Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Έκθεση-"τσεκούρι" για ελληνικές τράπεζες

Σημαντικές μειώσεις στην τιμή-στόχο των μετοχών ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνει έκθεση της ING με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου.   

ING: Έκθεση-τσεκούρι για ελληνικές τράπεζες
Στα 12,8 ευρώ από 40 ευρώ προηγουμένως μειώνει η ING (14 Νοεμβρίου 2008) την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περικόπτοντας και τη σύσταση σε "sell" από "hold", λόγω των ανησυχιών της για την Τουρκία και την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Για την Alpha Bank ο οίκος μειώνει την τιμή στα 13 από 30 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση "buy", ενώ για τη Eurobank η τιμή μειώνεται στα 8,7 από 26,5 ευρώ και η σύσταση σε "hold" από "buy", καθώς η χρηματιστηριακή ανησυχεί για την έντονη επέκταση στην ΝΑ. Ευρώπη και για τις ισχυρές καταναλωτικές χορηγήσεις της τράπεζας.

Στην ίδια έκθεση διατηρείται η σύσταση "hold" για το Τ.Τ., ενώ μειώνεται η τιμή-στόχος στα 6 από τα 12 ευρώ, καθώς και η σύσταση "buy" για την μετοχή της Πειραιώς, για την οποία η τιμή-στόχος είναι πλέον 14,3 ευρώ από 34 ευρώ προηγουμένως.

Όπως αναφέρει η ING, η αναμενόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες της ΝΑ. Ευρώπης αναμένεται να επιβαρύνει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας μετά και τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

"Αν και κάποιες τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν χρήση του σχεδίου, θεωρούμε ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες θα λάβουν μέρος. Ως εκ τούτου οι τράπεζες θα έχουν Tier 1 μεταξύ 10,9% για τη Eurobank και 10,2% για την Εθνική (οι προνομιούχες μετοχές δεν συμπεριλαμβάνονται στα βασικά κεφάλαια)", σημειώνει ο οίκος.
 
Η ING προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών κατά 35% - 40% για το 2009 και το 2010, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την οικονομική επιβράδυνση στη ΝΑ. Ευρώπη.

Παράλληλα, υποθέτει ότι και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κρατικό σχέδιο στήριξης.

Όπως επισημαίνει, το σχέδιο διάσωσης αναμένεται να περιορίσει την έντονη αύξηση των χορηγήσεων, αν και θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η ρευστότητα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών φαίνεται λογική με μέσο όρο χορηγήσεων προς καταθέσεις της τάξεως του 120%.

Οι αναθεωρήσεις στα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2008 - 2010

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ιδρυμάτων, για τα οποία γίνεται λόγος στην έκθεση αναθεωρούνται, καθοδικά. Αναλυτικά, η αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής στα έτη 2008, 2009 και 2010 είναι της τάξης του 11%, 34% και 38% έως τα 3,30, 2,82 και 3,05 ευρώ, αντίστοιχα.

Η καθοδική αναθεώρηση για την Alpha Bank είναι σε ποσοστά 9%, 40%, 49%, έως τα 2 ευρώ, το 1,47 ευρώ και το 1,56 ευρώ, για τη Eurobank κατά 12%, 41% και 44% έως το 1,54 ευρώ, το 1,11 ευρώ και το 1,33 ευρώ και για την Πειραιώς σε ποσοστά 10%, 43% και 45%, έως το 1,75 ευρώ, το 1,47 ευρώ και το 1,82 ευρώ.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η καθοδική αναθεώρηση για τα εκτιμώμενα κέρδη των ετών 2008, 2009 και 2010 είναι της τάξης του 9%, 9% και 20% αντίστοιχα, ενώ σε απόλυτες τιμές τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμώνται τώρα στο 0,47 ευρώ, στο 0,88 ευρώ και στο 0,94 ευρώ.

Τα νέα δεδομένα για κάθε ίδρυμα 

Για την Alpha Bank ο οίκος επισημαίνει πως είναι "προετοιμασμένη να επιβιώσει", τονίζοντας ότι το συντηρητικό της προφίλ στις διεθνείς δραστηριότητες και η προσήλωση της διοίκησης στις τρέχουσες συνθήκες υποστηρίζουν τη σύσταση "buy". Η ING δεν θεωρεί πλέον ότι η Alpha Bank διατρέχει σημαντικό κίνδυνο λόγω της ρευστότητάς της, μια που το σχέδιο διάσωσης εξασφαλίζει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Σημαντικότερη ανησυχία της για τα κέρδη της Alpha Bank είναι οι προβλέψεις. Η μετοχή της Alpha ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 9,82 ευρώ.

Για τη Eurobank ο οίκος αναφέρει πως "οδεύει προς ένα pit stop" και προχωρά στην υποβάθμιση, καθώς, όπως επισημαίνει, η ισχυρή της έκθεση στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ανησυχητική. Όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έτσι και η Πολωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη, αναφέρει η ING , ενώ προσθέτει πως η ρευστότητα δεν αποτελεί ανησυχία. Αντίθετα με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, η ING υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις της για τη Eurobank δεν είναι συντηρητικές, ενώ προβλέπει ότι θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχέδιο. Η μετοχή της Eurobank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 7,6 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, για την οποία αναφέρεται ότι "οι κίνδυνοι επισκιάζουν τις ευκαιρίες" η ING επισημαίνει ότι ανησυχεί λόγω της σφιχτής κεφαλαιακής θέσης, της συγκέντρωσης των κινδύνων στην Τουρκία και του ανταγωνισμού για τις καταθέσεις. Κατά την εκτίμηση του οίκου, η Εθνική προσφέρει εξαιρετική μακροπρόθεσμη ευκαιρία, αν και βραχυπρόθεσμα διαθέτει το χαμηλότερα κεφάλαια Tier I. Η μετοχή της Εθνικής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 15,72 ευρώ.  
 
Για την Πειραιώς ο οίκος αναφέρει πως διατηρείται η προτίμηση για την Πειραιώς ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, αν και έχει προχωρήσει σε αναθεωρήσεις για να αντανακλά τις σκληρές συνθήκες της αγοράς. Ούτε τα κεφάλαια, ούτε η ρευστότητα είναι θέματα για την Πειραιώς, εκτιμάται στην έκθεση, αλλά επισημαίνεται πως όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μεγεθυνθεί με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με ό,τι αναμενόταν πρωτύτερα. Η μετοχή της Πειραιώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 8,9 ευρώ. 

Αναφορικά με το Τ.Τ., η έκθεση της ING αναφέρει πως το Τ.Τ. βρίσκεται υπό σημαντική πίεση, ενώ η ελκυστικότητά του ως στόχου εξαγοράς έχει μειωθεί στις τρέχουσες συνθήκες. Εκτίμηση της ING είναι ότι το Τ.Τ. θα ζημιωθεί από την κρίση λόγω χαμηλότερων επιτοκίων, ανταγωνισμού για καταθέσεις και υψηλότερων κεφαλαιακών αναγκών. Η μείωση της ελκυστικότητας του ιδρύματος ως στόχου εξαγοράς σχετίζεται με το ότι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι είναι πλέον πιο στριμωγμένοι υπό τις νέες περιστάσεις, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι πρόθυμη να πουλήσεις στη μισή τιμή έναντι του Ιουνίου. Η μετοχή του Τ.Τ. ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 5,5 ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v