Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντική υποχώρηση για ευρώ και μέταλλα

Έντονη πτωτική τάση καταγράφεται στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Ρευστοποιήσεις και στα μέταλλα.

Σημαντική υποχώρηση για ευρώ και μέταλλα
Πτωτική τάση καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων αλλά και στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την ισχυρή άνοδο των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, το ευρώ που αναρριχήθηκε στα 1,4030 δολ. την προηγούμενη εβδομάδα, υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στα 1,3774 δολ. και διαπραγματεύεται στα 1,3824 δολ. Έναντι του ελβετικού νομίσματος, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3352 φράγκα.

Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος αποδίδουν την σημερινή ενίσχυση του δολαρίου, στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις ως προς το μέγεθος της προβλεπόμενης ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε primary dealers την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται από 500 δισ. δολ. στο 1,5 τρισ. δολ.

Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του James Bullard μέλος του δ.σ. της Fed ότι η απόφαση είναι «δύσκολη» και πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ των σταδιακών κινήσεων ποσοτικής χαλάρωσης, ανέτρεψαν αυτές τις εκτιμήσεις. Οι αγορές αναμένουν τώρα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιοποιούνται απόψε.

Η άνοδος του δολαρίου, οδηγεί και σε σημαντικές διορθωτικές κινήσεις στην αγορά εμπορευμάτων. Η τιμή του πετρελαίου είναι υποχωρεί κατά 1% στα 81,38 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού καταγράφει υποχώρηση κατά 0,5% στα 1.346 δολ. ανά ουγκιά.

Η τιμή του χαλκού επίσης υποχωρεί από τα υψηλά διετίας, κατά 1,4% στα 8.200 δολ. ανά τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v