Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τακτικές «hit and run» από ξένους στο Χ.Α.

Τα «καλάθια» αγορών σε blue chips, η προσδοκία εισροών ύψους 500 εκατ. από emerging funds και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία. Κλειδί η απουσία προσφοράς. Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των δεικτών. Τι λένε χρηματιστές- διαχειριστές.

Τακτικές «hit and run» από ξένους στο Χ.Α.

Αρχή ενός νέου ανοδικού κύματος, που προεξοφλεί το Grecovery ή ανίχνευση τοπικής κορυφής;

Σαφής απάντηση, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων, δεν μπορεί να δοθεί καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις κυριαρχεί στην αγορά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Ηedge funds, που έχουν ήδη μεγάλες θέσεις σε ελληνικές μετοχές, αγοράζουν «καλάθια» τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης (Πειραιώς, ΕΤΕ, Αlpha, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), οι οποίοι είναι και οι βασικοί υποψήφιοι για να μπουν στον νέο MSCI Greece με μεγάλη στάθμιση.

«Πρόκειται για τακτική hit and run, που παραπέμπει ακόμη και σε front running, χωρίς βέβαια να είναι» αναφέρει στο Euro2day.gr έμπειρος διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος εκτιμά ότι οι αγορές «καλαθιών» από hedge funds γίνονται με φόντο τις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων από Αμοιβαία Κεφάλαια Αναδυόμενων Αγορών.

Μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την MSCI, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων brokers κάνουν λόγο για καθαρές εισροές ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 250 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια Αναδυόμενων Αγορών.

Οι τοποθετήσεις των passive funds ξεκινούν τυπικά από το τέλος Νοεμβρίου, όταν και θα ισχύσουν οι αλλαγές του MSCI και ενδέχεται να διαρκέσουν ως και έξι μήνες.

Αντίθετα, τα ενεργητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια Αναδυόμενων Αγορών δεν έχουν δεσμεύσεις και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να υπολογισθεί το ύψος των εισροών τους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η HSBC και η JP Morgan τοποθετούν τη βαρύτητα των ελληνικών μετοχών στον δείκτη MSCI EMEA στο 1,5% - 1,7%.

Σε μια αγορά ρηχή και ήδη υπερσυγκεντρωμένη στα χέρια λίγων σε κλάδους όπως οι τράπεζες οι κινήσεις hedge funds που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε σειρά δεικτοβαρών τίτλων αναδεικνύονται σε απόλυτο βαρόμετρο.

Το πρόγραμμα πωλήσεων που εκδήλωσε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αμερικανικό hedge fund ήταν αρκετό για να προκληθεί μίνι sell off στο Χ.Α., καθώς προκάλεσε μαζικό κλείσιμο συμβολαίων από ιδιώτες επενδυτές. Στον αντίποδα, οι αγορές «καλαθιών» μετοχών χθες και προχθές εκτίναξαν τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε νέα υψηλά έτους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τίτλος του ΟΤΕ σημείωσε, ενδοσυνεδριακά υψηλό 12 μηνών (8,11 ευρώ), ενώ υψηλό έτους σημείωσαν και οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και της Jumbo, ενώ κοντά στα υψηλά τους βρίσκονται οι μετοχές της ΔΕΗ και της Τιτάν.

Κτίζουν μακροπρόθεσμες θέσεις μεγάλοι παίκτες

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζεται και η δημιουργία μακροπρόθεσμων θέσεων από hedge funds, που οφείλεται στη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων της οικονομίας (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, χαμηλότερη της προβλεπομένης ύφεση).

«Η απόφαση της BlackRock να αυξήσει μέσα σε λίγες συνεδριάσεις τη θέση της στον ΟΠΑΠ από τα επίπεδα του 3% στο 5,16% δείχνει ότι εκδηλώνεται νέο κύμα σοβαρών αγορών σε επιλεγμένους τίτλους», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.

Ο ίδιος τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται μόλις μερικούς μήνες πριν από τη θετική έκπληξη, την επίτευξη δηλαδή πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανοίξει το θέμα αφενός της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16 και αφετέρου της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

«Πρόκειται για στοίχημα που κάποιοι αποφασίζουν να προεξοφλήσουν θετικά», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας, τονίζοντας πάντως ότι παραμένει αγκάθι τι θα πράξει το ΔΝΤ ως προς την εκταμίευση των δόσεων αν μέχρι τον Νοέμβριο δεν υπάρξει απόφαση της Ευρώπης, βάσει της οποίας θα κριθεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.

Την άποψη ότι η αγορά βρίσκεται σε υπερβολή, η οποία όμως θα συνεχιστεί λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για την Ελλάδα, διατυπώνει και επικεφαλής τμήματος Asset Management μεγάλης τράπεζας, τονίζοντας ότι το Χ.Α. αποτελεί macro-play και οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων από το 2015 και έπειτα.

Κατά τον ίδιο, ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από ενδεχόμενη αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, γεγονός που ίσως προκαλέσει και δραστική μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου που ωθεί ανώτερα, αυτήν την περίοδο, τις αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Για τους «γρήγορους» παίκτες, όμως, η εικόνα της αγοράς δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για profit taking ή ακόμα και για θέσεις short, όποτε υπάρξει υποψία... αφορμής.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τα επίπεδα των 977-980 μονάδων και ο FTSE ASE 25 πάνω από τις 335 μονάδες, διατηρείται το ανοδικό momentum. Επόμενος στόχος για τον 25άρη είναι οι 360 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v