Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές σε ωράριο, πακέτα αποφάσισε το ΔΣ του ΧΑ

Νέα περίοδο συνεχούς διαπραγμάτευσης από 11.30 έως 12.30 για τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποφάσισε το ΔΣ του ΧΑ, ενώ ο χρόνος προσυνεδρίασης μεταφέρεται στις 11.00 από τις 11.15. Δείτε τις αποφάσεις για τις συναλλαγές σε πάκετα, τις αλλαγές στον κανονισμό και τις εγκρίσεις για εισαγωγή νέων μετοχών.

Αλλαγές σε ωράριο, πακέτα αποφάσισε το ΔΣ του ΧΑ
Νέα περίοδο συνεχούς διαπραγμάτευσης από 11.30 έως 12.30 για τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποφάσισε το ΔΣ του ΧΑ, ενώ ο χρόνος προσυνεδρίασης της αγοράς μεταφέρεται στις 11.00 από τις 11.15. Αλλαγές και στον κανονισμό του Χρηματιστηρίου.

Αναλυτικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τις ακόλουθες τροποποιήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αγορών του, οι οποίες θα ισχύσουν από την 5η Ιουνίου 2006:

Α. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

• Δημιουργία μιας πρώτης περιόδου Συνεχούς Διαπραγμάτευσης για την κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης, διάρκειας 1 ώρας από τις 11:30 μέχρι 12:30. Η δεύτερη περίοδος Συνεχούς Διαπραγμάτευσης θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή θα έχει διάρκεια 2:30 ώρες, από τις 14:00 μέχρι 16:30.

Η προσθήκη αυτή πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης που υπάρχει κατά το τελευταίο διάστημα. Η περίοδος για τις Προσυμφωνημένες Συναλλαγές θα είναι 11:30 έως 16:55.

Ο χρόνος έναρξης της προσυνεδρίασης, μεταφέρεται στις 11:00 από τις 11:15. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται ο χρόνος Συγκέντρωσης Εντολών για όλες τις κατηγορίες διαπραγμάτευσης κατά 15 λεπτά, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στη φάση αυτή.

• Για τους ίδιους λόγους αποφασίστηκε η επέκταση της διάρκειας ενδιάμεσης Δημοπρασίας που εφαρμόζεται κατά την ημέρα λήξης παραγώγων προϊόντων (3η Παρασκευή του μήνα) στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στα 15 λεπτά ( αντί για 10 που ισχύει σήμερα).

Επίσης αποφασίστηκε, ότι κατά τη τελευταία φάση της συνεδρίασης, θα επιτρέπονται πλέον συναλλαγές σε πακέτα τόσο στη μέση σταθμική τιμή όσο και στη τιμή κλεισίματος.

Οι συναλλαγές που καταρτίζονται στην τελευταία αυτή φάση της συνεδρίασης της Κατηγορίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (16:45 – 17:00), θα γίνονται στην τιμή κλεισίματος (τιμή που προσδιορίζεται από το call auction των 16:45), αντί της μέσης σταθμικής τιμής συνεδρίασης που χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα, αφού διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 80% των συναλλαγών κατά την περίοδο αυτή γινόταν σε πακέτα.

Β. ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Επιπλέον κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκαν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω των οποίων:

1. Προστίθεται νέα διαδικασία διενέργειας των εκποιήσεων. Η διαδικασία αυτή διαμορφώθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εκποιήσεις των ενσώματων ονομαστικών μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της 22/2/06 του ΚΑΑ υπάρχουν 122 περιπτώσεις εταιριών των οποίων μικρά ποσοστά των ονομαστικών τους μετοχών δεν έχουν αποϋλοποιηθεί.

2. Ρυθμίζεται η δραστηριοποίηση των μελών του Χ.Α.Κ. στο Χ.Α. στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας.

3. Διευρύνεται η υποχρέωση ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, μέσω του Προγράμματος Σκοπούμενων Πράξεων. Συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Σκοπούμενων Πράξεων θα πρέπει να ανακοινώνονται, οι περιπτώσεις καταβολής προμερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου.

4. Διαμορφώνεται αυστηρότερο πλαίσιο σε ότι αφορά στον τρόπο διατύπωσης των ανακοινώσεων των εισηγμένων εταιριών, που δημοσιοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

5. Καταργείται η υποχρέωση της δημοσιοποίησης από πλευράς των εισηγμένων εταιριών, της ανάλυσης του κύκλου εργασιών τους, σύμφωνα με το πρότυπο ΣΤΑΚΟΔ της ΕΣΥΕ.

Οι αλλαγές του Κανονισμού υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε

Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση:

• των 24.400.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ”EUROBANK PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.”, αφού διαπίστωσε την επάρκεια της διασποράς των μετοχών της. Από τον συνολικό αριθμό μετοχών προς εισαγωγή οι 7.290.066 μετοχές διατέθηκαν στην πρόσφατη Δημόσια Εγγραφή 29/03/06-31/03/06 σε τιμή διάθεσης μετοχής 15,60 ευρώ.

• των 10.629.194 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της ”EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.”, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της τελούσας υπό εκκαθάριση εταιρίας ”MARFIN GLOBAL INVESTMENTS Α.Ε.Ε.Χ.”.

Σύμφωνα με τις προσδιορισθείσες σχέσεις ανταλλαγής: α) κάθε μέτοχος της ”EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.” ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή, ονομαστικής αξίας 2,93 ευρώ, που κατέχει με 0,80 νέας κοινής ονομαστικής μετοχής, νέας ονομαστικής αξίας 3,63 ευρώ, β) κάθε μέτοχος της ”MARFIN GLOBAL INVESTMENTS Α.Ε.Ε.Χ.” ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή που κατέχει με 0,7216490291 νέας κοινής ονομαστικής μετοχής, ονομαστικής αξίας 3,63 ευρώ.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε επίσης για την αλλαγή της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας ”EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.” από 2,93 ευρώ σε 3,63 ευρώ. Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης των 9.570.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ”EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.” ορίστηκε η 7η Απριλίου 2006.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία, 3,63 ευρώ ανά μετοχή, ορίστηκε η 13η Απριλίου 2006.

• των 2.670.367 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της ”ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ”ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ Α.Ε.”.

Τις ανωτέρω μετοχές θα λάβουν οι μέτοχοι της απορροφώμενης εταιρίας με την εξής σχέση ανταλλαγής: κάθε μέτοχος της ”ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ Α.Ε.” (πλην της απορροφώσας) ανταλλάσσει 15 κοινές ονομαστικές μετοχές που κατέχει με 2 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 5,00 ευρώ.

Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρίας ”ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν (336.599.045 κοινές ονομαστικές μετοχές) με νέα ονομαστική αξία μετοχής 5,00 ευρώ. Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε επίσης για την αλλαγή της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας ”ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” από 4,80 ευρώ σε 5,00 ευρώ.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία, 5,00 ευρώ ανά μετοχή, ορίστηκε η 10η Απριλίου 2006.

• των 24.953.128 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας ”ΑΕΓΕΚ Α.Ε.”, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιριών ”ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.” και ”ΜΕΤΩΝ Α.Ε.”.

Τις ανωτέρω μετοχές θα λάβουν οι μέτοχοι των απορροφώμενων εταιριών με τις εξής σχέσεις ανταλλαγής: α) κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρίας ”ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.” (πλην της απορροφώσας) ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή, ονομαστικής αξίας 1,19 ευρώ, που κατέχει με 0,271118857 νέας κοινής ονομαστικής μετοχής της απορροφώσας, ονομαστικής αξίας 2,43 ευρώ, που θα εκδοθεί μετά τη συγχώνευση, και β) κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρίας ”ΜΕΤΩΝ Α.Ε.” (πλην της απορροφώσας) ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή, ονομαστικής αξίας 11,76 ευρώ, που κατέχει με 6,160421462 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της απορροφώσας, ονομαστικής αξίας ευρώ 2,43, που θα εκδοθούν μετά τη συγχώνευση.

Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρίας ”ΑΕΓΕΚ Α.Ε.” θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν (79.875.000 (ΚΟ) και 3.195.000 (ΠΟ) με νέα ονομαστική αξία μετοχής 2,43 ευρώ. Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε επίσης για την αλλαγή της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας ”ΑΕΓΕΚ Α.Ε.” από 1,77 ευρώ σε 2,43 ευρώ.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία, 2,43 ευρώ ανά μετοχή, ορίστηκε η 12η Απριλίου 2006.

• των 6.451.200 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε.”, που προέκυψαν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,60 ευρώ (μετά την αύξησή της από 0,49 ευρώ) σε 0,30 ευρώ (split μετοχών). Δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών, θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 10ης Απριλίου 2006. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων δωρεάν μετοχών ορίστηκε η 20η Απριλίου 2006.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε επίσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ”ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε.”, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,49 ευρώ σε 0,60 ευρώ. Η διαπραγμάτευση των μετοχών με τη τελική νέα ονομαστική αξία, 0,30 ευρώ ανά μετοχή, θα ξεκινήσει την 11η Απριλίου 2006.

• των 686.490 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.”, που προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 11η Απριλίου 2006.

και την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης ”ΕΤΕΜ Α.Ε.” από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”MERIT ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.”, προκειμένου να συνεχίσει το εν λόγω Μέλος να παρέχει υπηρεσίες ειδικού διαπραγματευτή κατά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εν λόγω εισηγμένης.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε για:

• την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ”Info-Quest A.E.B.E.” από 1 ευρώ σε 2,4 ευρώ, και β) τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της ιδίας εταιρείας από 2,4 ευρώ σε 0,90 ευρώ, με αναλογική επιστροφή ποσού 1,50 ευρώ ανά μετοχή με καταβολή μετρητών στους μετόχους.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με την νέα ονομαστική αξία - 0,90 ευρώ ανά μετοχή - και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος απόληψης της επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 11η Απριλίου 2006

• για την παραίτηση της εταιρίας – Μέλους της Αγοράς Παραγώγων ”ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.” από την ιδιότητα του Διαπραγματευτή στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α, ενώ διατηρεί την ιδιότητά του ως παραγγελιοδόχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v