Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με την τεχνική ανάλυση το Χ.Α.

Τι αναμένεται για τη συνέχεια στην αγορά, μετά την υπέρβαση πρόσφατων υψηλών από τον Γενικό Δείκτη. Η κρισιμότητα των 1.025 μονάδων, οι αντοχές των 350 μονάδων για τον 25άρη και η ανάγκη ενίσχυσης του τζίρου.

Αντιμέτωπο με την τεχνική ανάλυση το Χ.Α.

Με αφύπνιση της αγοράς και εκτόξευση του όγκου των συναλλαγών, για ακόμη μία φορά, μετά τις 15.30, κύλησε η χθεσινή (3/10) συνεδρίαση, κατά την οποία οι δύο βασικοί δείκτες κινήθηκαν κοντά ή ξεπέρασαν τα πρόσφατα υψηλά τους. Ο Γενικός Δείκτη κλείδωσε πάνω από τις 1.030 μονάδες, αν και ο FTSE/ASE Large Cap δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις 350.

Ο FTSE/ASE Mid Cap συνέχισε το ανοδικό σερί προς την αντίσταση των 1.090-1.100 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων ήταν στις 20/9, όπου η αγορά έκλεισε στο χαμηλό των 984 μονάδων.

Ο όγκος συναλλαγών επί της ουσίας θα δείξει πού θα κινηθεί η αγορά μετά το range trading των τελευταίων συνεδριάσεων.

Για τον Γενικό Δείκτη, το πρώτο σημείο με έντονο τεχνικό ενδιαφέρον είναι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (1.024-1.030 μονάδες) που αποτελούν την πρώτη αντίσταση πριν από το 161,8% της κίνησης στις 1.050 μονάδες (Fibonacci retracements από το υψηλό των 981 μονάδων στο χαμηλό των 869 στα τέλη Αυγούστου).

Η ζώνη τιμών των 1.000 - 1.030 και η διατήρησή της θα κρίνει και την πολύ βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς, εφόσον υπάρχει και αύξηση της αξίας των συναλλαγών σε επίπεδα ανώτερα των 60 εκατ. ευρώ. Όσο ο δείκτης διατηρεί το επίπεδο αυτό, το κλίμα είναι με τους αγοραστές.

Οι 1.025 μονάδες λοιπόν στον Γενικό Δείκτη έχουν μεγάλη σημασία για τη συνέχεια, αφού εκτός από αντίσταση είναι και σημείο-κλειδί. Μέχρι τη στήριξη των 980 μονάδων, το ανοδικό σενάριο βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον FTSE/ASE Large Cap οι 350 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση πριν από το 161,8% της κίνησης και τις 360 μονάδες (Fibonacci retracements από το υψηλό των 335 μονάδων στο χαμηλό των 297 στα τέλη Αυγούστου). Και στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά την ενίσχυση του ενδιαφέροντος μετά τις 15:30, αλλά και σε όλες τις αναμετρήσεις του με τις 350 μονάδες, τελικά αυτός έκλεισε χαμηλότερα, δείχνοντας ότι μάλλον θα απαιτηθεί μεγαλύτερη αξία συναλλαγών για τη διάσπαση του προαναφερόμενου σημείου.

Την ίδια χρονική στιγμή, αντίστοιχο ρόλο στην κίνηση για τις 980 μονάδες του Γενικού Δείκτη φαίνεται να έχουν οι 335 μονάδες, ζώνη στην οποία ο δείκτης μέχρι στιγμής έχει βρει στήριξη όλες τις φορές που έχει γίνει προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών. Για την ώρα, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν είναι ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank Properties, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, Folli Follie Group και ΕΥΔΑΠ, που κινούνται σε νέα ή κοντά στα υψηλά έτους.

Η εικόνα για τον FT 25

Τέλος, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί να υποαποδίδει στην τρέχουσα ανοδική κίνηση της αγοράς, αν και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ανοίξει βηματισμό και προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 1.090-1.100 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v