Χ.Α.: Επτά μετοχές που «πριμοδοτεί» το PSI

Γιατί η αγορά στρέφεται σε βιομηχανικά blue chips. Η μείωση του ρίσκου χώρας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ράλι στα εταιρικά ομόλογα. Ποιες μετοχές μπαίνουν στο ραντάρ. Σύμμαχος οι έως τώρα αποδόσεις.

Χ.Α.: Επτά μετοχές που «πριμοδοτεί» το PSI
Στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα τραπεζικά στα βιομηχανικά blue chips σηματοδότησε η χθεσινή συνεδρίαση και οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι η παραπάνω τάση θα συνεχιστεί καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI μειώνει το ρίσκο χώρας, αλλάζοντας το κλίμα.

Η ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δικαίου ύψους 177,2 δισ. ευρώ, η πολιτική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από το Eurogroup και ο χορός των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που άνοιξε με τη Fitch, αλλάζουν σημαντικά, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, τα επενδυτικά κριτήρια για την Ελλάδα.

Το πρώτο δείγμα ήρθε από την περισσότερο... σοφιστικέ αγορά χρέους. Μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο τα εταιρικά ομόλογα του ΟΤΕ κατέγραψαν ράλι της τάξης του 20,5% φθάνοντας να είναι διαπραγματεύσιμα στα 88 σεντς του ευρώ από 73 σεντς.

Το ράλι των εταιρικών ομολόγων του ΟΤΕ αποτυπώνει, με βάση τις ίδιες πηγές, τη μείωση του ρίσκου χώρας (country risk), που επήλθε με την ολοκλήρωση του PSI και προεξοφλεί ότι οι δόσεις των επόμενων τριών μηνών θα εκταμιευθούν κανονικά από την Ελλάδα, ενώ η απειλή της εξόδου από το ευρώ μετατίθεται τουλάχιστον για μερικούς μήνες (με πρώτο σταθμό τον Ιούλιο).

Η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη αλλαγή που προεξοφλήθηκε ήδη στην αγορά χρέους και από χθες αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο.

Η δεύτερη παράμετρος που αλλάζει με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI είναι η μείωση του ρίσκου αναχρηματοδότησης του δανεισμού των επιχειρήσεων.

Προ PSI, η πρόσβαση στον δανεισμό και στις τράπεζες ήταν πραγματικός εφιάλτης, ακόμη και για μεγάλες εταιρείες, αφού οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν ή να ρολάρουν τα υφιστάμενα δάνεια.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ποσό που μπορεί να φθάσει έως και τα 50 δισ. ευρώ.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι και το κλειδί της μεταστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις τράπεζες στα βιομηχανικά blue chips. Το ρίσκο επένδυσης στις τράπεζες έχει αυξηθεί μετά το κούρεμα και των δανείων προς προβληματικές ΔΕΚΟ, που ανέβασε το σύνολο των assets με τα οποία συμμετείχαν στο PSI στα 50 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το ρίσκο επένδυσης αυξάνεται λόγω της υψηλής λογιστικής ζημίας που θα εγγράψουν οι τράπεζες και των δυσκολιών να αναγνωριστεί στα εποπτικά κεφάλαια το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία.

Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να αποφευχθεί η κρατικοποίηση και κυρίως, δεν έχει προσδιοριστεί η αναλογία του δικαιώματος επαναγοράς των μετοχών του Τ.Χ.Σ.

Μείωση του ρίσκου αναχρηματοδότησης για επιχειρήσεις

Στον αντίποδα, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων με τα οποία θα ενισχυθούν οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα πέσει στην αγορά και κυρίως σε αναγκαίες αναχρηματοδοτήσεις δανείων με χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά από τα τέλη του έτους, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης των δανείων τους και η υγιέστερη ρευστότητα επαναφέρουν στο προσκήνιο εταιρείες και μετοχές που ήταν εκτός... ραντάρ επενδυτών και διαχειριστών για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η απαξίωση έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό των αποδόσεων του Χ.Α.

Τα πουλέν της επόμενης ημέρας

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες που ευνοούνται άμεσα από την ολοκλήρωση του PSI είναι, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, εκείνες που μέχρι τώρα είχαν υστερήσει στην άνοδο, εμφανίζοντας αρνητικές ή χαμηλές αποδόσεις εξαιτίας και των δανείων που διαθέτουν στους ισολογισμούς τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Folli Follie Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ιντραλότ και Μυτιληναίος αφού από τις αρχές του έτους, και παρά το +10% του Γενικού Δείκτη, εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις και μάλιστα έντονες. -17% για τον τίτλο του Μυτιληναίου, -16% για τα ΕΛ.ΠΕ. και τη ΔΕΗ, -13% για τη μετοχή του ΟΤΕ, -9% για την Ιντραλότ, +0% για την Ελλάκτωρ (αμετάβλητη), μόλις 2,5% για τη Folli Follie Group.

Για όλες τις παραπάνω μετοχές, μία σημαντική παράμετρος είναι ο υψηλός καθαρός δανεισμός σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη τους. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Folli Follie Group είναι κορυφαίες επιλογές από αρκετές χρηματιστηριακές.

Μερικές ωστόσο μετοχές που είτε εμφανίζουν υψηλό δείκτης Net Debt προς EBITDA είτε σημαντικό μέρος των δανείων τους ωριμάζει το 2012 ή το 2013 έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται έντονα ανοδικά στο ταμπλό, όπως ΓΕΚ-Τέρνα, Τιτάν, Frigoglass,

Οι διαχειριστές, πάντως, επισημαίνουν ότι κλειδί για τη μείωση του ρίσκου αναχρηματοδότησης είναι η σύνθεση των πιστωτριών τραπεζών. Αν οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί από ελληνικές τράπεζες, οι προσδοκίες για ομαλή αναχρηματοδότηση μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν βάση.

Στον αντίποδα, οι ξένες τράπεζες εκτιμάται ότι θα συνεχίζουν να πιέζουν για εξόφληση των δανείων τους, επιδιώκοντας να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κίνδυνο.

Τα καυτά ντεσού για 7 μετοχές

ΔΕΗ: Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι 6,5 ευρώ έναντι 3,2 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α., ωστόσο η απόδοσή της από τις αρχές του έτους είναι -15% και στο 12μηνο -74%. Η εταιρεία αποτιμάται στα 750 εκατ. ευρώ, λιγότερο, δηλαδή, από όσο κοστίζει μια σύγχρονη μονάδα συμπαραγωγής, ενώ έχει να αναχρηματοδοτήσει 1,2 δισ. ευρώ φέτος και μόλις 350 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ρολαριστεί. Η επιτυχής ωστόσο έκβαση του PSI είναι στα θετικά για την εταιρεία και μπορεί να είναι ο καταλύτης για την άνοδο στο ταμπλό.

ΟΤΕ: Παρόμοια εικόνα για τον ΟΤΕ, με μεγάλες εκδόσεις ομολογιακών να λήγουν φέτος αλλά και το 2013, αν και η πώληση της Telecom Serbia και η δρομολογούμενη πώληση της Hellas Sat θα μειώσουν το ζητούμενο ποσό. Επίσης, το PSI βελτιώνει το outlook για τον ΟΤΕ, ενώ η τιμή-στόχος είναι 4,10 ευρώ ανά μετοχή και τα καθαρά κέρδη του εκτιμώνται στα 230 εκατ. ευρώ το 2012.

Folli Follie Group: Η εταιρεία με τη διαφοροποιημένη στρατηγική της επίσης έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση. Η απόδοσή της από τις αρχές του έτους ωστόσο είναι ισχνή με 2,5%, ενώ στο έτος έχει απωλέσει το 46% της αξίας της. Η συμφωνία με τη Fosun δεν έχει δώσει στο ταμπλό την απαραίτητη ώθηση, αν και η εταιρεία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα και πάνω 100 εκατ. καθαρά κέρδη φέτος και η μετοχή εμφανίζει P/E της τάξεως του 5,3 για το 2012.

Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ: Η μετοχή του Μυτιληναίου διαμορφώνεται στο -15% από τις αρχές του έτους και στο -50% στο 12μηνο. Για τη Μέτκα, οι αποδόσεις είναι +4% στο 2012 και -40% στο 12μηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετέχουν στη βάση δεδομένων της FactSet, ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται περίπου στις 4,5 φορές τα λειτουργικά του κέρδη σε όρους EV/EBITDA. Το P/E του Μυτιληναίου για το 2012 υπολογίζεται σε 5 φορές. Παρόμοια εικόνα και για τη Μέτκα η οποία θα εμφανίσει για ακόμα ένα έτος πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, με δείκτη P/E γύρω στις 5 φορές και P/BV στη 0,8 φορά. Η κατάσταση ωστόσο στη Συρία προβληματίζει, αφού το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο προέρχεται από εκεί.

Motor Oil - Ελληνικά Πετρέλαια: Ο τίτλος της Motor Oil είναι η κορυφαία επιλογή Ελλήνων και ξένων αναλυτών για το 2012, με τιμή-στόχο στα 10 ευρώ ανά μετοχή. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεων των αναλυτών αναφέρουν καθαρά κέρδη 157 εκατ. ευρώ για το 2011 και 115 εκατ. ευρώ για φέτος.

Η αποτίμησή της είναι γύρω στις 5,5 φορές τα κέρδη του 2012, ενώ η υπόθεση με το εμπάργκο στο Ιράν έχει παίξει το ρόλο της στην απόδοση του -6% από την 1η/1. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι δείκτες αποτίμησης είναι υψηλότεροι, γύρω στις 7,5 φορές για τα κέρδη του 2012, ωστόσο η αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας στο γ΄ τρίμηνο του 2012 θα προσδώσει στα λειτουργικά κέρδη 70 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ από το 2013. Επίσης, τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v