Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρετός» για την Ελλάδα στο Λονδίνο

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των συναντήσεων που κλείστηκαν στο 8o Roadshow της ΕΧΑΕ. "Μάχη" για ραντεβού που θα γίνουν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ποιες εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη... ζήτηση. Οι εισηγμένες και τα funds που συμμετέχουν.

«Πυρετός» για την Ελλάδα στο Λονδίνο
Πυρετός επικρατεί στο City για το επικείμενο 8ο Roadshow που διοργανώνει στη βρετανική πρωτεύουσα στις 5-6 Σεπτεμβρίου η ΕΧΑΕ, αποτυπώνοντας το ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, μετά τη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, στις φετινές διήμερες παρουσιάσεις θα συμμετάσχουν 27 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες έναντι 25 πέρσι και περισσότεροι από 150 fund managers από 100 πέρσι.

Οι αιτήσεις για ραντεβού έφθασαν στις 850, αριθμός που, όπως όλα δείχνουν, θα μετατραπεί και σε παρουσιάσεις (one to one ή κατά ομάδες), σπάζοντας το ιστορικό ρεκόρ του 2007, όταν είχαν διενεργηθεί περίπου 600 συναντήσεις μεταξύ των διοικήσεων των εισηγμένων και fund managers.

Οι δηλώσεις συμμετοχής δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω ο αριθμός των διαχειριστών κεφαλαίων και πιθανώς των εισηγμένων εταιρειών, ανεβάζοντας και τον τελικό αριθμό των συναντήσεων.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι οι αιτήσεις για συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και για να ικανοποιηθούν θα πρέπει να διενεργούνται παράλληλα ραντεβού την ίδια ώρα ή και να επιμηκυνθεί η διάρκεια των παρουσιάσεων με άτυπες συναντήσεις, πριν από την έναρξη και μετά τη λήξη του διήμερου Roadshow.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πρώτη σε αιτήσεις για ραντεβού έρχεται η Alpha (περισσότερες από 85), ακολουθεί η Πειραιώς (πάνω από 74) και την τριάδα κλείνει η Εθνική (τουλάχιστον 68 αιτήσεις). Η έκταση και η ένταση του ενδιαφέροντος οδηγούν τις τράπεζες σε αναβάθμιση της συμμετοχής τους σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις τράπεζες όχι μόνο λόγω των πυκνών εξελίξεων (επιτυχής ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης και συγκέντρωσης, επικείμενα stress tests, πιθανή ένταξή τους στο νέο MSCI Greece) αλλά και επειδή θα αποτελέσουν τον βασικό πρωταγωνιστή στην περίπτωση όπου η επόμενη λύση πακέτο από την Ε.Ε. μειώσει σημαντικά το ρίσκο της χώρας, δίνοντας σάρκα και οστά στο Grecovery.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ενδιαφέρον προέρχεται όχι μόνο από την πλευρά των hedge funds που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις των τραπεζών ή παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και από emerging funds, private equity και Αμοιβαία Κεφάλαια.

Οι ξένοι ενδιαφέρονται να ακούσουν από πρώτο χέρι σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, καθώς ξέρουν ότι οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στις αποφάσεις που θα ληφθούν τον Απρίλιο του 2014, εφόσον βέβαια η χώρα επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Υψηλό ενδιαφέρον και για ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΔΕΗ και Τιτάν

Από τις υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν, τις περισσότερες αιτήσεις για συναντήσεις τις έχει ο ΟΠΑΠ (περισσότερες από 67) καθώς θα είναι η πρώτη παρουσίαση της επιχείρησης μετά την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησής της. Ακολουθούν η Folli Follie, η ΔΕΗ και η Τιτάν.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, στο Λονδίνο το «παρών» δίνουν οι εξής 27 εταιρείες: Eθνική Τράπεζα, Αlpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Attica Bank, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Εurobank Properties, Folli Follie, Fourlis, Frigoglass, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Κρι Κρι, Lamda Development, ΜΙG, Μέτκα, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ποια ξένα funds συμμετέχουν

Η διαφορά στο φετινό Roadshow σε σχέση με αυτά των προηγούμενων τριών ετών είναι η επανεμφάνιση μεγάλων οίκων, που ανήκουν στην κατηγορία των long only funds, καθώς και των emerging funds λόγω της υποβάθμισης του Χ.Α. από την MSCI και του ανοικτού ενδεχομένου αντίστοιχης κίνησης από τον οίκο FTSE, η οποία θα ανακοινωθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τη διενέργεια του 8ου Roadshow.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις παρουσιάσεις θα συμμετάσχουν διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων των Capital και Fidelity, μεγάλες εταιρείες Asset Management (JP Morgan AM, Wellington MGMT, UBS Wealth Management, Nomura AM, Lazard AM, Sumitomo Mitsui Banking), private equity funds όπως τα Centaurus, KKR και βεβαίως αρκετά emerging funds με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τα Αμοιβαία της Templeton.

Το «παρών» θα δώσουν και τα hedge funds που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις στην εγχώρια επενδυτική αγορά όπως Fairfax, Baupost, Third Point, Paulson, York Capital, Gladstone Partners, Lansdowne, Marathon AM κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v