ΧΑ: Τι χωρίζει την αγορά από τις 1.160 μονάδες

Ο εντυπωσιακός Οκτώβριος για το Χρηματιστήριο και οι προϋποθέσεις που οδηγούν σε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Ποιοι τίτλοι «τράβηξαν» την αγορά προς τις 1.130 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις για ΓΔ και FT Large Cap.

ΧΑ: Τι χωρίζει την αγορά από τις 1.160 μονάδες

Η προσέγγιση και το κλείσιμο με δύναμη πάνω από τις 1.130 μονάδες, με αυξημένη μεταβλητότητα, επαναφέρει το επίπεδο των 1.160 μονάδων στο προσκήνιο. O Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμό του για το 2013, ενώ η λήξη της σειράς των συμβολαίων του Οκτωβρίου έπαιξε ακόμα μια φορά το ρόλο της για την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Οι αφυπνίσεις των αγοραστών ενδοσυνεδριακά, η απορρόφηση των πιέσεων σε χαρτιά με «ειδικό» ενδιαφέρον και η διατήρηση του όγκου των συναλλαγών σε επίπεδα κοντά ή ανώτερα των 80 εκατ. ευρώ δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει το απαραίτητο «νεύρο» για να κινηθεί υψηλότερα.

Η αγορά προσπαθεί να προσεγγίσει τα υψηλά του Μαΐου και τις 1.160 μονάδες, έχοντας «τρέξει» έναν εντυπωσιακό Οκτώβριο όπου στις 13 συνεδριάσεις του μήνα οι 11 είναι ανοδικές. Τα κέρδη προσεγγίζουν το 1% για κάθε συνεδρίαση και σωρευτικά προσεγγίζουν το 11,5%.

Αντίστοιχα τα κέρδη είναι 9,5% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 8,1% για το δείκτη των midcaps.

Η επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη παραμένει το υψηλό της 20ής Μαΐου και οι 1.160 μονάδες. Σε περίπτωση που η αγορά ξεπεράσει τον παραπάνω σκόπελο επιτυχώς, η περιοχή των 1.200 μονάδων θα είναι η επόμενη ζώνη τιμών με τεχνικό ενδιαφέρον.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη 

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap ο πολύ κοντινός στόχος είναι οι 380 μονάδες και ο απώτερος, πλέον, το υψηλό του Μαΐου και οι 411 μονάδες με ενδιάμεση στάση τις 400 μονάδες. Στο διάγραμμα τιμών του δείκτη φαίνεται ότι τόσο το επίπεδο των 350 μονάδων, όσο και οι 360 μονάδες, αποτελούν τα οχυρά των αγοραστών.

Βασική στήριξη και κομβική σημασία στην πορεία του δείκτη FTSE/ASE Large Cap έχουν οι 335 μονάδες, ζώνη στην οποία ο δείκτης μέχρι στιγμής έχει βρει στήριξη όλες τις φορές που έχει εμφανιστεί ισχυρή προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών.

Η εικόνα του FT Large Cap

Στον Γενικό Δείκτη, το πρώτο επίπεδο με έντονο τεχνικό ενδιαφέρον είναι τα επίπεδα τιμών των 1.070 μονάδων (EKMO 20 ημερών), ενώ χαμηλότερα, τα επίπεδα των 1.030 – 1.035 μονάδων, που αποτελούν σημαντική στήριξη.

Η παραμονή πάνω από τη ζώνη τιμών 1.000 – 1.030 μονάδων και η διατήρησή της θα κρίνει και την προσπάθεια της αγοράς να ανέλθει και πάλι στα υψηλά του Μαΐου.

Έχει σημασία να δούμε τις επιμέρους αποδόσεις στην περίοδο ενός μήνα, σε κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: Εθνική Τράπεζα +24%, ΔΕΗ +23%, ΟΠΑΠ +20%, ΕΛΠΕ +20% Τιτάν και ΟΤΕ +17%.

Κλασικά οι τίτλοι του ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, και ΟΤΕ έχουν «τραβήξει» την αγορά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο η ΕΤΕ έχει πλέον προστεθεί στις παραπάνω, με φανερές τις προσπάθειες πωλητών και αγοραστών γύρω από τα 4 ευρώ. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η προσπάθεια ανακατάληψης των 400 μονάδων στο δείκτη Large Cap γίνεται με τον τίτλο της Coca Cola HBC να σημειώνει πτώση 13%, όταν ο Γενικός Δείκτης είναι στο +14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v