Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναταράξεις στα ιταλικά ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε έως το 4,73% νωρίτερα από 4,42% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, αν και παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το ρεκόρ του 7,5% που είχε αγγίξει όταν η Ιταλία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στα τέλη του 2011.

Αναταράξεις στα ιταλικά ομόλογα

«Βουτιά» για τα ιταλικά ομόλογα, δυο ημέρες αφότου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «τράβηξε το χαλί» κάτω από τον Ενρίκο Λέττα, με την παραίτηση των υπουργών του κόμματός του που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, με αποτέλεσμα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να μένει ουσιαστικά ακυβέρνητη.

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι το πολιτικό χάος στην Ιταλία μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις και πέρα από τα σύνορα της χώρας, ιδιαίτερα εάν οδηγήσει σε νέες εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο φαίνεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλους τους τρόπους εύρεσης νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς να κηρύξει εκλογές.

Η αναταραχή έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, αν και το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης και οι επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στις ενέργειες της ΕΚΤ, θα μπορούσαν να περιορίσουν την όποια μετάδοση της ιταλικής κρίσης.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε έως το 4,73% νωρίτερα από 4,42% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, αν και παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το ρεκόρ του 7,5% που είχε αγγίξει όταν η Ιταλία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στα τέλη του 2011. Αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο 4,67%, του 5ετούς στο 3,54% και του 2ετούς στο 2,06%.

Στο 4,37% η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου, στο 6,94% του πορτογαλικού, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 1,76%, του 5ετούς στο 0,79% και του 2ετούς στο 0,17%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 9,99%, του 15ετούς στο 9,84%, του 20ετούς στο 9,46% και του 30ετούς στο 8,89%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v