Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Πού θα «παιχτεί» το στοίχημα του Μαρτίου

Με καλή αφετηρία ξεκινάει ο Μάρτιος στο Χ.Α. αφού η αγορά διέσπασε ανοδικά αυτήν τη φορά το ψυχολογικό όριο των 1.000 μον. και οι αγοραστές είναι σε θέση βολής για να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε ανώτερα επίπεδα.

Χ.Α.: Πού θα «παιχτεί» το στοίχημα του Μαρτίου
Με «καλή αφετηρία» ξεκινάει ο Μάρτιος στο Χ.Α., αφού η αγορά διέσπασε ανοδικά, αυτήν τη φορά, το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων κι οι αγοραστές είναι σε θέση βολής για να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε ανώτερα επίπεδα.

Η αγορά ξεκινά με τετραψήφιο νούμερο μετά από καιρό. Παραδοσιακά όμως ο Μάρτιος είθισται να είναι μήνας με αρνητικές εκπλήξεις για το Χ.Α., αφού ο Γενικός Δείκτης από το 2000 και μετά σε 9 από τις 13 χρονιές σημείωσε πτώση (κατά μέσο όρο 4%), ενώ το 2003 και το 2005 υποχώρησε άνω του 9%. Το 2009 και το 2010, όμως, η αγορά σημείωσε άνοδο 9,7% και 8,1% αντίστοιχα.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο Μάρτιος σίγουρα δεν προβλέπεται να είναι βαρετός!

Οι αγοραστές επανέφεραν την τιμή του Γενικού Δείκτη ακριβώς πάνω στον ΕΚΜΟ 20 ημερών και αυτό μπορεί να λέει πολλά για την τρέχουσα ψυχολογία στην αγορά μετοχών. Είναι φανερό ότι οι επενδυτές από τη μία πλευρά δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να αποχωριστούν τις μετοχές τους και  τα «δυνατά χέρια» ελέγχουν ακόμα την πορεία και την τάση της αγοράς, ωστόσο από την άλλη η άνοδος μοιάζει να συνεχίζεται με το… ζόρι, αφού εξακολουθεί να επικρατεί ανακύκλωση των κεφαλαίων γύρω-γύρω από τα ίδια χαρτιά.

Η αγορά τον Μάρτιο θα... υποδεχτεί την τρόικα για πρώτη φορά το νέο έτος, ενώ σε ευθεία συσχέτιση με την επίσκεψη θα είναι και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στη διάρκεια του μήνα, αναμένεται οι ελληνικές εισηγμένες να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του 2012, αλλά και να δώσουν, ίσως, μια γεύση για τους πρώτους μήνες του 2013.

Παράλληλα, το νέο στοιχείο στις αγορές είναι και η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου, με αφορμή την Ιταλία αφού είναι πιθανόν να μην υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη μήνα. Αντίθετα, εκφράζονται προσδοκίες ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου.

Για την αγορά, ο Φεβρουάριος αποτέλεσε τον έβδομο μήνα συνεχόμενης ανοδικής κίνησης, γεγονός που έχει να συμβεί από την περίοδο του Ιουλίου 2006 έως τον Ιανουάριο του 2007. Σωρευτικά, στο 7μηνο τα κέρδη της αγοράς είναι 55%. Στον αντίποδα, ο δείκτης των τραπεζών δεν έδειχνε να μπορεί να κρατήσει τις απώλειές του και τελικά σημείωσε τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης με -16,4% και αθροιστικά -51%!


Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη σε μηνιαίο επίπεδο είναι οριακή, αφού ουσιαστικά τεστάρει τα χαμηλά Ιουνίου του 2012. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε χαμηλό στις 159,5 μονάδες έναντι 152,2 μονάδων πέρυσι.




Για τον βασικό δείκτη, ο πρώτος στόχος τιμών είναι οι 1.060-1.070 μονάδες και έπειτα οι 1.120 μονάδες, ενώ στον αντίποδα η πρώτη στήριξη για την αγορά είναι και πάλι οι 1.000 μονάδες (ΕΚΜΟ 20 ημερών 1.009 μονάδες), στην οποία όμως δεν θα πρέπει να βασίζονται και πολύ οι αγοραστές, αφού στο προηγούμενο test… κατέρρευσε.

Πολύ πιο σημαντικές είναι οι στηρίξεις στα επίπεδα των 970 μονάδων και χαμηλότερα στις 950 και στις 941 μονάδες. Ο FTSE Large Cap έκλεισε λίγο πάνω από τις 334 μονάδες, με τον ΕΚΜΟ των 50 ημερών να είναι στις 328 μονάδες και των ΕΚΜΟ των 20 ημερών στις 338.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v