Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή αναίρεση σε αθωωτική απόφαση για τη ΔΕΚΑ

Συζητείται ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης για την πολύκροτη υπόθεση του ”σκανδάλου” της ΔΕΚΑ. Ο αρμόδιος εισαγγελέας στην εισήγησή του είχε ζητήσει να αναιρεθεί ως εσφαλμένη η πολυσυζητημένη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δίκασε τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΚΑ.

Πιθανή αναίρεση σε αθωωτική απόφαση για τη ΔΕΚΑ
Συζητείται ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης για την πολύκροτη υπόθεση του ”σκανδάλου” της ΔΕΚΑ.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, κ. Φώτιος Μακρής, είχε ζητήσει στην εισήγησή του να αναιρεθεί ως εσφαλμένη η πολυσυζητημένη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δίκασε και επί της ουσίας αθώωσε τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΚΑ.

Βασικός άξονας της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου ήταν ότι η κακουργηματική κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου με την οποία βαρύνονταν ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΚΑ Ιω. Κουσουλάκος και τα πρώην μέλη του Δ.Σ. Γ. Nώτης, A. Σάγος, M. Παπαδονικολάκη, Γ. Kαλλίας και Π. Mαρκόπουλος δεν ευσταθεί, καθώς η εταιρία είναι ανεξάρτητη, ανώνυμη και με νομική αυτοτέλεια.

Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Μακρής, στη μακροσκελή εισήγησή του -επί της οποίας υπερθεμάτισε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινός- αναπτύσσει σειρά νομικών επιχειρημάτων τα οποία στηρίζουν την άποψη ότι η ΔΕΚΑ ταυτίζεται και εξαρτάται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρόεδρος και τα πρώην μέλη του Δ.Σ της ΔEKA φέρονταν ότι το χρονικό διάστημα από τις 9 Mαρτίου του 2000 μέχρι τις 10 Aπριλίου του 2000 (σ.σ. κατά την προεκλογική περίοδο) προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων, όπως του OTE, των EΛΠE, της Eθνικής και της Eμπορικής Tράπεζας, δημιουργώντας τεχνητή ρευστότητα.

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά 717 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που φέρεται να διακινήθηκε για την αγορά των επίμαχων μετοχών, αλλά και οι επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v