Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές ΣΜΕΧΑ κατά ”υπερσυγκέντρωσης” ΑΧΕ

Βολές απευθύνει ο ΣΜΕΧΑ, με ανακοίνωσή του, κατά της συγκέντρωσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε λίγες εταιρίες , κάνοντας λόγο για μη αποτελεσματικό ανταγωνισμό και απουσία εποπτείας στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Βολές ΣΜΕΧΑ κατά ”υπερσυγκέντρωσης” ΑΧΕ
Οι συνθήκες μη αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον χρηματιστηριακό τομέα και η απουσία ενιαίας εποπτείας γενικότερα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποτελούν κατά τον ΣΜΕΧΑ (με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου) τους βασικούς παράγοντες συγκέντρωσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε λίγες εταιρίες, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με δέκα από τις 68 επιχειρήσεις να ελέγχουν το 81,19% της αγοράς το 2006 (περίοδος Ιανουαρίου-Ιουλίου).



Το μερίδιο αγοράς των δέκα πρώτων ήταν 55,51% το 2002 (σε σύνολο 88 εταιριών) και 42,1% το 1999 (σε σύνολο 75 εταιριών). Παρόμοια συγκέντρωση με αυτή που περιγράφεται στην Ελλάδα σπάνια συναντάται στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Το φαινόμενο που βαίνει σταθερά εξελισσόμενο δεν είναι συμβατό με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επενδυτών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως πιστεύει ο ΣΜΕΧΑ οφείλεται:

α) στη μη αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού,

β) στη δεσπόζουσα θέση που έχουν αποκτήσει ορισμένες εταιρίες, οι οποίες πιθανώς να επιβάλλουν μη δίκαιους και καταχρηστικούς όρους σε βάρος του ανταγωνισμού,

γ) στην απουσία ενιαίας εποπτείας. Η εξέλιξη του χρηματοοικονομικού κλάδου διεθνώς έχει οδηγήσει στην παροχή χρηματιστηριακών υπηρεσιών από χρηματοοικονομικούς ομίλους (πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρίες) ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίες όμως στην Ελλάδα εποπτεύονται από διαφορετικούς φορείς και αντιμετωπίζονται με μη ενιαίο τρόπο από τις εποπτικές αρχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v