Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμαρτυρία ΣΜΕΧΑ για πολιτική ΕΧΑΕ στα ”πακέτα”

Επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για το φαινόμενο των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτα) και ειδικότερα για τις χρεώσεις οι οποίες είναι σχεδόν μηδενικές απέστειλε προς τις χρηματιστηριακές αρχές ο ΣΜΕΧΑ.

Διαμαρτυρία ΣΜΕΧΑ για πολιτική ΕΧΑΕ στα ”πακέτα”
Επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για την πύκνωση του φαινομένου των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτα) και ειδικότερα για τις χρεώσεις οι οποίες, όπως επισημαίνεται, είναι σχεδόν μηδενικές απέστειλε προς τις χρηματιστηριακές αρχές ο ΣΜΕΧΑ.

Η επιστολή

”Προς

- κ. Ιάκωβο Γεωργάνα, Πρόεδρο ΕΧΑΕ

- κ. Σπύρο Καπράλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΧΑΕ και Πρόεδρο ΧΑ

Αγαπητοί Κύριοι,

Διά της παρούσης θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αντίθεσή μας για το καθεστώς των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών και τις διαστάσεις που οι τελευταίες έχουν λάβει σε βάρος των συμφερόντων της ΕΧΑΕ, των μελών του Χ.Α., του ελληνικού Δημοσίου και της διαφάνειας των συναλλαγών.

Αντί το Χρηματιστήριο Αθηνών να ”προστατεύει” και να ενισχύει τα μέλη του, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να τα ανταγωνίζεται ευθέως, αφού μεταξύ άλλων οι χρεώσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές είναι σχεδόν μηδενικές και σε κάθε περίπτωση κινούνται εκτός των πλαισίων που ορίζει η αγορά.

Επιπλέον οι συναλλαγές αυτές (α) στερούνται της ίδιας δημοσιότητας τη στιγμή που γίνονται, σε σύγκριση με τις ενδοχρηματιστηριακές συναλλαγές και είναι έτσι αμφισβητούμενης νομιμότητας, λόγω έλλειψης διαφάνειας, κλπ (β) οι πωλήσεις δεν φορολογούνται (!) όπως συμβαίνει με τις κανονικές χρηματιστηριακές συναλλαγές και το Δημόσιο έτσι χάνει έσοδα.

Ο ΣΜΕΧΑ έχει ήδη από καιρό θέσει το θέμα αυτό στον κ. Καπράλο, στον κ. Λαζαρίδη και στον κ. Κωνσταντόπουλο, αλλά παρ’ όλα αυτά βλέπουμε η κατάσταση αυτή να συνεχίζεται με αποκορύφωμα την εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση του πακέτου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ στην CREDIT AGRICOLE που το Δημόσιο στερήθηκε έσοδα περίπου 3 εκ. ευρώ (0,15% x 2 δισ.) από την πώληση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή και τις ενέργειές σας στο θέμα αυτό.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΥΛΑΡΙΚΑΣ

Κοινοποίηση: κ. Αλέξιο Πιλάβιο, Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v