Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

KBW: "Κόβει" τιμές-στόχους για 6 τράπεζες

Σε σημαντικές μειώσεις τιμών για έξι ελληνικές τράπεζες προχωρά με έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η KBW, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου σε "market perform".

KBW: Κόβει τιμές-στόχους για 6 τράπεζες
Σε μειώσεις τιμών-στόχων για έξι ελληνικές τράπεζες προχωρά με έκθεσή της (25/11) για τον εγχώριο κλάδο η KBW, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου σε "market perform" από "outperform".

Παράλληλα, χαρακτηρίζει "φθηνότερες" τη Marfin Popular Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι εμφανίζονται "ελκυστικές" λόγω της πιθανότητας να έχουν ενεργό ρόλο σε νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 12 ευρώ από 20,8 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 5,1 ευρώ από 9,7 ευρώ, για τη Eurobank σε 9,3 ευρώ από 11,7 ευρώ, για τη Marfin Popular Bank σε 3,8 ευρώ από 6,8 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 19,1 ευρώ, από 36,6 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς σε 11,3 ευρώ από 20 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η ΝΑ. Ευρώπη και, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ισχυρή φερεγγυότητα και "διαχειρίσιμες" χρηματοδοτήσεις, εντάσσει στις προβλέψεις της για τον κλάδο και το ισχνότερο οικονομικό κλίμα.

Η KΒW προχωρά, επίσης, σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2009 κατά 37% κατά μέσο όρο, ενώ θεωρεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιστωτική ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, ο οίκος την αποδίδει στην εκτίμησή του για χαμηλότερη κερδοφορία και για υψηλότερο κόστος κεφαλαίου. Ο οίκος ανησυχεί για την πίεση στα καταθετικά spreads στην Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια πέφτουν και δεδομένου του συρρικνούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της ισοτιμίας στην Τουρκία. Τα κέρδη στη ΝΑ. Ευρώπη αναμένεται να φτάσουν περίπου στο μηδέν, ακολουθώντας την απότομη άνοδο των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Τα χαμηλότερα κέρδη και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου προβάλλονται από τον οίκο ως λόγοι για την υποβάθμιση και της Τράπεζας Κύπρου, για την οποία οι εκτιμήσεις της κερδοφορίας περικόπτονται κατά 36% για το 2009. Ο οίκος βλέπει ως απειλή για τα περιθώρια την πτωτική τάση των επιτοκίων αλλά και την επίδραση της αδύναμης ρωσικής οικονομίας.


Ο οίκος κάνει ξεχωριστή αναφορά στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εκτίμηση της KBW είναι πως οι ελληνικές τράπεζες θα "παγώσουν" τις εξαγορές τους στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην αναδυόμενη Ευρώπη, δεδομένου του ρίσκου και της ανάγκης για διατήρηση ρευστού. Ωστόσο, προσθέτει, η πιθανότητα εγχώριων εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει αναδυθεί ξανά με μεγάλο καταλύτη την αύξηση κεφαλαίου της MIG.

Μια πλούσια σε ρευστό MIG θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών ειδικά της Marfin, της Πειραιώς και εμμέσως της Alpha Bank, τονίζει η KBW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v