Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι 6 «στυλοβάτες» της αγοράς

Ποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν άνοδο ως και 30% από τα πρόσφατα χαμηλά. Η διατήρηση μεγάλων θέσεων από hedge funds, οι αγορές των τελευταίων συνεδριάσεων και η επόμενη ημέρα. Η ακτινογραφία επιδόσεων και αποτιμήσεων.

Χρηματιστήριο: Οι 6 «στυλοβάτες» της αγοράς

Η αγορά αποκτά και πάλι momentum με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες. Η μεγάλη υπεραπόδοση των αγορών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν άφησε τελικά ασυγκίνητο το Χ.Α., το οποίο παρά τους υποτονικούς όγκους συναλλαγών που παρουσιάζει, άδραξε την ευκαιρία και ακολουθεί πλέον κατά πόδας τις αποδόσεις των άλλων περιφερειακών αγορών της Ευρώπης!

Η αδυναμία των ελληνικών δεικτών να κινηθούν σε ανώτερα επίπεδα και να ακολουθήσουν την ανοδική τάση μπορεί να αποτελεί παρελθόν, μιας και οι συνήθεις ύποπτοι της εγχώριας αγοράς μετοχών έχουν και πάλι την τιμητική τους, βάζοντας πλάτη στην ανοδική πορεία προς τις 300 μονάδες του FTSE/ASE Large Cap.

Μετά την παρατεταμένη και δικαιολογημένη υστέρηση των ελληνικών δεικτών αφού και οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους προσγειώθηκαν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, η αγορά κάνει μια αθόρυβη... αντεπίθεση.

Πρωταγωνιστές αυτής της αθόρυβης αντεπίθεσης είναι έξι blue chips. Από τις 15 Ιουλίου και τα χαμηλά του Γενικού Δείκτη στις 788 μονάδες έως σήμερα οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια μπόρεσαν να επωφεληθούν έως και 30%!

Στον αντίποδα, ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα επιμέρους πυροτεχνήματα, έχει καθηλωθεί σε χαμηλά πολυετίας.

Ο βασικός λόγος για τις διψήφιες αποδόσεις των στυλοβατών της αγοράς είναι το γεγονός ότι παρά την προσγείωση των προσδοκιών οι ξένοι διατήρησαν τις θέσεις τους, ενώ μεγάλα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια ενίσχυσαν εκ νέου τις τοποθετήσεις τους.

Hedge funds όπως το Third Point, το York Capital αλλά και το Baupost διατηρούν τις μεγάλες θέσεις που έχτισαν τους προηγούμενους μήνες σε τίτλους όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ταυτόχρονα, στις τελευταίες συνεδριάσεις εκδηλώθηκαν αγορές από μικρότερα σε ενεργητικό hedge funds τα οποία ποντάρουν στο γεγονός ότι το Χ.Α. θα κλείσει την υποαπόδοσή του σε σχέση τουλάχιστον με τις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης.

Οι «στυλοβάτες» της αγοράς

Οι μετοχές που έχουν σηκώσει και πάλι το βάρος της ανόδου από τα χαμηλά και στις οποίες ποντάρουν οι ξένοι και για τους επόμενους μήνες είναι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group και Ελληνικά Πετρέλαια.

• Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πρώτη επιλογή είναι η μετοχή του ΟΤΕ. Από το χαμηλό των 5,26 ευρώ στις 26 Ιουνίου, αποδίδει άνω του 30%, ενώ το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 8,1 ευρώ ανά μετοχή με 12 εκτιμήσεις συνολικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή-στόχος ήταν στα 3,4 ευρώ τον Ιούνιο του 2012(!) και έχει αυξηθεί από τα 7,4 ευρώ που ήταν πριν από 3μήνες. Σε όρους trailing P/E, δηλαδή ο πολλαπλασιαστής κερδών που προκύπτει από τα 4 τελευταία τρίμηνα, είναι στις 8,8 φορές και ο δείκτης EV/EBITDA στις 3,5 φορές. Ο τίτλος του ΟΤΕ είναι ένας από τους 8 που θα συγκαταλέγονται από τον Νοέμβριο στο MSCI Emerging Markets, με στάθμιση 19%.

• Η μετοχή της ΔΕΗ κάνει σημαντικό comeback στις επενδυτικές επιλογές των επαγγελματιών, από τα «αζήτητα» σχεδόν τους πρώτους μήνες του 2013, και έχει πλέον αρκετές θετικές συστάσεις. Με άνοδο 35% από τα μέσα Ιουλίου όπου έκανε χαμηλό στα 5,85 ευρώ, η μετοχή εμφανίζει πολύ υψηλό περιθώριο ανόδου, σχεδόν 25% από τα τρέχοντα επίπεδα, αφού η μέση-τιμή στόχος ανέρχεται στα 9,50 ευρώ, ενώ πριν από τρεις μήνες η μέση τιμή-στόχος ήταν τα 7,35 ευρώ. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη τα 4 τελευταία τρίμηνα είναι στις 19 φορές και ο δείκτης EV/EBITDA στις 5,8 φορές. Η στάθμιση της ΔΕΗ στον MSCI θα είναι 11%.

• Ο τίτλος των ΕΛΠΕ με +12% την εβδομάδα και +20% από το χαμηλό του Ιουλίου είναι σημαντική προσθήκη στους στυλοβάτες της αγοράς, ενώ απέχει κάτι λιγότερο από 20% από τη μέση-τιμή στόχο που είναι τα 8,75 ευρώ. Ο τίτλος της ΕΛΠΕ είναι διαπραγματεύσιμος τώρα με trailing P/E 11 φορές και EV/EBITDA 9 φορές.

• Ο τίτλος του ΟΠΑΠ είναι από τις πρώτες επιλογές των αναλυτών και θα συμμετέχει με 18% στον ελληνικό δείκτη MSCI. Με την αποκρατικοποίηση να έχει ολοκληρωθεί, η επίδοσή του στο ταμπλό του Χ.Α. από το χαμηλό των 5,78 ευρώ στις 15 Ιουλίου είναι 21%. Οι αναλυτές άλλαξαν και πάλι την προσέγγισή τους στο β΄ εξάμηνο και το περιθώριο ανόδου έχει αυξηθεί οριακά αφού η μέση τιμή-στόχος είναι στα 7,36 ευρώ.

• Η μετοχή της Jumbo, σημαντικά ευνοημένη από τις αρχές του έτους με κέρδη στο ταμπλό του Χ.Α. άνω του 30%, εισέρχεται στον ελληνικό δείκτη MSCI με ποσοστό 9%, ενώ από το χαμηλό του Ιουλίου κινείται με +12%. Η μέση τιμή-στόχος είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το ταμπλό του Χ.Α. φέτος, ενώ η αποτίμησή της είναι 11,7 φορές τα κέρδη ανά μετοχή των 4 τελευταίων τριμήνων και 8,2 φορές σε όρους EV/EBITDA.

• Τέλος, η μετοχή της Folli Follie Group, με απόδοση 43% στο Χ.Α. το 2013, έχει ξεπεράσει όλους τους δείκτες σε απόδοση. Η μετοχή, μετά το σημαντικό ράλι που έχει πραγματοποιήσει από το χαμηλό του Ιουλίου, σημειώνει κέρδη 18% και έχει ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών, ενώ η συμμετοχή της στον δείκτη MSCI Greece με ποσοστό 6% και τα καλά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου που περιμένει η αγορά μπορεί να δώσουν επιπρόσθετο καύσιμο.

 

***Αναλυτικά οι τιμές-στόχοι των μετοχών για το 2013 και οι αποδόσεις στο Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v