Διάθεση 5ετών ομολόγων στο αποταμιευτικό κοινό

Ευκαιρία στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα 5ετή ομόλογα που απέκτησαν στη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση και στους αποταμιευτές να επενδύσουν τα χρήματά τους με υψηλή απόδοση και χωρίς φόρο, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Διάθεση 5ετών ομολόγων στο αποταμιευτικό κοινό
Ευκαιρία στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα πενταετή ομόλογα που απέκτησαν κατά την χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση και στους αποταμιευτές να επενδύσουν τα χρήματά τους με υψηλή απόδοση και χωρίς φόρο, εφόσον διακρατήσουν τους τίτλους έως τη λήξη τους, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το5-ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 5,50% και λήξης 20 Αυγούστου 2014, που τιμολογήθηκε σήμερα 21 Ιανουαρίου 2009 με ημερομηνία έκδοσης την 28η Ιανουαρίου 2009.

Προκειμένου να ισχύσει το αφορολόγητο, οι τίτλοι θα πρέπει να διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και να αποκτηθούν εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία έκδοσης.

Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και μέχρι την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009, οι ιδιώτες αποταμιευτές μπορούν να απευθύνονται σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, για να αγοράσουν πενταετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

Τα ποσά μπορούν να είναι απεριόριστα αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι, δεν πρόκειται για έκδοση λαϊκών ομολόγων, καθώς στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να υπάρξει νέα έκδοση και να ακολουθήσει δημόσια εγγραφή των φυσικών προσώπων σε τράπεζες και χρηματιστηριακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v