Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: "Stress test" για τράπεζες και αν. Ευρώπη

Εκκρεμή δάνεια που ξεπερνούν τα 500 δισ. ευρώ έχουν 17 ευρωπαϊκές τράπεζες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη σημειώνει η Citi σε έκθεσή της (20/2) όπου συγκαταλέγει τις Εθνική, Alpha και Eurobank μεταξύ των πλέον ευάλωτων.

Citi: Stress test για τράπεζες και αν. Ευρώπη
Εκκρεμή δάνεια που ξεπερνούν τα 500 δισ. ευρώ έχουν 17 ευρωπαϊκές τράπεζες στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της (20/2) όπου συγκαταλέγει τις Εθνική, Alpha και Eurobank μεταξύ των πλέον ευάλωτων.   

Σύμφωνα με τη Citi, με τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης στις οικονομίες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης εντείνονται και τα ρίσκα για τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης.   

Όπως σημειώνει ο οίκος, στις προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκαν στο 35% του συνόλου, με τις πιστωτικές ζημίες να διαμορφώνονται στο 15% - 20% του συνόλου.

Εάν αυτό το ιστορικό προηγούμενο εφαρμοστεί στην περίπτωση της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, οι ζημίες μετά φόρων για τις 17 ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να υπερβούν τα 60 δισ. ευρώ, αναφέρει η Citi, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας Tier Ι πλέον του 2%. 

Με βάση αυτό το σενάριο, πλέον εκτεθειμένες στις αγορές αυτές είναι η Raiffeisen, η Erste, η Commerzbank, η Swedbank, η Unicredito αλλά και η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank.

Με βάση σενάριο για ζημίες στο 20% του συνόλου των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, η Citi προβλέπει ζημίες μετά φόρων 4,1 δισ. ευρώ για την Εθνική (επί χαρτοφυλακίου 25,2 δισ. ευρώ στην ΚΑ. Ευρώπη), 3 δισ. ευρώ για τη Eurobank (επί συνόλου 18,6 δισ. ευρώ), 2,1 δισ. ευρώ για την Alpha Bank (στα 13,3 δισ. ευρώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην ΚΑ. Ευρώπη) και στο 1,59 δισ. ευρώ για την Πειραιώς (επί συνόλου 9,7 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v