Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Καμπάνα 2,5 εκ. ευρώ σε Τ. Ολυμπιακή

Πρόστιμο, άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρία Τεχνική Ολυμπιακή, με την αιτιολογία της παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού μέσω ενοποιημένων καταστάσεων των χρήσεων 1999-2000. Για την ίδια υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποβάλει και σχετική έγκληση στις Δικαστικές Αρχές. Τι απαντά η εταιρία.

Κεφαλαιαγορά: Καμπάνα 2,5 εκ. ευρώ σε Τ. Ολυμπιακή
Πρόστιμο 2.470.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρία Τεχνική Ολυμπιακή, με την αιτιολογία της παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού μέσω ενοποιημένων καταστάσεων των χρήσεων 1999-2000.

Τα πρόστιμα αφορούν δύο μέλη της διοίκησης της εταιρίας, δύο στελέχη αυτής (οικονομικό τομέα) και δύο ορκωτούς ελεγκτές. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποβάλει και σχετική έγκληση στις Δικαστικές Αρχές.

Επίσης, η Κεφαλαιαγορά επέβαλε στην Τεχνική Ολυμπιακή πρόστιμο 50.000 ευρώ για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που αφορά στην αλλαγή της χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων.

Ετσι, το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε σήμερα στην Τεχνική Ολυμπιακή ανέρχεται στα 2.520.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 2.470.000 ευρώ στον Πρόεδρο, σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Οικονομικό Διευθυντή, στον Προϊστάμενο Λογιστηρίου και σε δυο τακτικούς ορκωτούς ελεγκτές της εταιρίας ”Τεχνική Ολυμπιακή”, για διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών μέσω των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων των ετών 1999 και 2000.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του 2000 εμφανίστηκαν αυξημένα κατά το ποσό των 20,1 εκατ. δολαρίων (7,3 δισ. δρχ. περίπου) το οποίο φέρεται να προέρχεται από τη θυγατρική ”TECHNICAL OLYMPIC USA” χωρίς όμως να προκύπτει από τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής εταιρίας.

Επιπλέον, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του 2000 της εταιρίας ”Τεχνική Ολυμπιακή” παρουσιάζονται προσαυξημένα κατά 32,4 εκατ. δολ. (11,8 δισ. δρχ. περίπου) καθώς σε αυτά περιελήφθησαν τα αποτελέσματα της αμερικανικής θυγατρικής ”ENGLE” για όλη τη χρήση 2000, παρά το γεγονός ότι η εταιρία αποκτήθηκε την 22.11.2000.

Ομοίως, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του 1999 της ίδιας εταιρίας, παρουσιάζονται προσαυξημένα κατά 22,9 εκατ. δολ. (7,5 δισ. δρχ. περίπου) καθώς σε αυτά περιελήφθησαν τα αποτελέσματα της αμερικανικής θυγατρικής ”NEWMARK” για όλη τη χρήση 1999, παρά το γεγονός ότι η εταιρία αποκτήθηκε την 15.12.1999.

Σημειώνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 1999 δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε τότε η ”Τεχνική Ολυμπιακή”, ύψους 110,8 δισ. δρχ.



Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στα πρόσωπα που υπέγραψαν τις παραπάνω οικονομικές καταστάσεις, τα εξής πρόστιμα:

* 1.000.000 ευρώ στον κ. Κωνσταντίνο Στέγγο, Πρόεδρο της εταιρίας ”Τεχνική Ολυμπιακή”.

* 1.000.000 ευρώ στον κ. Ανδρέα Στέγγο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας την περίοδο εκείνη.

* 200.000 ευρώ στον κ. Σπυρίδωνα Μαγκλιβέρα, Οικονομικό Διευθυντή της εταιρίας την περίοδο εκείνη.

* 70.000 ευρώ στον κ. Δημήτριο Βασιλόπουλο, Προϊστάμενο Λογιστηρίου της εταιρίας την περίοδο εκείνη.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει και τα εξής πρόστιμα:

* 35.000 ευρώ στον κ. Νικόλαο Χριστόπουλο, Τακτικό Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρίας, ο οποίος διενήργησε τον έλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για την οικονομική χρήση 1999.

* 165.000 ευρώ στον κ. Σπυρίδωνα Παπακωνσταντίνου, Τακτικό Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρίας, ο οποίος διενήργησε τον έλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για την οικονομική χρήση 2000.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποβάλει και σχετική έγκληση στις Δικαστικές Αρχές.

Οσον αφορά στο πρόστιμο των 50.000 ευρώ για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που αφορά στην αλλαγή της χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων η Κεφαλαιαγορά αναφέρει πως διαπιστώθηκαν αλλαγές στη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων από την κατά 110,8 δισ. δρχ. αύξηση κεφαλαίου που η ανωτέρω εταιρία πραγματοποίησε το 1999, χωρίς να ενημερωθεί εγκαίρως το επενδυτικό κοινό.

* Την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρίας ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΑΕΛΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη επειδή διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις που καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για το επενδυτικό κοινό.

* Την αναστολή της εξαγοράς μεριδίων κάθε κατηγορίας αμοιβαίων κεφαλαίων κατά την Παρασκευή, 14 Απριλίου και τη Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006, λόγω του εορτασμού του καθολικού Πάσχα και της αργίας ξένων αγορών.

---Η ανακοίνωση της εταιρίας

Η εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ με το παρόν Δελτίο Τύπου επιθυμεί να δηλώσει ότι δεν έχει λάβει γνώση οποιασδήποτε πράξης επιβολής προστίμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόσο κατά της Εταιρείας, όσο και κατά διοικητικών και διευθυντικών στελεχών της.

Εφόσον οι δημοσιευμένες αυτές πληροφορίες ευσταθούν, η Εταιρεία επιθυμεί με το παρόν να εκφράσει την βαθύτατη λύπη της που για άλλη μια φορά τόσο η ίδια, όσο και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι και το επενδυτικό κοινό πληροφορούνται μέσω του ηλεκτρονικού Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με πρόστιμα που φέρεται να έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μέλη της Διοίκησης της Εταιρείας και διευθυντικά στελέχη της που αφορούν την Εταιρεία και τα στελέχη της, χωρίς η ίδια και τα ενδιαφερόμενα στελέχη της να έχουν λάβει γνώση των σχετικών αποφάσεων επιβολής των προστίμων αυτών, όπως θα όφειλε να γίνει σύμφωνα με το δικαιϊκό μας σύστημα.

Η Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ επιθυμεί περαιτέρω να δηλώσει και να διαβεβαιώσει το επενδυτικό κοινό, ότι ουδεμία παράβαση τόσο της Χρηματιστηριακής νομοθεσίας όσο και της εν γένει νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία της έχει διαπραχθεί τόσο από τα διοικητικά, όσο και από τα διευθυντικά και λοιπά στελέχη της σχετικά με την κατάρτιση και δημοσίευση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων των ετών 1999 και 2000, που εμφανίζεται ως ο λόγος επιβολής των προστίμων.

Τα στελέχη της Εταιρείας ανέκαθεν λειτουργούσαν με την μέγιστη δυνατή ευσυνειδησία, ακρίβεια και αμεσότητα για την έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση των αρμοδίων αρχών και του επενδυτικού κοινού τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα χρηματιστηριακή και εν γένει νομοθεσία και ενεργώντας πάντοτε προς το συμφέρον της Εταιρείας και των μετόχων της.

Η Εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. εκδηλώνει για άλλη μια φορά την απόλυτη εμπιστοσύνη της στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την ορθή και δίκαιη απόδοση των ευθυνών όπου αυτές αρμόζουν, στην οποία και θα προσφύγει ευθύς ως της κοινοποιηθούν οι φερόμενες ως ήδη εκδοθείσες πράξεις επιβολής προστίμων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Περαιτέρω η Εταιρεία επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τυχόν ζημίες που θα υποστεί από την διαρροή των εν λόγω πληροφοριών και την άκαιρη και ανορθόδοξη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μέσω του ηλεκτρονικού Τύπου και των Μ.Μ.Ε, αλλά και από τις άδικες και αστήρικτες κατηγορίες που αποδίδονται σ΄ αυτήν και τα στελέχη της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v