Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ εκθέσεων για deal Γερμανού-CosmOTE (upd 5)

Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με το deal της Γερμανός με την CosmΟTE, για το τίμημα και τις επιπτώσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο της αλυσίδας καταστημάτων, όπως κατατίθεται σε σημερινές τους εκθέσεις. Πώς σχολιάζει το deal η HSBC, η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η UBS.

Μπαράζ εκθέσεων για deal Γερμανού-CosmOTE (upd 5)
Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με το deal της Γερμανός με την CosmOTE, για το τίμημα και τις επιπτώσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο της αλυσίδας καταστημάτων, όπως κατατίθεται σε σημερινές τους εκθέσεις.

Θετικό από πλευράς στρατηγικής αλλά και αποτίμησης είναι το deal για την εξαγορά μεριδίου 42% της Γερμανός από την CosmOTE, επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση η HSBC, προσθέτοντας ακόμη πως το premium αποτελεί θετική εξέλιξη για τη Γερμανός αλλά και βελτιώνει την ελκυστικότητα του ΟΤΕ.



Ειδικότερα, όπως αναφέρει η HSBC, το deal αποτιμά τη Γερμανός πολύ κοντά στη θεωρητική τιμή-στόχο των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Για την CosmOTE, από πλευράς στρατηγικής, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι το deal βελτιώνει τη λιανική παρουσία της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και αναμένεται να βελτιώσει την κερδοφορία της μέσω συνεργειών κόστους.

Από πλευράς αποτίμησης, το deal βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή της CosmOTE από την πρώτη μέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανός.

Τέλος, η εξαγορά βελτιώνει την ελκυστικότητα του ΟΤΕ σε έναν ενδεχόμενο αγοραστή καθώς επίσης και την παρουσία της CosmOTE σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Η καλύτερη δυνατή προσφορά για τις μειοψηφίες της Γερμανός φαίνεται να είναι αυτή που έκανε η CosmOTE αναφέρει σε flash note της με σημερινή ημερομηνία η Deutsche Bank. Στο report της για τη Γερμανός, το deal χαρακτηρίζεται τελικά ”ουδέτερο” και εκτιμάται πως η μετοχή θα κινηθεί προς την περιοχή της προσφοράς.

Το γεγονός ότι η CosmOTE δεν πληρώνει σημαντικό premium μπορεί να είναι παραπλανητικό καθώς πληρώνει 13,3 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2006, αποτίμηση αρκετά ”απαιτητική” κατά την άποψη της Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank αναδιατυπώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Γερμανός στα 18,3 ευρώ με σύσταση ”hold”.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της report (9 Μαΐου) για τον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών η Credit Suisse, το deal έχει στρατηγική λογική αλλά είναι πολύ ακριβό. Ο διεθνής οίκος θέτει υπό αναθεώρηση τη σύσταση και την τιμή-στόχο για CosmOTE.

Σε σημερινή έκθεσή της (9 Μαΐου), η UBS επισημαίνει το πρόβλημα που προκύπτει στο επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανός, προβλέποντας ότι τα έσοδα του δικτύου λιανικών καταστημάτων από Vodafone και Stet Hellas (το 33% των κερδών της εταιρίας) δεν θα διατηρηθούν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο δεδομένης της σύγκρουσης συμφερόντων ενώ αντίστοιχες συγκρούσεις αναμένονται στα Βαλκάνια και την Πολωνία.

Ο διεθνής οίκος στέκεται στο χαμηλό premium, μόλις στο 5% που καταβάλλει η CosmOTE για το deal, αποδίδοντάς το στη μικρότερη αξία που θα έχει η Γερμανός καθώς διαστρεβλώνεται το επιχειρηματικό του μοντέλο. Διατηρεί σύσταση ”buy 2” και τιμή-στόχο στα 20,3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v