Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 300 μ.β. το spread

Πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και μετά την εκτίναξη του spread του 10ετούς τίτλου νωρίτερα στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 311 μονάδων βάσης.

Κάτω από τις 300 μ.β. το spread
Πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και μετά την εκτίναξη του spread του 10ετούς τίτλου νωρίτερα στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 311 μονάδων βάσης.

Αυτήν την ώρα το premium απόδοσης του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 290 μονάδες βάσης, έχοντας καταγράψει έντονη καθοδική κίνηση από τα υψηλά κοντά στις 310 μονάδες βάσης, έως τις 276 μονάδες βάσης. 

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα spreads και των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων, με το spread του 3ετούς τίτλου να ανέρχεται στις 394 μ.β. έναντι του γερμανικού. To spread του 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης.

Tα CDS των 5ετών ομολόγων υποχωρούν στα επίπεδα των 342 μ.β. από το ιστορικό υψηλό των 359 μονάδων βάσης.


«Καταδυόμενη αγορά» η Ελλάδα -Δεν προσελκύουν οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων

Δεν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα οι ξένοι στην τρέχουσα φάση παρά την εκτίναξη των αποδόσεων σε ιστορικά υψηλά, λόγω της αβεβαιότητας για συρρίκνωση του ελλείμματος.

Σήμερα το premium απόδοσης μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων αναφοράς εκτινάχθηκε έως τις 311 μονάδες βάσης (3,11%), με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 6,15%.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Bob Parker, σύμβουλος της Credit Suisse και διαφόρων αμοιβαίων κεφαλαίων, τονίζει: «Δεν πιάνει κανείς το μαχαίρι όταν πέφτει».

Ωστόσο, κάποιος αγόρασε ελληνικούς τίτλους όταν το spread εκτινάχθηκε στα ιστορικά υψηλά, με το spread να υποχωρεί στις 276 μονάδες βάσης.

«Είναι αλήθεια ότι φθάνουμε σε ένα σημείο που πολλά ρίσκα είναι ήδη αποτιμημένα. Το spread συνάδει με επίπεδα αξιολόγησης ΒΒΒ ή ακόμη χαμηλότερα», σχολιάζει ο Μιχαήλ Διαμαντόπουλος, διαχειριστής της Investec Asset Management. «Πλέον είναι επικίνδυνο να σορτάρει κανείς το ελληνικό χρέος», προσθέτει.

Ωστόσο, ο John Stopford, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Investec, υπογραμμίζει ότι κύριος φόβος είναι το οικονομικό «ντόμινο» και ότι το fund δεν έχει αποκτήσει ελληνικά ομόλογα από τότε που ήταν αναδυόμενη αγορά, πριν από μια δεκαετία. «Πλέον είναι καταδυόμενη αγορά», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v