Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Πιο ελκυστική η προσφορά της Κύπρου

Περισσότερο ελκυστική χαρακτηρίζει την προσφορά της Τράπεζας Κύπρου έναντι αυτής της Εμπορικής η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 2 Ιουλίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι υψηλό. Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορά.

Deutsche Bank: Πιο ελκυστική η προσφορά της Κύπρου
Περισσότερο ελκυστική χαρακτηρίζει την προσφορά της Τράπεζας Κύπρου έναντι αυτής της Εμπορικής η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 2 Ιουλίου και τίτλο ”The Emporiki deal”.

Ο οίκος εκτιμά το τίμημα που προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου ως υψηλό, δεδομένης της χαμηλής κερδοφορίας της Εμπορικής και του ότι οι καλύτερα διοικούμενες τράπεζες στην Ελλάδα διαπραγματεύονται τρεις φορές τη λογιστική αξία, έναντι 3,9 φορές της Εμπορικής.

Η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή-στόχο στις 5,6 κυπριακές λίρες (9,8 ευρώ) και σύσταση ”buy”.

Ωστόσο, ο οίκος, που χαρακτηρίζει το deal ”οπορτουνιστικό”, προβλέπει ότι θα ενδυναμώσει τα κέρδη ανά μετοχή της Κύπρου μεσοπρόθεσμα. ”Αν υπάρξει αντιπροσφορά, δεν βλέπουμε πώς η Κύπρου θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τη δική της”, επισημαίνει ο οίκος, ενώ ως πιθανούς διεκδικητές βλέπει τις Alpha και Eurobank.

Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση υπό τον διακριτό τίτλο ”Η κύρια ανησυχία: Η επίδραση στη φερεγγυότητα”, υπολογίζεται ότι αν η εξαγορά προχωρήσει, ο δείκτης Tier 1 (σε επίπεδο pro forma) θα υποχωρήσει από το 9,6% στο 6,4%.

Έπειτα από συζήτηση με την εταιρία, αναφέρει η Deutsche Bank, οι εκτιμήσεις της για το 2006 φαίνονται κάπως συντηρητικές, ενώ αν στα καθαρά κέρδη ”προστεθούν” ακόμη 40 εκατ. ευρώ, το Tier 1 διαμορφώνεται στο 6,6% έναντι του 8,7% προ του deal. Η εταιρία ανέφερε στην Deutsche Bank ότι η Εμπορική μπορεί να ωφεληθεί από φοροελάφρυνση 300 εκατ. ευρώ, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αυξήσει το δείκτη Tier έως το 7,4%.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, το deal καθιστά την Κύπρου ”πολύ ευάλωτη”, καθώς ο δείκτης Tier 1 θα υποχωρήσει χαμηλότερα και από το επίπεδο του 8,2%, όπου βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 - πριν από την αύξηση κεφαλαίου.

Η Κύπρου στην επαφή της με τον οίκο, όπως αναφέρεται, άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αυξήσει τα υβριδικά κεφάλαια έως το 15% των συνολικών Tier 1. Η Deutsche Bank υπολόγισε πως η Κύπρου θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση έως 135 εκατ. ευρώ υβριδικού κεφαλαίου, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να ενδυναμώσει το δείκτη Tier 1 μόνο κατά 45 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v