Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί το στοίχημα του MSCI

Τι έχει προεξοφλήσει η αγορά για τις μετοχές που θα μπουν στους δείκτες, τι δείχνουν οι εισροές. Ποια είναι τα 8 φαβορί. Tα πονταρίσματα για εκπλήξεις και ποιοι τίτλοι βρίσκονται στο όριο. Αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις.

Πού θα κριθεί το στοίχημα του MSCI

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο για την ανακοίνωση του οίκου MSCI σήμερα το βράδυ. Η αγωνία κορυφώνεται αφού από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου οι ελληνικές μετοχές κινούνται στους ρυθμούς της επικείμενης αναθεώρησης. Οι εκτιμήσεις και τα πονταρίσματα για τους τίτλους που θα ενταχθούν τελικά στους δείκτες και τις εισροές κεφαλαίων που θα έχουν δίνουν και να παίρνουν.

Επειδή όμως οι διαδικασίες rebalancing των δεικτών είθισται να κρύβουν εκπλήξεις, και μιας και είναι η πρώτη φορά που μια ανεπτυγμένη αγορά μετατάσσεται σε αναπτυσσόμενη, η προσμονή και οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις είναι σίγουρα δικαιολογημένες, αφού οι κίνδυνοι για λανθασμένους υπολογισμούς είναι σημαντικά αυξημένοι.

Η αγορά πάντως, παρά τους κινδύνους και το θολό τοπίο, συνεχίζει να ποντάρει στα πιθανά χαρτιά. Oι... ενεργητικοί διαχειριστές που δεν είχαν νομικά ή άλλα κωλύματα έχουν φορτώσει αρκετές μετοχές περιμένοντας τους emerging... παθητικούς διαχειριστές, οι οποίοι κινούνται με βάση τις σταθμίσεις. Υπό αυτό πρίσμα, δεν είναι απίθανο σε κάποιες περιπτώσεις να έχει υπάρξει υπερβολή αναφορικά με την τελική ζήτηση που θα προκύψει.

Το ρίσκο αφορά κυρίως τους τίτλους που ενώ έχει προεξοφληθεί η συμμετοχή τους από την αγορά εν τέλει ίσως δεν ενταχθούν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει ισχυρή πίεση και μεγάλος αριθμός κομματιών προς εκτέλεση.

Οι 8 ελληνικές μετοχές που πληρούσαν τα κριτήρια για την είσοδό τους στους δείκτες στις 11 Ιουνίου ήταν ΕΤΕ, Alpha, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Folli Follie και Jumbo και έχουν ήδη αποδώσει κατά μέσο όρο 45% από τότε. Μόνο ο τίτλος της ΕΤΕ παρουσιάζει οριακή πτώση.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, που δεν εμφανιζόταν στις αρχικές 8 επιλογές, η προφανής αιτία ήταν το free float της μετοχής. Η πρόσφατη πώληση, όμως, του ποσοστού της BCP φαίνεται πως έχει λύσει τα προβλήματα και αλλάζει την εικόνα, οπότε το πιο πιθανό πλέον είναι να εισέλθει στους δείκτες. Η απόδοσή της στο ταμπλό από τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της ΕΤΕ, είναι οριακά αρνητική.

Την ίδια χρονική στιγμή, στο όριο για το αν θα μπουν ή όχι τελικά λόγω του κριτηρίου της εμπορευσιμότητας είναι οι τίτλοι της Motor Oil, του Τιτάνα και της Βιοχάλκο, με τον Τιτάνα να θεωρούν πιο πιθανό από τις άλλες δύο η Deutsche Bank και η Citigroup. Αν τελικά, στην τρέχουσα αναθεώρηση, το κριτήριο της εμπορευσιμότητας συνυπολογισθεί με μειωμένο συντελεστή, τότε είναι πιθανό να εισέλθουν και οι τρεις υποψήφιες.

Οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, οι δύο που αποτελούν τον δείκτη MSCI Greece σήμερα, είναι τα πρώτα χαρτιά που θα συμμετέχουν και στον επόμενο δείκτη.

Οι εκτιμήσεις

Από εκεί και πέρα, η Citigroup εκτιμά ότι πλην των δύο παραπάνω, οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, της ΔΕΗ, της Τράπεζας Πειραιώς, των ΕΛ.ΠΕ. και της Alpha Bank εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες, ενώ η Jumbo, η Folli Folllie Group και ο Τιτάνας ακολουθούν με λιγότερες.

Για την HSBC, η οποία πρώτη στις αρχές Σεπτεμβρίου προέβη σε εκτιμήσεις, οι 9 τίτλοι με υψηλή πιθανότητα να απαρτίσουν τον δείκτη MSCI Greece είναι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Jumbo και Folli Folllie Group.

H γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για τη σύνθεση του δείκτη προβλέπει ότι θα συμπεριληφθούν με μεγάλη πιθανότητα (high conviction) οι τίτλοι OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια. Οι τίτλοι της Jumbo και της Folli Follie Group με μικρότερη πιθανότητα από τις προγενέστερες έξι (medium conviction) και τέλος με χαμηλή πιθανότητα (low conviction) οι τίτλοι της Alpha Bank, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της Motor Oil.

Η στάθμιση

Ο τελικός αριθμός των τίτλων έχει τη σημασία του, αφού όσο περισσότερες ελληνικές μετοχές απαρτίσουν τον δείκτη MSCI Greece τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η βαρύτητα της ελληνικής αγοράς στους δείκτες MSCI EM και MSCI EMEA. Για την ώρα, οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά διαφέρουν αισθητά, με την Deutsche Bank να εκτιμά 0,419% για τον MSCI EM, ενώ η HSBC στα χαρτοφυλάκια χώρας που προτείνει και ακολουθούν τους δείκτες MSCI προτείνει 1,5% στάθμιση για την Ελλάδα. Η Citigroup υπολογίζει το ποσοστό στο 0,40%, ενώ η JP Morgan ακολούθησε την πεπατημένη ποντάροντας στο 0,3%.

Οι εισροές

Η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα απεικονίζεται περισσότερο στις εκτιμήσεις για τις πιθανές εισροές και λιγότερα στις υποψήφιες μετοχές. Οι τελικές εκτιμήσεις για τις καθαρές αγορές από παθητικά funds υπολογίζονται από 300 έως 850 εκατ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος των ροών αυτών να λαμβάνει χώρα κατά την ημερομηνία της μετάβασης της αγοράς σε αναδυόμενη, δηλαδή στις 26 Νοεμβρίου.

Η παρουσία των ενεργητικών funds καταδεικνύει ότι μέρος των εισροών έχει ξεκινήσει νωρίτερα, με στόχο την αναζήτηση ελκυστικών σημείων εισόδου. Πάντως, το κομβικό στοιχείο για το πόση σημασία θα δοθεί τελικά στις ελληνικές μετοχές είναι η στάθμιση που θα έχει η Ελλάδα στον δείκτη MSCI EM. Αν τελικά το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει αισθητά τη μέση εκτίμηση του 0,3%, τότε είναι πολύ πιθανό η ελληνική αγορά να μην θεωρηθεί από τα funds tracking error.

 

                               Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ του MSCI

Α/Α

TIΤΛΟΣ

HSBC

CITIGROUP

DEUTSCHΕ BANK

ΣΥΝΟΛΟ

1

ΟΤΕ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

3/3

2

ΟΠΑΠ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

3/3

3

ΔΕΗ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

3/3

4

ΕΛ.ΠΕ.

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

3/3

5

ΕΤΕ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

3/3

6

FF GROUP

ΝΑΙ

ΝΑΙ*

ΝΑΙ*

3/3

7

JUMBO

ΝΑΙ

ΝΑΙ*

ΝΑΙ*

3/3

8

ALPHA BANK

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ**

3/3

9

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

2/3

10

TITAN

ΟΧΙ

ΝΑΙ*

ΝΑΙ

2/3

11

MOTOR OIL

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΝΑΙ**

1/3

12

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΝΑΙ**

1/3

* ΝΑΙ αλλά με μέση πιθανότητα ** ΝΑΙ αλλά με χαμηλή πιθανότητα

 

                                        Οι πιθανές εισροές ανά τίτλο (εκατ. ευρώ)

Α/Α

TIΤΛΟΣ

HSBC

CITIGROUP

DEUTSCHΕ BANK

Μ.Ο.

1

ΟΤΕ

35,0

50,3

60,3

48,5

2

ΟΠΑΠ

35,0

48,3

55,2Ι

46,2

3

ΔΕΗ

84,0

97,8

31,3

71,0

4

ΕΛ.ΠΕ.

53,0

60,3

18,8

44,0

5

ΕΤΕ

89,0

103,8

36,0

76,3

6

FF GROUP

48,0

57,0

15,9

40,3

7

JUMBO

74,0

86,7

26,6

62,4

8

ALPHA BANK

73,0

83,6

25,2

60,6

9

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

77,0

89,0

-

83,0

10

TITAN

-

85,6

27,2

56,4

11

MOTOR OIL

-

-

12,9

12,9

12

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

-

-

13,0

13,0

* ποσά σε εκατ. δολάρια

 

                            Οι προβλέψεις για τη βαρύτητα στους δείκτες MSCI

Α/Α

ΔΕΙΚΤΗΣ

HSBC*

CITIGROUP

JP MORGAN

DEUTSCHΕ BANK

1

MSCI EM

1,50%

0,40%

0,30%

0,419%

2

MSCI EMΕΑ

-

3,827%

1,70%

-

* Η ΗSBC προτείνει στα country portfolios της 1,5% στάθμιση για την Ελλάδα, ενώ συνολικά η περιοχή ΕΜΕΑ αποτελεί το 18% του ΕΜ country portfolio.

 

                      ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ MSCI ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ 2013

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v