Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός Εμπορικής η EFG - ”παράθυρο” από Alpha

Χωρίς ενδιαφέρον για την Εμπορική ή άλλη ελληνική τράπεζα εμφανίζεται η Eurobank, ενώ για το ίδιο θέμα η Alpha Bank αφήνει μικρό ”παράθυρο”. Αυτά προκύπτουν από επαφές που είχαν αναλυτές της Citigroup με επιτελικά στελέχη των δύο ιδρυμάτων, όπου καταγράφονται και οι απόψεις των τελευταίων για τα υπόλοιπα ”καυτά” θέματα του τραπεζικού κλάδου.

Εκτός Εμπορικής η EFG - ”παράθυρο” από Alpha
Τη θέση ότι δεν ενδιαφέρεται για συγχωνεύσεις εντός του ελληνικού τραπεζικού κλάδου διατύπωσε η διοίκηση της Eurobank, ενώ ”παραθυράκι” ενδεχόμενου ενδιαφέροντος για την Εμπορική ή άλλη τράπεζα άφησε ανοιχτό η διοικητική ομάδα της Alpha Bank.

Αυτό προέκυψε απο προσωπικές επαφές που είχαν οι αναλυτές της Citigroup με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών.

Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η όποια συμφωνία να προσθέτει αξία στα κέρδη ανά μετοχή μέσα σε διάστημα τριών ετών - κάτι που θα είναι δύσκολο αν χρειαστεί να δικαιολογηθούν οι τρέχουσες εγχώριες αποτιμήσεις, ανέφεραν τα στελέχη του ιδρύματος.

Διαφορετική... κρησάρα χρησιμοποιεί η διοίκηση της Alpha Bank για να αξιολογήσει τα οφέλη μιας πιθανής κίνησης εντός συνόρων ή στη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Citigroup, τα χρηματοοικονομικά κριτήρια της Alpha Bank είναι η ενίσχυση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Οι αναλυτές της Citigroup, όπως προκύπτει από εκθέσεις του διεθνούς οίκου (10 και 11 Ιουλίου), συνομίλησαν με τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, επιχειρώντας, πέραν του φλέγοντος θέματος της Εμπορικής, να πληροφορηθούν την άποψή τους και για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση τους διεθνείς επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η Citigroup αναφέρει πως η Alpha ωφελείται από τον ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης του δανειακού όγκου, με την ανάπτυξη στη λιανική τραπεζική να δείχνει το δρόμο. Τα στελέχη της τράπεζας επισήμαναν την πίεση των τιμών στα στεγαστικά δάνεια και είπαν ότι ”ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών έχει ξεφύγει”.

Aπο τα λεγόμενα των στελεχών της Alpha (κ. Γιαννόπουλου και Φιλάρετου) προέκυψε ότι η τράπεζα δίνει μεγάλη σημασία στη λειτουργική ανάπτυξη και θεωρεί τυχόν εξαγορές στην Ελλάδα και τη γύρω περιοχή ”προσάρτημα” της στρατηγικής της.

Ο οίκος διατήρησε την τιμή-στόχο των 23,5 ευρώ και τη σύσταση ”hold”.

Απο την πλευρά της Eurobank τονίστηκε οτι το ρυθμιστικό πλαίσιο μειώνει την αξία των συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά, γι’ αυτό και η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για τις κινήσεις ”συνένωσης” στην Ελλάδα.

Η επίταση του ανταγωνισμού περιλαμβάνεται στις παρατηρήσεις της διοίκησης και της Eurobank ( η συνομιλία ήταν με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Καραμούζη), η οποία βλέπει ως ”αιχμές” του τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια για αυτοκίνητα.

Αναφορικά με τη μείωση των spreads που απασχόλησαν αρκετούς αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου της ίδιας της Eurobank, η έκθεση αναφέρει πως οι προβλέψεις της διοίκησης για τη μείωση στο υπόλοιπο του 2006 διατηρούνται πέριξ του επιπέδου των 15-20 μονάδων βάσης.

Η ανάπτυξη στα Βαλκάνια προχωρά ομαλά, ενώ φαίνεται πως η τράπεζα ενδιαφέρεται περισσότερο για την Αίγυπτο, και ειδικότερα για την Bank of Alexandria, στην οποία έχει στείλει 50μελή ομάδα για το due diligence.

Εκτίμηση της Eurobank είναι πως η τραπεζική αγορά της Αιγύπτου έχει αξιόλογη δυναμική και πως η BoA σε τρία χρόνια θα παράγει κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Για την Eurobank ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 30 ευρώ και τη σύσταση ”buy”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v