Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Ελεύθερο το short selling από 1/9

Την άρση της απαγόρευσης του short selling από την 1η/9 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλείας αποφάσισε -σύμφωνα με πληροφορίες- η Κεφαλαιαγορά, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day από τις 25/8.

ΕΚ: Ελεύθερο το short selling από 1/9
Την άρση της απαγόρευσης του short selling από την 1η Σεπτεμβρίου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλείας αποφάσισε -σύμφωνα με πληροφορίες- στη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day από τις 25/8.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος, επιβεβαίωσε την άρση της απαγόρευσης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστεί η απαγόρευση του naked short selling*.   

Υπενθυμίζεται ότι οι ανοικτές πωλήσεις έχουν απαγορευτεί -για όλες τις συναλλαγές επί μετοχών- στην ελληνική αγορά από τις 28 Απριλίου 2010, απόφαση στην οποία είχε καταλήξει τότε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά.

*** Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 559η/26.8.2010 συνεδρίασή του αποφάσισε τα εξής:

• Να μην παρατείνει την καθολική απαγόρευση της πραγματοποίησης ανοικτών πωλήσεων στο Χ.Α., αλλά να συνεχίσει την απαγόρευση όσον αφορά στη διενέργεια μη καλυμμένων ανοικτών πωλήσεων. Ειδικότερα, από 1.9.2010 επιτρέπονται ανοικτές πωλήσεις μετοχών εφόσον ο πωλητής έχει διασφαλίσει πριν από τη συναλλαγή ότι θα έχει επαρκή διαθέσιμα μετοχών κατά την ημέρα εκκαθάρισης της ανοικτής πώλησης (Τ+3). Ταυτόχρονα παραμένουν σε ισχύ η υποχρέωση επισήμανσης των ανοικτών πωλήσεων (flagging) και η υποχρέωση εισαγωγής των εντολών ανοικτής πώλησης σε τιμή μεγαλύτερη από την τελευταία πράξη (up tick), όπως και η υποχρέωση γνωστοποίησης μεγάλης καθαρής αρνητικής θέσης επί συγκεκριμένης μετοχής (μεγαλύτερη του 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη) σύμφωνα με την απόφαση 1509/15.5.2009.

• Τη χορήγηση αδείας λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρία BARBIANO ΑΕΕΔ με έδρα την Αθήνα.


* Το naked short selling αφορά σε πωλήσεις τίτλων τους οποίους δεν κατέχει και δεν έχει καν δανειστεί ο συναλλασσόμενος, με την ελπίδα ότι θα τους επαναγοράσει στη συνέχεια σε φθηνότερα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v