Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποτόπουλος: Ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές

Ο Κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ότι καταγράφεται πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. "Φέτος τα ραντεβού που έχουν κλειστεί για one to one επαφές είναι τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι", σημείωσε.

Μποτόπουλος: Ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αναλυτών για τις εγχώριες μετοχές και την ελληνική αγορά στο roadshow του Λονδίνου είναι τεράστιο, τόνισε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέντευξή του στο CNBC. 

Ο κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ότι καταγράφεται πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. "Φέτος τα ραντεβού που έχουν κλειστεί για one to one επαφές είναι τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι", σημείωσε. 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπογράμμισε ότι πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. "Οι επενδυτές το γνωρίζουν και περιμένουν για την επόμενη φάση, αναμένουν την πραγμάτωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας", σημείωσε.  

Αναφορικά με τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης. Υπάρχει, όπως ανέφερε, το κενό χρηματοδότησης, ύψους 10-11 δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τώρα. Θα συζητηθεί από τα μέσα του 2014. 

Ο κ. Μποτόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τονίζοντας την πολυπλοκότητα της εγχώριας νομοθεσίας σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και απόκτησης γης, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν και αντιστάσεις από διάφορες πλευρές.

Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι σε τροχιά σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, αλλά ο κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τέτοιας κλίμακας να κινηθεί εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Χ.Α.: Πού εστιάζουν τα ξένα funds στο Roadshow 

Τα 1.060 προσέγγισαν τα "κλεισμένα" ραντεβού αναλυτών με τις διοικήσεις των 27 εισηγμένων που βρίσκονται στο Λονδίνο στο πλαίσιο του Roadshow. 

Τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και συμμετέχουν στην εκδήλωση ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς ανέρχονται στα 125, με τους αναλυτές να υπερβαίνουν τους 200.  

Οι εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ εστίασαν σε δύο σημεία την πρώτη άτυπη ημέρα του roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο: ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα στοιχεία που αφορούν τα βήματα προόδου που συντελούνται στην ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη έναρξη του 8ου Roadshow του Χ.Α. είναι σήμερα, ωστόσο ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός συναντήσεων οδήγησε τους διοργανωτές στην απόφαση άτυπης έναρξης της διαδικασίας το απόγευμα της Τετάρτης.

Όσον αφορά τα γενικότερα στοιχεία της εγχώριας οικονομίας, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε με έμφαση στη βελτίωση της εικόνας του ιδιωτικού τομέα, στη μείωση του εργασιακού κόστους και στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως μετά τις τράπεζες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βάσει των προγραμματισμένων συναντήσεων με ξένους fund managers το συγκεντρώνουν εταιρείες που βρίσκονταν προ μηνών ή παραμένουν ακόμα στη λίστα των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών, φωτογραφίζοντας έτσι τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ.

Εκτός από το αμερικάνικο CNBC, ο πρόεδρος του Χ.Α. παραχώρησε συνεντεύξεις στο ΒΒC -απ΄ όπου και οι παραπάνω δηλώσεις-, ενώ σήμερα και αύριο ακολουθούν αντίστοιχες «συναντήσεις» με εκπροσώπους του Bloomberg, των Νew York Times και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Kεντρικός ομιλητής σήμερα στο πάνελ με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζαννιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος του Χ.Α. και τα λοιπά στελέχη της ΕΧΑΕ που βρίσκονται στο Λονδίνο θα έχουν στη διάρκεια της ημέρας επαφές με εκπροσώπους των remote members του Ελληνικου Χρηματιστηρίου (Deutsche Bank, UBS κ.ά.).

Όσον αφορά τις συναντήσεις με επιτροπή του διεθνούς οίκου FTSE, στελέχη της ΕΧΑΕ δήλωναν στο Εuro2day.gr πως «αυτές θα πραγματοποιηθούν ούτως ή άλλως καθώς είναι προγραμματισμένες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του FTSE δε θεωρούμε ότι έχει ήδη ληφθεί, κατά συνέπεια οι μεταξύ μας συζητήσεις θα περιορισθούν σε ενημέρωση κυρίως από την πλευρά μας για τις γενικότερες αλλά και ειδικές εξελίξεις που αφορούν την εγχώρια αγορά».

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο -σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE- είναι αυτό που ανέφερε στο Euro2day.gr αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος της κεφαλαιαγοράς που βρίσκεται στο Λονδίνο: «Θα πρέπει να σκεφτούμε το εξής: εάν ο οίκος FTSE πρόκειται να μας μεταφέρει στην κατηγορία που εκείνος ή οι πελάτες του επιθυμούν. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα πιθανό να παραμείνουμε στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v