Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι παίρνετε για προθεσμιακή κατάθεση 20.000 ευρώ

Συνεχίζεται το "κυνήγι" προθεσμιακών καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας, με την Εθνική να μην μπαίνει δυνατά στο "παιχνίδι". Μεγάλες αποκλίσεις στα επιτόκια, που αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά εντός του έτους.

  • του Γιώργου Φλώκα
Τι παίρνετε για προθεσμιακή κατάθεση 20.000 ευρώ
Συνεχίζεται το "κυνήγι" ακριβών προθεσμιακών καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας, με την Εθνική όμως να μην μπαίνει δυνατά στο "παιχνίδι".

Ειδικότερα, υποκατάστημα της Εθνικής έδινε τη Δευτέρα επιτόκιο κοντά στο 2,5% για προθεσμιακή κατάθεση 20.000 ευρώ, με ετήσιο ορίζοντα, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός κινείται σαφώς άνω του 5% για τα ίδια ποσά.

Εντυπωσιακή είναι και η απόκλιση που παρατηρείται στα επιτόκια τα οποία δίνουν οι εγχώριες τράπεζες, καθώς φαίνεται να ταυτίζεται περισσότερο με τις ανάγκες ρευστότητας που έχουν και λιγότερο με τις τάσεις οι οποίες διαφαίνονται στις αγορές χρήματος.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι το παζάρι του καταθέτη, ακόμη και για "μικρά ποσά" όπως αυτά των 20.000 ευρώ, είναι συνήθως επιτυχές, καταφέρνοντας να ανεβάζει την απόδοση περί τις 20 - 50 μονάδες βάσης από την "τελική" προσφορά της τράπεζας. Ενδεικτικά, η Πειραιώς, από 5% σε τρίμηνο, εξάμηνο και έτος, ανέβηκε εύκολα στο 5,2%.

Την ίδια ώρα, τα καλύτερα επιτόκια για ποσά έως 30.000 ευρώ δίνουν, η Attica Bank (7,5% αλλά μόνο για προθεσμιακές με έως 4μηνο ορίζοντα), η Εμπορική (6,4%), η Marfin Egnatia (6,3% με δώρο τους τόκους ενός επιπλέον μήνα), με την Πειραιώς (5,2%) και τη Eurobank (5,4%) να ακολουθούν.

Από 4,5% και πάνω διαμορφώνεται το επιτόκιο που προσφέρει η Alpha Bank για τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση, αναλόγως του ποσού αλλά και του εάν πρόκειται για "νέο" χρήμα ή αλλαγή από ήδη υφιστάμενο λογαριασμό.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επέκτεινε πρόσφατα την προσφορά του για προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο που μπορεί να φτάσει έως και το 7% (για ποσά άνω των 50.000 ευρώ) ενώ και η Γενική δίνει επιτόκιο 6,2%, αλλά μόνο για τρίμηνο.

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει επιτόκιο 5,7% με ελάχιστο ποσόν κατάθεσης στα 7.500 ευρώ και απόδοση τόκων κάθε τρίμηνο.

Παράλληλα, για σαφώς μεγαλύτερες καταθέσεις, ακούγονται "τρελά" επιτόκια που ξεπερνούν ακόμη και το 10%, συνήθως από μικρότερες τράπεζες με μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας.

Ένα είναι σίγουρο, ότι με τη ρευστότητα των τραπεζών να βελτιώνεται από τη χρήση των μέτρων του πακέτου, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια της ευρωζώνης να υποχωρούν, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Εξ ου και η σημαντική απόκλιση στις αποδόσεις για καταθέσεις τρίμηνου και εξάμηνου ορίζοντα, σε σχέση με τα χαμηλότερα επιτόκια στις 12μηνες καταθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v