Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Emporiki: Τις 4.450 μονάδες ”κοιτάει” ο Γ.Δ.

”Διατηρούµε την άποψη ότι η µεσοπρόθεσµη τάση παραµένει ανοδική και η πτωτική διορθωτική κίνηση δύσκολα θα επεκταθεί χαµηλότερα των 4.175 μονάδων, αν δεν επιδεινωθεί η τεχνική εικόνα των ξένων κεφαλαιαγορών”, αναφέρει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Αγορών της Εμπορικής Τράπεζας, ”θέτοντας” ως επόµενο ανοδικό στόχο την περιοχή των 4.450 μονάδων.

Emporiki: Τις 4.450 μονάδες ”κοιτάει” ο Γ.Δ.
”Διατηρούµε την άποψη ότι η µεσοπρόθεσµη τάση παραµένει ανοδική και η πτωτική διορθωτική κίνηση δύσκολα θα επεκταθεί χαµηλότερα των 4.175 μονάδων, αν δεν επιδεινωθεί η τεχνική εικόνα των ξένων κεφαλαιαγορών”, αναφέρει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Αγορών της Εμπορικής Τράπεζας, ”θέτοντας” ως επόµενο ανοδικό στόχο την περιοχή των 4.450 μονάδων.

Το προηγούµενο πενθήµερο o Γενικός Δείκτης εµφάνισε αξιόλογη διακύµανση πέριξ των 4.250, διατηρώντας πάντως απαραβίαστες τις ανοδικές γραµµές τάσης. Αναλυτικότερα, µετά την επίτευξη του νέου υψηλού έτους στις 4.317,72 μονάδες στη συνεδρίαση της Δευτέρας, σηµείωσε καθοδική διορθωτική κίνηση µέχρι τις 4.201,38 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας τελικά στις 4.205,12 μονάδες.

Με την υποχώρηση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε κατά 41% περίπου το πρόσφατο ανοδικό κύµα µε αφετηρία τις 4.029,74 μονάδες στις 28/3/06.

Συνήθως σε ανοδικές αγορές το ποσοστό διόρθωσης δεν ξεπερνά το 50%, το οποίο στη συγκεκριµένη περίπτωση προσδιορίζεται στις 4.175 μονάδες, αναφέρει η Εμπορική. Στην ίδια περιοχή τιµών εντοπίζεται το πρώτο αξιόλογο επίπεδο στήριξης και επίσης διέρχεται η πλησιέστερη βραχυχρόνια ανοδική γραµµή τάσης.

Σύµφωνα µε το γράφηµα των τιµών η παραµονή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4.175 μονάδων θα δηµιουργήσει βάσιµες προσδοκίες εµφάνισης ενός τρίτου ανοδικού κύµατος µε ανοδικό στόχο την περιοχή των 4.450 μονάδων.

”Βέβαια για να επαληθευτεί το προαναφερόµενο σενάριο, θα πρέπει να αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει φόβος για σχηµατισµό ”διπλής κορυφής”, αναφέρει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Αγορών της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ επισημαίνει πως ”πάντως πρέπει να επισηµάνουµε τη µείωση του όγκου των συναλλαγών στις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, σε σύγκριση µε τις αµέσως προηγούµενες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, εξέλιξη που ενισχύει την άποψη για σταδιακή εκτόνωση των πιέσεων”.

Σημειώνει δε πως ενδεχόµενη καθοδική διάσπαση των 4.175 μονάδων θα θέσει σε αµφισβήτηση το ανοδικό σενάριο και θα αυξήσει τις πιθανότητες επέκταση της υποχώρησης, προς την επόµενη αξιόλογη στήριξη στις 4.030 μονάδες.

”Εκτιµούµε ότι µια τέτοια εξέλιξη µπορεί να συµβεί µόνο αν επιδεινωθεί σηµαντικά η τεχνική εικόνα των ξένων κεφαλαιαγορών”, υπογραμμίζει η Εμπορική, συμπληρώνοντας πως προς το παρόν οι σηµαντικότεροι χρηµατιστηριακοί δείκτες των Η.Π.Α. και της Ευρώπης στις τελευταίες συνεδριάσεις εµφανίζουν πτωτικές τάσεις ”ήπιας” µορφής, που αντιµετωπίζονται σαν βραχυπρόθεσµες διορθωτικές κινήσεις, καθώς δεν έχουν επεκταθεί χαµηλότερα των µεσοπρόθεσµων στηρίξεων.

Τα επίπεδα στήριξης του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 4.175 μονάδες, 4.140 μονάδες, 4.055 μονάδες και 4.030 μονάδες. Οι περιοχές αντίστασης βρίσκονται στις 4.317 μονάδες, 4.420 μονάδες (άνω όριο βραχυχρόνιου καναλιού σε ορίζοντα 8 – 10 συνεδριάσεων) και 4.450 μονάδες (µακροχρόνια αντίσταση).

Οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές, µετά τη διορθωτική κίνηση, επανήλθαν σε ουδέτερες ζώνες τιµών. Να επισηµάνουµε ότι στη φάση διαµόρφωσης νέου υψηλού από τον υποκείµενο δείκτη, κινήθηκαν παράλληλα χωρίς να εµφανίσουν –στην πλειονότητά τους- αρνητικές αποκλίσεις. Η συνολική τεχνική εικόνα των τεχνικών δεικτών είναι θετική.

Στην προηγούµενη ανάλυσή μας αναφέραµε ότι ”η ψαλίδα έκλεισε µε τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και θεωρούµε µάλλον αισιόδοξο το σενάριο άµεσης προσέγγισης της επόµενης αξιόλογης αντίστασης των 4.450 μονάδες. Το πιθανότερο είναι να συγχρονιστεί ο Γενικός Δείκτης µε τις υπόλοιπες αγορές, κινούµενος γύρω από την περιοχή των 4.270 μονάδων για κάποιες συνεδριάσεις, έως ότου σηµειωθεί µια νέα ισχυρή κίνηση στις αγορές του εξωτερικού που θα µας συµπαρασύρει” τονίζει η Εμπορική.

”Θεωρούµε ότι η εκτίµηση αυτή µάλλον επαληθεύτηκε όσον αφορά το πρώτο µέρος και αναµένουµε πλέον ένα πιθανό ανοδικό γύρισµα των ξένων αγορών, για να δηµιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις επίτευξης του ανοδικού στόχου των 4.450 μονάδες, επαληθεύοντας έτσι το δεύτερο σκέλος των εκτιµήσεών µας, αναφέρεται στην τεχνική ανάλυση” καταλήγει η Εμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v