Η Bank of America Merrill Lynch ξεκινάει εκ νέου την κάλυψη της ελληνικής αγοράς μετοχών, προχωρώντας σε μια πολύ επιφυλακτική σύσταση «market weight». Η προσέγγισή της ωστόσο είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική καθώς προτείνει την αποφυγή μετοχών των οποίων το επενδυτικό στόρι εξαρτάται πλήρως από την ανάκαμψη της χώρας.
Αντίθετα, επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις που έχουν πετύχει δραστική μείωση στο κόστος λειτουργίας τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στη μειωμένη ζήτηση λόγω της κρίσης, ή εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να κερδίσουν μερίδια αγοράς στο μέλλον. Για την ακρίβεια, προτείνει στους επενδυτές να εξετάσουν τις ελληνικές εταιρείες με ευκαιρίες ανάπτυξης στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, δίνει έμφαση σε μετοχές που εμφανίζουν διαφοροποίηση έναντι εκείνων που αποτελούν «macro proxies» και επισημαίνει ότι στο πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα επισκέφτηκε εταιρείες όπως Folli Follie, Τιτάν, Σαράντης, Φουρλής και ΟΠΑΠ.
Το μήνυμα της BofA πάντως είναι ξεκάθαρο: Αγοράστε μετοχές με ποιότητα ή distress (αυτές που εμφανίζουν πολύ χαμηλές αποτιμήσεις), αλλά όχι τίτλους που εξαρτώνται από την ανάκαμψη. «Με τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, τις οποίες δυσκολευόμαστε να αποκαλέσουμε αισιοδοξία, και το μέγεθος της κοστολογικής προσαρμογής, η άποψή μας μπορεί να μοιάζει υπερβολικά συντηρητική», παραδέχεται η ίδια η BofA.
Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν οι σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών στον δείκτη MSCI Greece που δίνει, οι οποίες διαφέρουν αισθητά από τις τρέχουσες πληροφορίες της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, δίνει ποσοστό 18,7% στον ΟΤΕ, 18,3% στον ΟΠΑΠ, 13,3% στην ΕΤΕ, 10,1% στη ΔΕΗ, 9,2% στην Τιτάν, 8,4% στην Jumbo, 8,4% στην Alpha Bank, 6,2% στα ΕΛ.ΠΕ., 6% στη Folli Follie και μόλις 1,4% στην Τράπεζα Πειραιώς.
Για τον ΟΠΑΠ η τιμή στόχος είναι στα 9,5 ευρώ. Για τις τρεις ελληνικές τράπεζες δεν δίνει σύσταση, ενώ τις άλλες έξι εταιρείες δεν τις καλύπτει.
Οι εκτιμήσεις για τις πιθανές σταθμίσεις των μετοχών
Η μετάβαση
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι η μετάβαση της εγχώριας αγοράς στις 27 Νοεμβρίου από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες συμπίπτει με τις ελπίδες ότι η Ελλάδα, χάρη σε μια ισχυρή τουριστική περίοδο και στην πρόσφατη σταθεροποίηση του ΑΕΠ της Ε.Ε., σχεδόν εξέρχεται από τα χειρότερα της καταστροφικής οικονομικής ύφεσης. Η μετάβαση σε πρωτογενές πλεόνασμα και η καλύτερη από την αναμενόμενη τάση του ΑΕΠ στα τελευταία τρίμηνα έχουν δημιουργήσει στην αγορά... ελπίδα.
Ωστόσο, για την BofA, αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση στο χρέος, η ελπίδα είναι πρόωρη και γεωπολιτικά αμφισβητήσιμη. Οι αναλυτές της δεν είναι πεπεισμένοι ότι τα χειρότερα για τη χώρα είναι πίσω, αν δεν σημειωθεί πραγματική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
"Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα είναι τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή πρωτογενώς στον προϋπολογισμό, πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να απογοητεύουν χωρίς κάποια ρητή μορφή ελάφρυνση του χρέους έως και 100 δισ. ευρώ, η οποία θα παρέχει σαφή ελπίδα για ανάκαμψη και για την οποία η Ελλάδα θα δώσει ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις", σημειώνει η BofA.
"Μέχρις ότου η Ε.Ε. αρχίσει να εστιάζει στη διευκόλυνση της διαχειρισιμότητας του χρέους και όχι στην ταμειακή διαχείριση του προβλήματος, ανησυχούμε μήπως η ανάκαμψη περιοριστεί από την αδυναμία των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, σε θέσεις εργασίας και ακόμη και σε κεφαλαίο κίνησης. Δεν είμαστε σίγουροι ότι η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί προληπτικά, υπονοώντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει πολύ δύσκολες μέρες μπροστά της. Η δική μας αίσθηση από την Αθήνα είναι ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ παραμένει αδιανόητο για την ώρα. Όμως, αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αυτό το σενάριο μπορεί ακόμη και να επανέλθει, καθώς η ελληνική απογοήτευση μεγαλώνει".
Ταυτόχρονα ωστόσο η BofA εύχεται να κάνει λάθος στην προσέγγισή της! "Δεν είναι αδύνατον η τρέχουσα ανάκαμψη να διατηρηθεί εν μέρει χάρη στην πεποίθηση τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τους νέους επενδυτές, ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί τελικά διαχειρίσιμο από έναν συνδυασμό ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Είναι επίσης πιθανό, μετά και τις γερμανικές εκλογές, η ευρωπαϊκή πολιτική να αποδειχθεί πιο εποικοδομητική για την Ελλάδα από ό,τι εμείς περιμένουμε. Με αυτήν τη σκέψη έχουμε επιλέξει να είμαστε underweight στην αγορά, τουλάχιστον έως ότου η οικονομία δείξει σημάδια αναστροφής", αναφέρει, εξηγώντας γιατί και η σύσταση market weight μπορεί να είναι πιο... επιθετική από ό,τι οι συνθήκες δικαιολογούν.
Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία