Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι οκτώ μετοχές που εισέρχονται στον MSCI EM

Απο τον Νοέμβριο, οκτώ ελληνικές μετοχές θα συγκαταλέγονται στον δείκτη MSCI Emerging Markets.Πρόκειται για τις Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie.

ΧΑ: Οι οκτώ μετοχές που εισέρχονται στον MSCI EM

Οκτώ ελληνικές μετοχές θα συγκαταλέγονται από το Νοέμβριο στο δείκτη MSCI Emerging Markets, στο πλαίσιο της υποβάθμισης της χώρας στις αναδυόμενες από τις ανεπτυγμένες αγορές. 

Πρόκειται για τη μετοχή της Εθνικής (με στάθμιση 19%), του ΟΤΕ (19%), του ΟΠΑΠ (18%), της Alpha Bank (11%), της ΔΕΗ (11%), της Jumbo (με 9%), των Ελληνικών Πετρελαίων (7%) και της Folli Follie (με στάθμιση 6%).

Με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 11 δισ. δολάρια (επί συνόλου 19 δισ. δολαρίων), η Ελλάδα λαμβάνει στάθμιση ακριβώς: 

- 0,31% στον MSCI EM 

- 1,76% στον MSCI EMEA

- 3,04% στον MSCI Emerging Europe

- 3,8% στον MSCI Eastern Europe 

Πρακτικά σιγά, σιγά αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι δύο όψεις του νομίσματος της υποβάθμισης του MSCI. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εταιρείες που αποτελούν τις άμεσα ωφελημένες είναι οι Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie Group.

Οι εισροές σε ελληνικές μετοχές έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες αλλά καθόλου βέβαιος δεν είναι ο αριθμός των παθητικών διαχειριστών που ακολουθούν πιστά τους δείκτες του MSCI, και οι οποίοι διαχειρίζονται κάτι παραπάνω από 1 τρισ. ευρώ (1,4 τρισ. δολάρια). Καλούνται να αποφασίσουν αν η στάθμιση του 0,31% της χώρας μας στον δείκτη MSCI Emerging Markets είναι σημαντική κάτι που θα τους προτρέψει να τοποθετηθούν στις ελληνικές μετοχές.

Το σημαντικό πρώτο στοιχείο είναι ότι τόσο το ποσοστό του 3,04% στο δείκτη MSCI Emerging Europe αλλά και το 3,8% στον MSCI Emerging Eastern Europe αρκετά υψηλό οπότε και αρκετά δύσκολο να αγνοηθεί στο νέο της περιβάλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v