Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποια μηνύματα έστειλε η χθεσινή "βουτιά"

"Υποδειγματική" η κίνηση του ΓΔ και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εντός των ορίων της τεχνικής ανάλυσης, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα. Το βάρος της ΕΕΕ, οι τεχνικές στηρίξεις και οι αντιστάσεις για την αγορά.

XA: Ποια μηνύματα έστειλε η χθεσινή βουτιά
Η αγορά, παρά την ισχυρή μεταβλητότητα που εμφανίζει, καταφέρνει να διατηρεί μια αυστηρού χαρακτήρα τεχνική κίνηση, αφού ο Γενικός Δείκτης αλλά και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ακόμα μία φορά κινήθηκαν... υποδειγματικά, στα όρια που προέβλεπε η τεχνική ανάλυση.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση σχεδόν 20%, ενώ οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 
Σε ό,τι αφορά πάντως τις λοιπές μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς, οδηγούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της υπεραγορασμένης εικόνας που υπάρχει.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε by the book, αφού σημείωσε το χαμηλό του στις 1.073 μονάδες και έπειτα κινήθηκε ανοδικά με το κλείσιμο πάνω από τις 1.090 μονάδες. Η όλη κίνηση ήταν υποδειγματική στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ βαρύνουσα σημασία σε όλη την κίνηση της αγοράς έχει ο τίτλος της ΕΕΕ. Η στάθμισή του στη διαμόρφωση των τιμών είναι υπέρμετρη, αφού με το 22% δίνει τη δυνατότητα να επηρεάζει το κλείσιμο, ενώ στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης έγινε μάζεμα με ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ.

Παράλληλα, η τεχνική διάρθρωση στον δείκτη των blue chips, με το χαμηλό στη ζώνη των 360-365 μονάδων και έπειτα κλείσιμο πάνω από τις 370 μονάδες, είναι στο πλαίσιο που ορίζει το διάγραμμα για την ανοδική συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης, μετά τη διάσπαση των 975 μονάδων, συνεχίζει να κινείται με ευκολία πάνω από τις 1.000 μονάδες, ξεπερνώντας και το θεωρητικά δύσκολο επίπεδο των υψηλών του Φεβρουαρίου στις 1.053 μονάδες.

Η κίνηση σε ανώτερα επίπεδα με σημαντικό όγκο συναλλαγών έδωσε όλα τα εχέγγυα στους αγοραστές να συνεχίσουν δυναμικά στην επόμενη ζώνη των 1.100-1.130 μονάδων, και πλέον είναι σε οπτική επαφή με τη ζώνη των 1.180-1.200 μονάδων. Η πτώση στην αγορά είναι εντός του αναμενόμενου πλαισίου, αφού οι άμεσες στηρίξεις στις 1.070 μονάδες και τα επίπεδα των 1.050 μονάδων δεν φαίνεται για την ώρα να κινδυνεύουν.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, επίσης, αφού έδωσε σήμα εισόδου, πάνω από τις 320 μονάδες, διέσπασε τα επίπεδα με τεχνική σημασία των 330-335 μονάδων και έπειτα των 345-350 μονάδων. Πάνω από τις 390 μονάδες, ο δείκτης έχει αντιστάσεις στα επίπεδα των 420. Πεδίο ισχυρής σημασίας είναι οι 360 μονάδες, οι οποίες όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση θα αποτελέσουν το πρώτο σημαντικό οχυρό των αγοραστών.

Για τις δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές της αγοράς, εκτός από τα ΕΛΠΕ και τη Folli Follie Group, που συνέχισαν χωρίς… ανάσα σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, ΟΠΑΠ, Μέτκα, Motor Oil και Βιοχάλκο απέχουν λιγότερο από 5%. Οι τίτλοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ απέχουν λιγότερο 10% και 5% αντίστοιχα από τα υψηλά τους.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας συνεχίζει να υποαποδίδει της αγοράς από τις αρχές του έτους, Σαράντης, Κρέτα, Φουρλής, MLS, Ικτίνος, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο απέχουν λιγότερο από 10% από τα υψηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v