Ανεβάζει στροφές και πάλι η περιφέρεια στο ΧΑ

Εντείνονται τα σενάρια που θέλουν το ράλι του χρηματιστηρίου να περνάει τώρα στους τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Η θεωρία, οι ανάγκες των βασικών μετόχων και οι προτάσεις για «πακέτα» τίτλων με discount. Ο αντίλογος.

Ανεβάζει στροφές και πάλι η περιφέρεια στο ΧΑ

Την ώρα που αρκετοί επενδυτές πιστεύουν πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει τρέξει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε, μεταξύ των αισιόδοξων «παικτών» -που αποτελούν και την πλειονότητα- εντείνονται οι συζητήσεις για το κατά πόσον έχει έρθει η ώρα να περάσει το ράλι των μετοχών από την υψηλή και τη μέση κεφαλαιοποίηση στα μικρότερα χαρτιά.

Οι υποστηρικτές της λεγόμενης περιφέρειας επισημαίνουν πως συνήθως η άνοδος στο ταμπλό δεν είναι ενιαία. Πρώτα ανεβαίνουν τα blue chips και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ αντίθετα το ράλι των μικρών ακολουθεί με διαφορά φάσης.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα, παραθέτουν και μια σειρά στοιχεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η πορεία των δεικτών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας το τελευταίο δωδεκάμηνο. Συγκεκριμένα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 45,4% και ο FTSE Large Cap 36,34%, το ίδιο χρονικό διάστημα ο FTSE Mid-Small Cap θεμελιωδών μεγεθών έχει ανεβεί μόνο 27,55% και ο Ελληνικός Δείκτης Mid-Small Cap (μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης) μόλις 15,33%!

Η υποαπόδοση των «μικρών χαρτιών» έχει αρχίσει να αναστρέφεται ως έναν βαθμό με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου. Συγκεκριμένα, μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κερδίσει 28,02%, ο FTSE Large Cap 21,93%, o FTSE Mid-Small Cap θεμελιωδών μεγεθών 13,7% και ο Ελληνικός Mid-Small Cap 25,41%.

Μέσα λοιπόν σ' αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν παράγοντες της αγοράς οι οποίοι θεωρούν πολύ πιθανή τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών προς τα μικρά «χαρτιά», καθώς:

• Πιστεύουν πως οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία θα συνεχιστούν και το 2014.

• Κατά μέσο όρο τα «μικρά» χαρτιά έχουν τρέξει λιγότερο από τα «μεγάλα».

• Το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα των τελευταίων μηνών έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον αρκετών μικροεπενδυτών, οι οποίοι συχνά τοποθετούνται σε τίτλους μικρότερων εταιρειών.

• Αρκετοί Έλληνες που τους τελευταίους μήνες έβγαλαν κέρδη από τις τράπεζες και από άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θεωρείται πιθανόν να τοποθετηθούν ως έναν βαθμό σε τίτλους που δεν έχουν τρέξει τόσο πολύ.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- αρκετοί βασικοί μέτοχοι εισηγμένων έχουν δεχτεί κρούσεις ώστε να διαθέσουν πακέτα μετοχών -που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα- με κάποιο (συνήθως) περιορισμένο discount.

Με βάση τις ίδιες πηγές, υπάρχουν βασικοί μέτοχοι που απορρίπτουν σχετικές προτάσεις θεωρώντας τις τρέχουσες τιμές των μετοχών τους υποτιμημένες και κατευθύνουν τους υποψήφιους αγοραστές στο ταμπλό του Χ.Α. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι είτε το συζητούν, είτε το έχουν ήδη αποδεχτεί, λαμβάνοντας υπόψη πως θα ήταν καλό να ενισχύσουν την προσωπική τους ρευστότητα σε μια περίοδο γενικότερης χρηματοπιστωτικής στενότητας και επίσης πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να αυξηθεί η πραγματική διασπορά και εμπορευσιμότητα της μετοχής τους.

Η διαφορά αυτής της περιόδου σε σχέση με το παρελθόν έγκειται στο ότι συνήθως (όχι όμως πάντα...) οι υποψήφιοι αγοραστές περιορίζουν το φάσμα των πιθανών επιλογών τους σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, ή έστω σε όσες δεν αντιμετωπίζουν ορατά προβλήματα βιωσιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο σημαντικότερος αντίλογος εστιάζει σε δύο παρατηρήσεις: πρώτον, στο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως η ανοδική τάση στο Χ.Α. θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και, δεύτερον, στο ότι οι περισσότεροι τίτλοι χαμηλής κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη έχουν ήδη αποφέρει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v