Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FTSE: Παραμένει στις ανεπτυγμένες αγορές το ΧΑ

"Ανεπτυγμένο" παραμένει το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον οίκο FTSE, o oποίος στην ενδιάμεση ετήσια αξιολόγηση του Μαρτίου ανακοίνωσε πως διατηρεί το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

FTSE: Παραμένει στις ανεπτυγμένες αγορές το ΧΑ
"Ανεπτυγμένο" παραμένει το χρηματιστήριο σύμφωνα με τον οίκο FTSE, o oποίος στην ενδιάμεση ετήσια αξιολόγηση του Μαρτίου ανακοίνωσε πως διατηρεί το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, σε watch list, όπως τα τελευταία χρόνια.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι μεταβατική πριν από την επίσημη του Σεπτεμβρίου, έχει ωστόσο καθιερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια για την ελληνική -και όχι μόνο- αγορά.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η ελληνική αγορά έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά στοιχεία και παρά τις ενστάσεις μερίδας ξένων επενδυτών για σημεία της λειτουργίας της η εγχώρια αγορά παραμένει έως τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η επικείμενη επιβολή του φόρου υπεραξίας αποτελεί μέγιστο θέμα και για τον διεθνή οίκο, ο οποίος αναφέρει πως σε καμία προηγμένη αγορά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και όλοι οι παράγοντες της αγοράς. Σημειώνεται πως το Χ.Α. σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και τον ΣΜΕΧΑ και υπό τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών τη ρητή κατάργηση επιβολής του εν λόγω φόρου.

Δικαιολογούν μάλιστα την άποψη αυτή σημειώνοντας πως εν όψει υιοθέτησης του ευρωπαϊκού φόρου συναλλαγών δεν υφίσταται λόγος για αντικατάσταση του υφιστάμενου φόρου επί των πωλήσεων από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Η επόμενη αξιολόγηση του οίκου FTSE θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v