Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕTE: Credit positive η κάλυψη της ΑΜΚ

Η επιτυχημένη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι πιστωτικά θετική για την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο η ΕΤΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των assets της, σύμφωνα με τη Moody's.

ΕTE: Credit positive η κάλυψη της ΑΜΚ
Credit positive για την τράπεζα χαρακτηρίζει η Moody's την επιτυχημένη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, σημειώνοντας πως αποκαθιστά τη φερεγγυότητά της και διασφαλίζει ότι η ΕΤΕ θα διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της.

Ωστόσο, ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Εθνική και άλλες ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των assets, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω πιέσεις στην κεφαλαιακή τους βάση.

Σύμφωνα με τη Moody's, η επιτυχημένη ΑΜΚ αυξάνει το pro forma core Tier 1 της ΕΤΕ στο 9,3% τον Μάρτιο του 2013 από 6,4% τον Μάρτιο του 2012, και διασφαλίζει ότι η τράπεζα θα παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια, παρά το ότι το ΤΧΣ έχει την εξουσία να διορίσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου και θα έχει περιοριστικά δικαιώματα ψήφου. Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ έλαβαν και warrants, που τους έδωσαν το δικαίωμα να αποκτήσουν μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ τα επόμενα 4,5 χρόνια κατά 6μηνα διαστήματα. Η Moody's θεωρεί πως αυτό διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας και τη στρατηγική της κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχουν διασπαστικές αλλαγές στην κορυφή της διοίκησής της.

Η αποφυγή της πλήρους κρατικοποίησης είναι πιστωτικά θετική για την τράπεζα, διότι αποτρέπει την οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή ή επιρροή, η οποία έχει αποδειχθεί καταστροφική κατά το παρελθόν για τις άλλες ελληνικές κρατικές τράπεζες.

Ωστόσο η ΕΤΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 19,8% τον Μάρτιο από 14,4% το περασμένο έτος, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης. Πάντως, θεωρεί ότι οι επιδόσεις της Finansbank θα βοηθήσουν την Εθνική να επιστρέψει στην κερδοφορία ταχύτερα απ' ό,τι οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v