Το στοίχημα παραμένει στις μετοχές

Τι ανέλυσαν 7+1 επενδυτικοί οίκοι στο 5ο Ετήσιο Investment Forum της Citibank στην Αθήνα, οι απόψεις των Franklin Templeton, Pioneer Investments, BlackRock, Invesco, JP Morgan, Pictet, Schroder και Citigroup για την πορεία των διεθνών επενδύσεων και οι τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Το στοίχημα παραμένει στις μετοχές

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Citibank συγκέντρωσε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ομιλητές από τους οίκους Franklin Templeton, Pioneer Investments, BlackRock, Invesco, JP Morgan, Pictet, Schroder για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία των διεθνών επενδύσεων και τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν για ακόμη μία φορά ήταν η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων, το περιβάλλον των επιτοκίων και ο ρόλος της ρευστότητας από τις παγκόσμιες τράπεζες. Το κεντρικό ωστόσο συμπέρασμα είναι ότι στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων όπου βρισκόμαστε εδώ και καιρό, τα ομόλογα χάνουν τη μάχη από τις μετοχές, που παρά τις διψήφιες αποδόσεις φέτος εξακολουθούν να είναι η πρώτη επιλογή μεταξύ των asset classes.

Η πρώτη παρουσίαση έλαβε χώρα από τη Franklin Templeton με την κ. Elsa Goldberg, Vice President και Senior Product Manager του τμήματος Global Fixed Income, η οποία στάθηκε στον ρόλο της ρευστότητας στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και στο επικείμενο tapering της Fed. Ο φόβος στις αγορές των ομολόγων είναι η αύξηση των επιτοκίων, γι' αυτό το duration (διάρκεια), δηλαδή η λήξη του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, είναι βραχεία και δεν ξεπερνά τα 2 έτη. Οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια θα είναι βαρύνουσες για χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και η Τουρκία, ενώ στον αντίποδα οι προοπτικές της Κορέας, της Μαλαισίας και της Ουγγαρίας είναι καλύτερες.

Στη δεύτερη παρουσίαση, της Pioneer Investments, ο David Greene, Client Portfolio Manager, ήταν απόλυτος για τις χαμηλές προοπτικές των ομολόγων και για το γεγονός ότι οι επενδύσεις fixed income περιέχουν περισσότερο ρίσκο από ποτέ. Ο διαχειριστής της Pioneer σημείωσε πως «το πάρτι στις αγορές ομολόγων τελείωσε», ενώ κεντρικά σημεία στην παρουσίασή του ήταν ο ρόλος των επιτοκίων και η επίδραση της αύξησής τους στις τιμές τους.

Στην τρίτη παρουσίαση από την BlackRock, ο κ. Andrea Argenti υποστήριξε πως οι μακροοικονομικές συνθήκες στις αγορές παραμένουν ευνοϊκές για τα risky assets και οι αποτμήσεις ευνοούν τις μετοχές. Το σημείο με ενδιαφέρον της παρουσίασης ήταν το ότι παρά την υπεραπόδοση των μετοχών το περιβόητο rotation από τους επενδυτές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ εκτίμησε ότι η μεταβλητότητα στις μετοχές θα αυξηθεί.

Στην τέταρτη παρουσίαση, ο Joel Copp - Barton, Product Director του τμήματος European Equities της Invesco, εξήγησε πως το περίφημο whatever it takes του Μάριο Ντράγκι άλλαξε την εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης και μείωσε τον κίνδυνο στις χώρες της περιφέρειας. Παράλληλα, οι δείκτες Ρ/Ε των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των μακροπρόθεσμων μέσων όρων, 15,2 φορές έναντι 20 φορών κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης, σε μια σειρά χωρών και ειδικά σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ τα κέρδη απέχουν ακόμα σημαντικά από το peak του 2007. Ο κλάδος των consumer goods έχει υπερπαποδώσει σημαντικά, ενώ το discount των financials έναντι των μέσων όρων του είναι μεγάλο.

Στην παρουσίαση της JP Morgan, η Fiona Harris, Vice President του τμήματος US Equities Client Portfolio Management, επιχειρηματολόγησε ότι παρά τις όποιες αναταράξεις οι αποδόσεις στις αμερικανικές αγορές είναι υψηλές, αν και ο S&P 500 προσεγγίζει το fair value του. Ωστόσο, οι αμερικανικές μετοχές, αν ληφθεί υπόψη το ύψος και η άνοδος της εταιρικής κερδοφορίας, παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση ειδικά με τα ομόλογα.

Η Pictet και ο διαχειριστής Bruno Lippens ανέλυσε τις μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση και εξήγησε πώς μπορούν να προσφέρουν σταθερά ισχυρές αποδόσεις, ανάλογες με εκείνες των ομολόγων, χωρίς ωστόσο η ανάληψη κινδύνου να είναι μεγάλη. Οι δέκα μετοχές με τη μεγαλύτερη θέση στο συγκεκριμένο fund της Pictet είναι οι Vodafone, Roche holding, Novartis, Pfizer, Abbvie, Johnson & Johnson, Lollilard, Sanofi, Enbridge και Daito Trust Corporation, με ειδικό βάρος στις φαρμακευτικές εταιρείες.

H Schroders και ο κ. Thomas See ανέλυσαν επίσης την αγορά μετοχών και τα πλεονεκτήματα που εμφανίζει έναντι των ομολόγων. Οι ευκαιρίες υπάρχουν στην Ευρώπη και στην Ασία στις αγορές και οι μετοχές είναι ελκυστικές. Το βασικό σημείο της παρουσίασης του κ. See ήταν ότι υπάρχει έλλειμμα στο παγκόσμιο σύστημα και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει αυτό το κενό.

Τέλος, από την πλευρά της Citibank, ολοκληρώνοντας το 5ο Investment Forum, ο κ. Καλλιπολίτης, επικεφαλής του τμήματος Investment Research & Advice, διατύπωσε την εκτίμηση ότι παρά τα σημαντικά θέματα, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται τόσο στην Αγγλία και στην Ευρώπη όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Το κύριο θέμα παραμένει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και το τι μέλλει γενέσθαι μετά από αυτό στις αγορές. Η εκτίμηση της Citi είναι ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα είναι ανοδικές προς το 3,25% στο τέλος του 2014, ενώ η αύξηση του ενεργητικού της Fed έχει άμεση θετική συσχέτιση με τις τιμές των αμερικανικών τίτλων. 

Για την ευρωζώνη, η εκτίμησή του ήταν πως η ΕΚΤ από το β' εξάμηνο του 2012 έχει αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και οι πιέσεις της αγοράς στις τράπεζες έχουν μειωθεί.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής έρευνας της Citi σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ενώ ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται, αν και η Citi αναμένει σημαντική ύφεση και το 2014 για την ελληνική οικονομία. Τα ρίσκα που παραμένουν είναι η διαχειρισιμότητα του χρέους και η μόνη μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση του προβλήματος είναι η διαγραφή μέρους αυτού.

Πέρα από την ενδελεχή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές με την παρουσία των 7 επενδυτικών οίκων και της Citi, με παρουσίαση στην πράξη της φιλοσοφίας της Ανοικτής Αρχιτεκτονικής που ακολουθεί εδώ και 12 χρόνια, σκοπός της εκδήλωσης ήταν και ο εορτασμός των 50 ετών της Citi στην Ελλάδα, που συμπληρώνονται το 2014.

Σημειώνεται ότι η ατζέντα της εκδήλωσης ήταν:

• Franklin Templeton-Παγκόσμια Κρατικά Ομόλογα
• Pioneer Investments-Βραχυπρόθεσμα Εταιρικά Ομόλογα
• BlackRock-Στρατηγικές Μικτών Χαρτοφυλακίων
• Invesco-Ευρωπαϊκές Μετοχές
• JP Morgan-Αμερικανικές Μετοχές
• Pictet-Παγκόσμιες Μετοχές Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης
• Schroders -Σύνθετες Στρατηγικές Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης
• Citi -Επισκόπηση Αγορών

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v