Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ο ΟΠΑΠ, η επίταξη και τα «τούβλα»!

Η ειδησεογραφία σχετικά με τον ΟΠΑΠ και η επίταξη των απεργών του μετρό έδωσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κατοχύρωση κερδών από τους βραχυπρόθεσμους. Προς τα πού βλέπει τώρα η αγορά. Τα κρίσιμα σημάδια.

Χ.Α.: Ο ΟΠΑΠ, η επίταξη και τα «τούβλα»!
Την ευκαιρία που ζητούσε για την «αναγκαία» τεχνική διόρθωση άδραξε η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση με αφορμή τον ΟΠΑΠ και τις εξελίξεις στο μέτωπο των συγκοινωνιών.

Αμφότερα έδεσαν το γλυκό για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κατοχύρωση κερδών από τους βραχυπρόθεσμους. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μερικά margin calls, που... βοήθησαν στην αύξηση της πίεσης στις τιμές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι εγχώριοι θεσμικοί βγήκαν ελαφρώς πωλητές στα ΣΜΕ του Large Cap, αν και παραμένουν σχεδόν… φουλ τοποθετημένοι στην αγορά.

Χθες ο Γ.Δ. έκανε χαμηλό στις 978 μονάδες και επιβεβαιώθηκε η τεχνική προσέγγιση, που «απαιτεί» μια μικρή διόρθωση στις τιμές των μετοχών. Ο όγκος συναλλαγών, έπειτα από αρκετό καιρό, ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ, αν και τα 50 εκατ. από αυτά αφορούσαν συναλλαγές του ΟΠΑΠ. Ακόμα και έτσι, όμως, τα 80 εκατ. ευρώ σε καθαρή αξία είναι αρκετά.

Σημαντικό στοιχείο για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 987 μονάδες, επίπεδο με «τεχνικό ενδιαφέρον», ενώ και ο τίτλος του ΟΠΑΠ σταμάτησε στα 6,26 ευρώ, σημείο-εφαλτήριο για την ανακατάληψη των 7 ευρώ.

Οι περισσότερες μετοχές του FTSE Large Cap κινούνται πλέον κοντά σε ισχυρά τεχνικά επίπεδα, ενώ και αρκετές από αυτές έδειχναν σχετική «κούραση». Περιπτώσεις όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ που έχουν ανέβει χωρίς ανάσα, αλλά και τίτλοι όπως Intracom, ΣΩΛΚ, Σιδενόρ, ΓΕΚ-Τέρνα που έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν double στο εξάμηνο είναι λογικό να υφίστανται ρευστοποιήσεις μόλις το κλίμα πάει να χαλάσει.

Οι αγοραστές, πάντως, συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι στην αγορά και αν διατηρηθεί η ψυχολογία είναι θέμα χρόνου να επιχειρηθεί μια σοβαρή προσπάθεια υπέρβασης των πρόσφατων υψηλών στις 1.000 μονάδες. Η ανοδική συνέχεια ωστόσο φαίνεται να περνάει πρώτα από την προσέγγιση στην περιοχή των 950 μονάδων που βρίσκεται και ο ΕΚΜΟ 20 ημερών. Από την άλλη πλευρά, όμως, σε πολλές μετοχές η προσφορά ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, αφού βγήκαν αρκετά «τούβλα» προς πώληση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στις αρχές Αυγούστου του 2011 η ανοδική αντίδραση της αγοράς οδήγησε τον βασικό δείκτη μέχρι και τις 1.033 μονάδες και έπειτα η αγορά κατρακύλησε μέχρι και τα χαμηλά των 470 μονάδων. Με την αγορά να βρίσκεται μια ανάσα από τις 1.033 μονάδες, σε περίπτωση όπου έχουμε επιτυχή κίνηση, η επόμενη περιοχή που κοιτά ο δείκτης είναι οι 1.150 μονάδες.

Η ισχυρή στήριξη στην αγορά είναι στα επίπεδα των 950-955 μονάδων, που είναι και ο ΕΚΜΟ των 20 ημερών. Η εικόνα των βαριών χαρτιών του 25άρη είναι: πρώτη στήριξη οι 325 μονάδες του ΕΚΜΟ 20 ημερών και έπειτα οι 311 μονάδες του ΕΚΜΟ των 55 ημερών. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η εικόνα παραμένει long, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη ματιά δείχνει λίγο πιο κάτω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v