Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στα spreads της ευρωπεριφέρειας

Μικτές τάσεις διαμορφώνονται στα spreads των ομολόγων των κρατών της ευρωπεριφέρειας, στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ, Σαρκοζί αλλά και της απειλής υποβάθμισης από την S&P.

Ηπιες μεταβολές στα spreads της ευρωπεριφέρειας
Μικτές και ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα spreads των ομολόγων των κρατών της ευρωπεριφέρειας, στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί αλλά και της απειλής υποβάθμισης από την S&P.

To spread του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στις 414 μονάδες, με την απόδοση να αναρριχάται στο 6,34%. Στους τίτλους πενταετούς διάρκειας το spread κινείται στην περιοχή των 496 μ.β. με την απόδοση στο 6,11%.

Στην Ισπανία σημειώνεται μια μικρή αποκλιμάκωση. Στα δεκαετή ομόλογα το spread κινείται στις 307 μ.β. και η απόδοση υποχωρεί στο 5,16%. Στα πενταετή η απόδοση διαμορφώνεται στο 4,69% με το spread στις 355μ.β.

Στην άλλη χώρα της Ιβηρικής το spread των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κινείται στις 1.333 μονάδες βάσης με την απόδοση στο 13,43%. Στα πορτογαλικά πενταετή ομόλογα η απόδοση κινείται στο 17,1% με το spread στις 1.629μ.β.

Στο Βέλγιο η απόδοση του δεκαετούς υποχωρεί στο 4,37% με το spread στις 213 μονάδες βάσης. Στα πενταετή η απόδοση κινείται στο 3,67%, με το spread στις 253 μονάδες βάσης.

Στη Γαλλία η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά στα επίπεδα του 3,2%, με το spread στις 99 μονάδες βάσης.


Ρεκόρ για Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία το Νοέμβριο

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και η αύξηση της αστάθειας, οδήγησε το Νοέμβριο σε επίπεδα ρεκόρ τα spreads κρατών του πυρήνα της ευρωζώνη, που απολαμβάνουν αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ο δείκτης μεταβλητότητας εξήντα ημερών των spreads των τριών αυτών χωρών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το Νοέμβριο, στο 103% από 49% πριν από έξι μήνες.

Το spread του 10ετούς ομολόγου της Ολλανδίας έφτασε τις 68 μβ στις 17 Νοεμβρίου, το οποίο αποτελεί υψηλό διετίας, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης, τρεις φορές πάνω από τις 17 μβ τον Μάρτιο.

Η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Αυστρίας και του αντίστοιχου γερμανικού, κυμάνθηκε το Νοέμβριο από τις 84 μβ ως τις 194, επίπεδο ρεκόρ από τότε που εκδόθηκε το ευρώ. Σήμερα το spread άγγιξε τις 106 μβ.

Το spread του 10ετούς ομολόγου της Φινλανδίας έφτασε το Νοέμβριο της 79 μβ, από τις 7 μβ στις 12 Ιανουαρίου,

Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις χώρες περιλαμβάνονται στα κράτη με αξιολόγηση ΑΑΑ, που τοποθέτησε σε Credit Watch Negative η S&P τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA Datavision, που παρακολουθεί τις κινήσεις των ομολογιακών αποκλίσεων και με βάση αυτές υπολογίζει τις πιθανότητες χρεοκοπίας κρατών και επιχειρήσεων, την μεγαλύτερη άνοδο στις αποκλίσεις των εθνικών ομολόγων έχουν καταθέσει από χθες οι χώρες του ευρωπαϊκού "πυρήνα".

Συγκεκριμένα, την μεγαλύτερη άνοδο στο 5ετές spread έχει σημειώσει, μετά το Ντουμπάι, η Φινλανδία (με αύξηση 5,12% στις 64,25 μονάδες βάσης) ακολουθεί «κλασικά» η Ελλάδα, ενώ στην συνέχεια έρχεται η Νορβηγία (+4,84%) στις 41,81 μ.β., η Αυστραλία, η Ολλανδία (+4,12% στις 103,9 μ.β.) και η Γαλλία (+3,86% στις 187,76 μ.β.)


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v