Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: η αγορά ποντάρει στα midcaps!

Δεκαπέντε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ελκυστικούς δείκτες και υψηλές αποδόσεις, που διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές για να κινηθούν πιο ψηλά. Ποιες είναι και πόσο αποτιμούνται στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: η αγορά ποντάρει στα midcaps!
Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανοίγουν τον βηματισμό τους και συνεχίζουν να ξεπερνούν αισθητά σε αποδόσεις τόσο τον Γενικό Δείκτη, όσο και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί με κέρδη 22,5%, ενώ το ποσοστό ανόδου για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στο 43%. Η επιστροφή των επενδυτών στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι φυσιολογική, αφού πολλές από τις μετοχές της κατηγορίας πληρούν τις «κατάλληλες» προδιαγραφές:

1) Διαθέτουν ικανοποιητικά θεμελιώδη χαρακτηριστικά, όπως π.χ. χαμηλούς δείκτες P/BV.

2) Δεν είναι τραπεζικές μετοχές, όπου το τοπίο συνεχίζει να είναι ομιχλώδες, παρά την άνοδο των τιμών.

3) Αποτελούν παραδοσιακές επιλογές των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

4) Είθισται να υπεραποδίδουν της αγοράς και να λειτουργούν σαν πεπιεσμένα ελατήρια στην άνοδο και σαν βαρίδια στην πτώση.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η ανοδική κίνηση του τελευταίου τριμήνου οφείλεται σχεδόν μονοδιάστατα στις εγχώριες δυνάμεις της αγοράς, με τους ξένους να είναι παρατηρητές των τεκταινόμενων, μπορεί επίσης να δικαιολογεί την υπεραπόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι της αγοράς συνολικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, η εξέταση των όγκων συναλλαγών δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ανοδική κίνηση στο ταμπλό δεν συνοδεύεται από αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που μειώνει την αξία του «σήματος».

Ποιες είναι οι μετοχές

Με στοιχεία της FactSet και με κριτήρια τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και λογιστικής αξίας, αλλά και τις αποδόσεις τους, παρουσιάζονται 15 μετοχές με χαρακτηριστικά που τις κατατάσσουν στη λεγόμενη «ποιοτική» μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις οποίες το ταμπλό φαίνεται πως ποντάρει. Το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η μέση απόδοση των 15 μετοχών είναι της τάξεως του 35% μπορεί να δίνει ένα σήμα ότι επιτέλους κάτι κινείται στην ευρύτερη ελληνική αγορά μετοχών.

Οι τίτλοι των Eurobank Properties, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Intralot, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, J&P Άβαξ, Πλαστικά Κρήτης και Καραμολέγκος εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά, ενώ οι αποδόσεις τους είναι θετικές.

Οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των μετοχών, με εξαίρεση τις ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Σιδενόρ, σε όρους κερδοφορίας το 2012 διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους δείκτες και την αγορά.

- Μία από τις επιλογές είναι από τον κλάδο της ύδρευσης. Συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΕΥΑΘ εμφανίζει δείκτες τιμής προς κέρδη 8 και 7 φορές για το 2012 και το 2013 αντίστοιχα και η μερισματική του απόδοση είναι κοντά στο 4%. Η απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους είναι +37%, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο +21%. Η εταιρεία θα ανεβάσει στροφές σε όρους κερδοφορίας το 2013, ενώ η επικείμενη αποκρατικοποίησή της τοποθετείται το 2014, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

- Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι κινήσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εκρηκτικές, ωστόσο η δεύτερη με +164%, έναντι του +98% της Τέρνα Ενεργειακή έχει κάνει μεγαλύτερο ριμπάουντ από την 1η/1/2012. Για την Τέρνα Ενεργειακή οι εκτιμήσεις είναι αυξημένη κερδοφορία το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ ο δείκτης P/E του 2012 ξεπερνά τις 22 φορές. Για τη ΓΕΚ Τέρνα το P/E προβλέπεται υψηλό, ωστόσο τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2012 του ομίλου, σε όρους λειτουργικών κερδών, ήταν ικανοποιητικά.

- Από το screening προκύπτει και ο τίτλος της J&P Άβαξ. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της J&P είναι αρνητικοί το 2012, ενώ τα αποτελέσματα στο εξάμηνο ήταν -7,2 εκατ. ευρώ παρά τα θετικά EBITDA. Οι αποδόσεις της, όμως, από τις αρχές του 2012 είναι άκρως θετικές, ξεπερνώντας την αγορά και τους δείκτες με +78% από την 1η/1/2012 και +31% στο τρίμηνο.

- Ο ΟΛΘ εκτιμάται ότι θα επιδείξει ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη φαίνεται ότι θα εκτοξευθούν σε σχέση με το 2011, αφού στο εξάμηνο του έτους είναι αυξημένα κατά 106% σε σχέση με πέρσι. Οι δείκτες αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας, βάσει των προβλέψεων του 2012, είναι 12 φορές για τον ΟΛΘ, ωστόσο φαίνεται να υποεκτιμούν σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας. Η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι +53% και στο τρίμηνο +13%.

- Για την ΕΧΑΕ, οι αποδόσεις στο τρίμηνο και στο έτος διαμορφώνονται στο +31% και στο +25% αντίστοιχα, ενώ η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών είναι περίπου 16 φορές τα εκτιμώμενα καθαρά της κέρδη για φέτος και 11,8 φορές τα καθαρά κέρδη του 2011. Η μερισματική απόδοσή της εκτιμάται στο 3% και η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή.

- Η Σωληνουργεία Κορίνθου, με +145% από τις αρχές του έτους και +61% στο τρίμηνο, εμφανίζει μία από τις καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η κερδοφορία στο εξάμηνο ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2011. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι περίπου 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2012.

- Η μετοχή της Καραμολέγκος, σχετικά αθόρυβα, βρίσκεται στην 1η θέση των αποδόσεων από την 1η/1/2012, με +190%, και με +111% στο τρίμηνο ανάμεσα στις 15 μετοχές. Στο εξάμηνο τα κέρδη κινήθηκαν +16% με τα έσοδα στο +2,1% και τα EBITDA στα 6,47 εκατ. ευρώ.

- Η Frigoglass, παρά την άνοδο του 31% στο τρίμηνο και το +22% από την 1η/1, συνεχίζει να προσφέρει περιθώριο ανόδου 22%, με τη μέση τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 5,6 ευρώ ανά μετοχή.

- Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εμφανίζει πολύ καλή πορεία στα οικονομικά της μεγέθη, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. η απόδοση είναι +46,5% από τις αρχές του έτους και μόλις 16,8% στο τρίμηνο. Η κεφαλαιοποίηση είναι 291 εκατ. ευρώ και ο δείκτης P/E μονοψήφιος.

- Η Σαράντης, με απόδοση 48% στο τρίμηνο, εμφανίζει περίπου 3 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία στο εξάμηνο, ενώ ο δείκτης P/BV παραμένει κάτω από το 0,8.

- Η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης, παρότι δεν κάνει υψηλές συναλλαγές στο Χ.Α. και η απόδοσή της το 2012 δεν εντυπωσιάζει (μόλις +14%), εμφανίζει υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη σε όλα τα χρονικά διαστήματα. Στο εξάμηνο τα αποτελέσματά της ήταν εξαιρετικά.

- Ο τίτλος της Intralot υπεραποδίδει με 59% στο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης P/BV παραμένει στην 0,76 φορά βάσει των αποτελεσμάτων του 2011.

- Η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ εμφανίζει την τρίτη υψηλότερη απόδοση τριμήνου, άνω του 90%, και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 0,25 φορά.

- Τέλος, η Eurobank Properties τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount και στο α΄ εξάμηνο έγραψε σημαντικές υποαξίες, ωστόσο ο δείκτης P/BV υπολογίζεται στο 0,42 έναντι 0,77 για τον Euro Stoxx Real Estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v