ΧΑ: Πού κρίνεται η τάση

Business as usual στο ΧΑ μετά την «καταιγίδα» λόγω MSCI, με τον όγκο συναλλαγών να επιστρέφει σε χαμηλότερα επίπεδα. Πώς εξηγείται η απουσία short θέσεων. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και το ενεργό σενάριο για ΓΔ, FTSE 25 και τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Πού κρίνεται η τάση

Η επίδραση της 26ης Νοεμβρίου ήταν βραχεία σε όρους όγκων συναλλαγών και η ελληνική αγορά επανήλθε σε πιο στενό κλοιό διαπραγμάτευσης.

Από τη μία πλευρά, δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή διάθεση για την ανάληψη επιπρόσθετου ρίσκου και αγορών, ενώ από την άλλη η ροπή για ρευστοποιήσεις ή άνοιγμα short θέσεων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάγνωση των μηνυμάτων από το rebalancing του MSCI είναι περιορισμένη.

Παρότι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της συνεδρίασης σε αρνητικό πρόσημο, τελικά κινήθηκε πάνω από τις 1.180 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης ξεπέρασε ελαφρώς τις 390 μονάδες.

Οι αγοραστές διατηρούν τους δύο βασικούς δείκτες σε ανώτερα επίπεδα από τις πρώτες ζώνες ασφαλείας, ενώ η ισχυρή απόδοση στις μετοχές και στα warrants των τραπεζών επανέφεραν τον τραπεζικό δείκτη άνω των 190 μονάδων.

Η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη 

Παρότι η πρώτη ζώνη διόρθωσης και οι 1.140 μονάδες για την αγορά έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν επανέφεραν την εικόνα. Μέχρι στιγμής, σε καμία πτωτική κίνηση της αγοράς, η ζώνη στήριξης των 1.100 μονάδων ή η σημαντική ζώνη των 1.070 μονάδων δεν ήλθε στο προσκήνιο.

Όπως έχουμε αναφέρει, παρά τις όποιες διορθώσεις των βασικών δεικτών και τη συσσώρευση που θα απαιτηθεί για τη διάσπαση των 1.200 μονάδων, μεσοπρόθεσμα η αγορά παραμένει ανοδική και ο Γενικός Δείκτης έχει ως πρώτο στόχο τις 1.300 μονάδες.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριξη μέχρι στιγμής είχαν προσφέρει στις πτωτικές συνεδριάσεις οι 380 μονάδες. Το επίπεδο των 360 μονάδων αποτελεί το σημαντικό οχυρό των αγοραστών, εφάμιλλο των 1.070 του Γενικού Δείκτη, ενώ το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 350 μονάδες θέτει σε κίνδυνο την ανοδική φορά της αγοράς.

Η εικόνα του FTSE 25 

Ωστόσο, το θετικό σενάριο παραμένει το βασικό για τον FTSE/ASE Large Cap και άμεσος στόχος μετά τις 390 μονάδες παραμένουν οι 400 μονάδες και ο αμέσως επόμενος το υψηλό του Μαΐου και οι 411 μονάδες. Η αντιστοιχία των 1.300 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι οι 430 σε επίπεδο FTSE/Athex Large Cap.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η κίνηση πάνω από τις 180 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχονται τόσο ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 20 ημερών, όσο και το 61,8% Fibonacci Retracement (από το υψηλό των 212 μονάδων έως το χαμηλό των 128), ήταν αρκετά εύκολη υπόθεση. Χαμηλότερα, στις 170 μονάδες, βρίσκονται τόσο ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών, όσο και το 50% Fibonacci Retracement, ενώ το 38,2% Fibonacci Retracement εδράζεται στις 160 μονάδες.

Στην περίοδο μηνός, έχει σημασία να δούμε τις επιμέρους αποδόσεις σε κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: Jumbo 17%, ΓΕΚ Τέρνα +14%, Τιτάν +9%, ΕΤΕ +7% ΕΧΑΕ +5%. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η προσπάθεια ανακατάληψης των 400 μονάδων στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης γίνεται με τον τίτλο της Coca Cola HBC να σημειώνει πτώση 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v