Σε νέα υψηλά τα spreads των ομολόγων

Σε νέα υψηλά κινούνται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη χθεσινή εκτίναξη που ακολούθησε την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch.

Σε νέα υψηλά τα spreads των ομολόγων
Σε νέα υψηλά κινούνται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη χθεσινή εκτίναξη που ακολούθησε την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch. 

Ειδικότερα, το spread του ελληνικού 10ετούς, το premium απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 234 μονάδες, ενώ νωρίτερα "έπιασε" και τις 255 μονάδες βάσης, επίπεδα που αποτελούν υψηλά 8 μηνών. Σημειώνεται ότι εχθές, το spread του 10ετούς έκλεισε κοντά στις 230 μονάδες.

Η προσοχή των διεθνών πρακτορείων στρέφεται, όμως, στην γενικότερη πορεία όλων των εκδόσεων ελληνικών ομολόγων. Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της CMA DataVision, τα credit default swaps (CDS) των 5ετών ομολόγων ακολουθούν ανάλογη εκρηκτική πορεία, καθώς διαμορφώνονται στις 226,8 μονάδες βάσης, από 209 μονάδες βάση που ήταν χθες.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις τους στο Bloomberg, traders από διεθνείς επενδυτικούς οίκους εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά το χθεσινό "άλμα" στο spread. 

"Δεν πιάνουμε το μαχαίρι όταν πέφτει", τονίζει ο Robin Marshall, διαχειριστής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Smith & Williamson στο Λονδίνο. Ο οίκος που ελέγχει ενεργητικό 20 δισ. δολαρίων, πούλησε όλα τα ελληνικά ομόλογα που είχε στον έλεγχό του από τις αρχές του 2008. 

"Θα πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση", σχολιάζει ο Mickael Benhaim, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στη Γενεύη της Picket, με ενεργητικό 60 δισ. δολαρίων. Ενώ η Picket έχει θέση σε διετή και τριετή ελληνικά ομόλογα, δεν είναι "αρκετά γενναία" ώστε να αγοράσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, σχολιάζει ο κ. Benhaim. 

Τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς θα συνεχιστούν οι πωλήσεις από funds που δεν μπορούν να διατηρήσουν στην κατοχή τους ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, σημειώνει ο Christoph Kind, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης διαθεσίμων της Frankfurt-Trust. "Θα περιμένω να καταλαγιάσουν οι πιέσεις. Για μια αξιολόγηση με ΒΒΒ, το spread είναι καλό, αλλά θα περιμένω να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις", σχολιάζει ο trader.   

"Το spread είναι ελκυστικό εάν κάποιος θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα κρατηθεί και είναι αρκετά υπομονετικός ώστε να αντέξει τη μεταβλητότητα", τονίζει ο Steven Major, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης προϊόντων σταθερής απόδοσης της HSBC στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποχωρήσει χαμηλότερα της κλίμακας που λογίζεται ως επενδυτική αξιολόγηση (investment grade).  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v