Υποβάθμιση από ΜSCI στις αναδυόμενες αγορές

Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, από τις ανεπτυγμένες, υποβάθμισε την ελληνική αγορά ο οίκος MSCI. Από Νοέμβριο θα ισχύσουν οι αλλαγές. Δεν πληρεί τα κριτήρια μεγέθους αλλά και εργαλείων πρόσβασης. Γιατί δεν ανησυχεί η Αθήνα.

Υποβάθμιση από ΜSCI στις αναδυόμενες αγορές

Σε υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες αγορές, από την κατηγορία των ανεπτυγμένων προχώρησε ο οίκος MSCI.  

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, ο εγχώριος δείκτης MSCI Greece θα κατατάσσεται πλέον στις αναδυόμενες αγορές στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του Νοεμβρίου 2013.  

Ο δείκτης MSCI Greece, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν ευθυγραμμίζεται με διάφορα κριτήρια πρόσβασης στις αγορές. Τα ελάχιστα στάνταρντς που υπάρχουν στην παρούσα φάση στις ανεπτυγμένες αγορές αντανακλούν τις συνεχείς βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών που προωθούν οι χώρες αυτές.

Ωστόσο, πολύ λίγες από αυτές τις βελτιωμένες πρακτικές έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική αγορά, τονίζει ο οίκος. Πλέον, η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση διάφορα κριτήρια: το δανεισμό τίτλων και τα εργαλεία δανεισμού, το short selling και τη μεταφορά τίτλων. 

Συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά σημειώνουν ότι υιοθετήθηκαν το 2008 από τις ελληνικές αρχές και το ΧΑ εργαλεία μεταφοράς τίτλων και εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, τα οποία όμως είναι τόσο περιοριστικά, που πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται.

Επιπροσθέτως, η μακροχρόνια απουσία καθιερωμένου συστήματος δανεισμού τίτλων και πρακτικών short selling καθιστούν την ελληνική αγορά ασύμβατη με τα πρότυπα των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών, τονίζει στην ανακοίνωση ο MSCI. 

Επιπλέον, συνεχίζει, ο δείκτης MSCI Greece δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το κριτήριο μεγέθους  των ανεπτυγμένων αγορών τουλάχιστον για δυο χρόνια. Εάν δεν υπήρχε η πρόβλεψη στη μεθοδολογία διατήρησης του δείκτη, να απαρτίζεται από τουλάχιστον δυο μετοχές, μόλις ένας τίτλος θα πληρούσε τις προϋποθέσεις εισαγωγής στον δείκτη MSCI Greece", καταλήγει ο οίκος.  

Γιατί δεν ανησυχεί η Αθήνα 

Ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων της αγοράς στην εξέλιξη αυτή. Όπως σημειώνουν, θα αποτελέσει ευκαιρία για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και για εισροή νέων κεφαλαίων που παραδοσιακά επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

«Η στάθμιση των ελληνικών μετοχών θα αυξηθεί σε 20 μονάδες βάσης επί συνόλου 3 τρισ. ευρώ έναντι 1,8 μονάδας βάσης σήμερα», σημειώνουν με νόημα και προσθέτουν πως η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αμέσως αύξηση του τζίρου στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένης της αλλαγής των funds που τοποθετούνται σε αυτό.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για ουσιαστική εκτίναξη της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ στις πιθανές συνέπειες -περιορισμένης ωστόσο διάρκειας- αναφέρουν την έντονη μεταβλητότητα που για κάποιο διάστημα θα χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Χ.Α., κάτι που, όμως, συνέβη και τις προηγούμενες εβδομάδες χωρίς να υπάρχει ανάλογη αφορμή.

«Το ποσοστό των ξένων επενδυτών, τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όχι μόνο διατηρείται σταθερά υψηλό, αλλά αυξάνεται γραμμικά, και αυτό το στοιχείο όχι απλώς καθησυχάζει αλλά ίσως και να... ζητά μία υποβάθμιση, στο μέτρο που αυτή θα φέρει νέα ομάδα funds στην εγχώρια αγορά», δήλωναν χθες στο Euro2day.gr εκπρόσωποι τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών. 

Τα μηνύματα ξένων επενδυτών από το πρόσφατο roadshow στη Nέα Υόρκη ήταν σαφή και ιδιαίτερα ηχηρά: υπάρχει ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι όποιες κατηγοριοποιήσεις να αποκτούν δευτερεύοντα ρόλο στην παρούσα χρονική στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v