Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή της ανακοίνωσης FTSE για το ΧΑ

Το χρηματιστήριο ανήκει από το 2001 στις ανεπτυγμένες αγορές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο με την επισήμανση «watch list».

Εν αναμονή της ανακοίνωσης FTSE για το ΧΑ
Η σημερινή φέρεται ως η επικρατέστερη ημέρα για ανακοίνωση από τον οίκο FTSE περί κατάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων ή των αναδυόμενων αγορών.

Το χρηματιστήριο ανήκει από το 2001 στις ανεπτυγμένες αγορές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο με την επισήμανση «watch list». Οmnibus accounts, επικείμενος φόρος υπεραξίας, τα κύρια αγκάθια που επικαλείται ο διεθνής οίκος, τα κριτήρια του οποίου για κατάταξη σε κατηγορία έχουν να κάνουν με αμιγώς χρηματιστηριακές παραμέτρους και όχι με στοιχεία ή μεγέθη που αφορούν την ευρύτερη οικονομία της κάθε χώρας.

Για πρώτη φορά, τα στοιχήματα είναι περίπου μοιρασμένα. Με λίγες ποσοστιαίες μονάδες να κλίνουν υπέρ της πιθανής παραμονής μας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων. Έχει σημασία για το πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές αυτές τις αξιολογήσεις το γεγονός ότι από τη στιγμή που ο MSCI ανακοίνωσε πως τον προσεχή Νοέμβριο μας μεταφέρει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών το ενδιαφέρον αλλοδαπών funds για το χρηματιστήριο και τις εισηγμένες σε αυτό επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Αναδυόμενη αγορά προερχόμενη από τη ζώνη του ευρώ και με υψηλή θέση στη σχετική κατάταξη είναι στοιχεία που θα δώσουν σαφές προβάδισμα στο Χ.Α., σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση του καθεστώτος από τον οίκο FTSE, σε συνδυασμό με την αντίθετη πρόσφατη απόφαση του MSCI, ανοίγει το πεδίο καθώς θα βρεθούμε στο επίκεντρο ενδιαφέροντος funds όλων των κατηγοριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v