Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Χαμηλότερα οι προσδοκίες των αναλυτών

Συνεχώς μειούμενες βαίνουν οι εκτιμήσεις των ελλήνων αναλυτών από 6 μεγάλες ΑΧΕ για τα αποτελέσματα των 5 μεγάλων ελληνικών τραπεζών, τις οποίες επεξεργάζεται η SelasNet. Πτωτικές τάσεις για τα EPS καταγράφονται σε Alpha, Εθνική και Εμπορική, ενώ ανοδικά κινούνται για EFG Eurobank και Πειραιώς.

Τράπεζες: Χαμηλότερα οι προσδοκίες των αναλυτών
Συνεχίζεται η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες τόσο για το 2002 όσο και για το 2003, με επίκεντρο την Alpha Bank, όπου οι διαφορές παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικές. Το πλήρες αρχείο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Ο ΜΕΤΟΧΟΣ είχε δημοσιεύσει προ περίπου ενός μηνός τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ελλήνων αναλυτών ( προερχόμενες από έξη μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες) όπως αυτές καταγράφονται συστηματικά ( consensus estimates) στη βάση δεδομένων της εταιρίας SelasNet.

Όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία, τα οποία έδωσε την Τετάρτη η ίδια εταιρία, οι εκτιμήσεις των ειδικευμένων αναλυτών εξακολουθούν να βαίνουν μειούμενες τόσο για τα κέρδη ανα μετοχή όσο και για τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως φαίνεται και από το συνοδευτικό πίνακα.

Για την ακρίβεια, οι σημαντικότερες αναθεωρήσεις έχουν να κάνουν με την Alpha Bank καθώς ο μέσος όρος των εκτιμήσεων εμφανίζει πτώση της τάξεως του 10,8% για τα κέρδη ανα μετοχή (EPS) του 2002 και κατά 19,3% αναφορικά με το 2003, μέσα σε διάστημα ενός μηνός!!!

Πτωτική τάση, μέσα στο ίδιο διάστημα, καταγράφουν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την Εθνική, σε ότι αφορά τα κέρδη ανα μετοχή για το 2002 (-2,1) και ιδίως για το 2003 (-12,4%), ενώ από την τάση δεν ξεφεύγει και η Εμπορική Τράπεζα ( μείωση κατά –3,8% για τα κέρδη ανα μετοχή του 2002 και κατά –8,5% για το 2003)

Βελτίωση των προσδοκιών για το EPS του 2003 παρουσιάζουν οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ενώ για την πρώτη οι προσδοκίες για το 2002 παραμένουν αμετάβλητες κατά τον τελευταίο μήνα και για την Πειραιώς έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά περίπου 5,4%.

Σχετικώς αντίστοιχες εμφανίζονται οι τάσεις και στη μεταβολή των εκτιμήσεων για τα προ φόρων και δικαιωμάτων κέρδη των τραπεζών, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η επισήμανση της SelasNet ότι η τυπική απόκλιση των προβλέψεων έχει πλέον μειωθεί σημαντικά σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, γενικώς που καθιστά πολύ πιο αξιόπιστο και τον τελικό ”μέσο όρο” του consensus estimate.

Γ.Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v