Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποτόπουλος-Λαζαρίδης: Plan B για φόρο υπεραξίας

Τη λύση της αύξησης του υφιστάμενου φόρου στις πωλήσεις στο 0,3% με αντάλλαγμα να μην επιβληθεί φόρος υπεραξίας ζητούν με επιστολή τους στον ΥΠΟΙΚ οι κ. Μποτόπουλος και Λαζαρίδης.

Μποτόπουλος-Λαζαρίδης: Plan B για φόρο υπεραξίας
Aντικατάσταση του επικείμενου φόρου υπεραξίας με αύξηση του συντελεστή του σημερινού φόρου επί των πωλήσεων σε 0,30% προτείνουν με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα οι επικεφαλής της Ε.Κ. και του Χ.Α. Κ. Μποτόπουλος και Σωκ. Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργείου, ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η/7/2013, μετά από πολλές αναβολές τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετοι στην επιβολή φόρου υπεραξίας δεν είναι μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο αλλά και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και ο ΣΜΕΧΑ. Θυμίζεται πως και ο οίκος FTSE στις τελευταίες αξιολογήσεις της εγχώριας αγοράς αναφέρεται πάντα στο θέμα αυτό σημειώνοντας πως στην περίπτωση που ο φόρος ισχύσει θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεί τους αλλοδαπούς επενδυτές, δεδομένου ότι η διεθνής πρακτική είναι η υπεραξία να επιβάλλεται στην έδρα του επενδυτή.

Στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών οι δύο πρόεδροι προτείνουν επίσης:

* Ειδική φορολόγηση των ενδοημερήσιων συναλλαγών με συντελεστή 0,03% επί της αξίας τους (για ίση αξία αγορών – πωλήσεων, ενώ ο συντελεστής φόρου πώλησης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο καθαρό υπόλοιπο της αξίας συναλλαγών πώλησης, στην ίδια μετοχή).

* Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ομολόγων και αντικατάστασή του από επιβολή φόρου 0,1% επί της αξίας συναλλαγών πώλησης ομολόγων.

Εναλλακτικά και όσον αφορά τις μετοχές, προτείνεται πιθανός διαμοιρασμός του συντελεστή 0,30% στο σκέλος της αγοράς και της πώλησης μετοχών (π.χ. 0,15% στην αξία συναλλαγών αγοράς και 0,15% στην αξία συναλλαγών πώλησης.)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v