Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικές εκθέσεις για ελληνικές τράπεζες

Διόλου ευχάριστα συμπεράσματα προκύπτουν από τις εκθέσεις δύο κορυφαίων ελληνικών ΑΧΕ (Marfin - P&K), αλλά και του διεθνούς οίκου Lehman Brothers. Η πρώτη διατυπώνει δυσμενή σχόλια για την Alpha Bank, ενώ η δεύτερη χωρίς να υπολείπεται σε κριτική ξεχωρίζει την EFG Eurobank, για την οποία η Lehman Brothers δίνει τιμή στόχο τα 14,9 ευρώ.

Αρνητικές εκθέσεις για ελληνικές τράπεζες
Χαλεπούς καιρούς φαίνεται ότι περνά σε γενικές γραμμές ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, χωρίς, όμως, να είναι για όλους έτσι. Χειρότερη του μέσου όρου εκτιμάται η θέση της Alpha Bank, ενώ καλύτερη αυτή της EFG Eurobank. Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τις πρόσφατες εκθέσεις ενός ξένου οίκου (Lehman Bros) και δύο εγχώριων χρηματιστηριακών (Marfin, Π&Κ).

Αγορά (buy) προτείνει μόνο για την EFG Eurobank η έκθεση της Π&Κ, για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με ημερομηνία 9 Ιουλίου, ενώ θέτει τιμή στόχο τα 14,10 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή στηρίζει την θετική της εκτίμηση στα υγιή αποτελέσματα της τράπεζας, αλλά και στη θέση της στην εγχώρια αγορά.

Στην ίδια έκθεση, αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2002 της Εθνικής (273 εκατ. ευρώ), της Alpha Bank (133 εκατ. ευρώ) και της Εμπορικής (104 εκατ. ευρώ), ενώ οι συστάσεις της Π&Κ για τις ανωτέρω, δεν είναι καλύτερες.

Για την Alpha Bank, η τιμή στόχος τίθεται στα 13 ευρώ (απόδοση αντίστοιχη με αυτή της αγοράς), για την Εθνική στα 18,30 (απόδοση αντίστοιχη με αυτή της αγοράς), για την Εμπορική στα 19,8 (απόδοση αντίστοιχη με αυτή της αγοράς), ενώ ίδια είναι η σύσταση για την Πειραιώς για την οποία δεν δίνεται τιμή στόχος.

Για την Alpha Bank, η Π&Κ επισημαίνει τα κατά 48,7% λιγότερα κέρδη που εμφανίζει για το 2001, αν αυτά υπολογιστούν με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έναντι των Εθνικών Λογιστικών Προτύπων. Αν και το ROE (return on equity) της τράπεζας (κατά τα ΔΛΠ) επισημαίνεται εξαιρετικά χαμηλή και ”αποτρεπτικό για την αγορά της μετοχής”, τονίζεται το ελκυστικό P/BV για επιθετική εξαγορά της τράπεζας!

Δυσμενής είναι για την Alpha και η έκθεση της Marfin Hellenic, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, όπου επίσης αναφέρεται η σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ του υπολογισμού με GAS (ΕΛΠ) και ΔΛΠ, ενώ η πίεση στα έσοδα της τράπεζας, κυρίως στα έσοδα από τόκους, οδηγεί τη Marfin στην προς τα κάτω αναθεώρηση της τιμής στόχου της μετοχής, αλλά και των προβλέψεων για τα έτη 2002- 2006.

Η Χρηματιστηριακή θέτει την τιμή στόχο, για τη μετοχή της Alpha, στα 13,9 ευρώ, κάνει σύσταση για ”μείωση”, ενώ εκτιμά ότι τα κέρδη της του α΄ εξαμήνου θα διαμορφωθούν στα 105 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 48,6% σε επίπεδο έτους. Επίσης, η Marfin αναθεωρεί προς τα κάτω τα προσδοκώμενα για το 2003 κέρδη της τράπεζας κατά 36%.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, επισημαίνεται, ότι η ανοδική πορεία της δανειακής έκθεσης της τράπεζας ενδέχεται να την οδηγήσει σε ελλείμματα, ενώ σε ενδεχόμενο ”ανοδικό γύρισμα” της αγοράς εκτιμάται πως η μετοχή της Alpha Bank ”δεν θα ακολουθήσει την τάση”.

Την τέταρτη θέση σε εβδομαδιαίες απώλειες καταλαμβάνει στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών η Εθνική, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την έκθεση του οίκου Lehman Bros για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με ημερομηνία 10 Ιουλίου, ενώ στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Εμπορική Τράπεζα.

Στη λίστα με τις συνιστώμενες μετοχές της Lehman Bros, περιλαμβάνεται, ως μόνη ελληνική εκπρόσωπος, η EFG Eurobank, για την οποία η τιμή στόχος είναι τα 14,9 ευρώ. Για το σύνολο του κλάδου, των βρετανικών τραπεζών εξαιρουμένων, η έκθεση αναφέρει το P/E για το 2002 στο 15, ενώ για το 2003, ο πολλαπλασιαστής διαμορφώνεται στο 12,9.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v