Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Ισχυρή η στήριξη των 1.470-1.475 μονάδων

Η στήριξη των 1470-1475 μονάδων φαίνεται ισχυρή προς το παρόν με μια επιστροφή στη γνώριμη στήριξη των 1450 μονάδων να φαντάζει όλο και πιο πιθανή, σημειώνει η Merit στο σχόλιό της για την αγορά.

Merit: Ισχυρή η στήριξη των 1.470-1.475 μονάδων
Η στήριξη των 1470-1475 μονάδων φαίνεται ισχυρή προς το παρόν με μια επιστροφή στη γνώριμη στήριξη των 1450 μονάδων να φαντάζει όλο και πιο πιθανή, σημειώνει η Merit στο σχόλιό της για την αγορά.
 
Όπως αναφέρει, ελπίδες για μια δυναμική ανοδική αντίδραση θα δινόταν αν διασπαστεί η περιοχή των 1540-1545 μονάδων όπου συνωστίζονται οι ΚΜΟ 20,30 και 50 ημερών.

Αναλυτικότερα, στο σχόλιό της η χρηματιστηριακή αναφέρει τα εξής:

Η προηγούμενη εβδομάδα δεν προσέφερε σημαντικές συγκινήσεις στους επενδυτές με τους τζίρους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το Γενικό Δείκτη να έχει 3 ανοδικά και 2 καθοδικά κλεισίματα. Κατά την εβδομάδα που διανύουμε φαίνεται η αγορά να παλινδρομεί στην περιοχή των 1500 μονάδων με την τάση όμως να είναι πτωτική.

Η αποφυγή της πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας δεν ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ένα θετικό momentum, καθώς λείπουν άλλοι ισχυροί καταλύτες. Τεχνικά φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα μεσοβραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που ξεκίνησε στις 1645 μονάδες και δεν φαίνεται να έχει περατωθεί ακόμα. Η στήριξη των 1470-1475 μονάδων φαίνεται ισχυρή προς το παρόν με μια επιστροφή στη γνώριμη στήριξη των 1450 μονάδων να φαντάζει όλο και πιο πιθανή. Ελπίδες για μια δυναμική ανοδική αντίδραση θα δινόταν αν διασπαστεί η περιοχή των 1540-1545 μονάδων όπου συνωστίζονται οι ΚΜΟ 20,30 και 50 ημερών.

Το σενάριο αυτό δε θεωρείται πολύ πιθανό τη στιγμή που τα νέα από το μακροοικονομικό επίπεδο της Ελλάδας δεν είναι ευχάριστα: Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε τη Δευτέρα στο 15,4% του ΑΕΠ, κάτι που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο και δεν αποτυπώθηκε κατά κάποιο τρόπο στο ταμπλό, ενώ ο στόχος για το 2010 έχει τοποθετηθεί στο 9,4% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 144% του ΑΕΠ για το 2010 ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 4,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2010 σε ετήσια βάση, με την υποχώρηση μεταξύ δυο διαδοχικών τριμήνων να ανέρχεται στο -1,1% και την ανεργία του Αυγούστου να διαμορφώνεται στο 12,2% με ανοδική τάση. Η δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου με έντοκα γραμμάτια για το 2010 ολοκληρώθηκε την Τρίτη με τη δημοπρασία τριμήνων εντόκων γραμματίων να πραγματοποιείται με επιτόκιο 4,1%, αρκετά υψηλότερο από την έκδοση του Οκτωβρίου. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων παραμένουν απαγορευτικά για έξοδο στις χρηματαγορές κινούμενα σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες βάσης.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο να αποτελέσει μονόδρομο η μείωση των κρατικών δαπανών κάτι που έχει ήδη ζητήσει το Eurogroup και αναμένεται να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Η εσωστρέφεια της ελληνικής αγοράς πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη διογκώνεται με την περίπτωση της Ιρλανδίας να μοιάζει πολύ με την περίπτωση της Ελλάδας με ένα σχέδιο διάσωσης ανάλογο αυτού της Ελλάδας να θεωρείται όλο και πιο πιθανό σενάριο.

Παρά το διαφαινόμενο αρνητικό κλίμα πιστεύουμε ότι αρκετές μετοχές μπορούν να πρωταγωνιστήσουν μεμονωμένα σε συνδυασμό με εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα Γ Τριμήνου.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι η Coca Cola και ο ΟΤΕ έχουν παρουσιάσει κέρδη της τάξεως του 6% από τη μέρα που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σε μια πτωτική αγορά (κλείσιμο 16/11). Στο τοπίο αυτό λίγες εταιρείες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Έτσι, οι κορυφαίες επιλογές της Merit για αυτήν την περίοδο περιλαμβάνουν 15 μετοχές που είναι μεταξύ άλλων εκτός των 2 προαναφερθέντων ο Τιτάν, η Μέτκα, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Φουρλής, η Jumbo, η InfoQuest, η Ιντραλότ κ.α.

Στον τομέα των τραπεζών, τέλος, η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις ανακοινώσεις των υπόλοιπων τραπεζών να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επισφάλειες που θα καταγράψουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v