Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η ακτινογραφία των πωλήσεων από ξένους

Just get me out. Σε αυτές τις τέσσερις λέξεις συμπυκνώνονται οι εντολές των ξένων τελικών επενδυτών στους brokers τους για τις ελληνικές μετοχές. Ποιοι ξένοι ξεπουλάνε άρον-άρον και τι στη Σοφοκλέους. Ποιοι αγοράζουν.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Η ακτινογραφία των πωλήσεων από ξένους
Just get me out. Σε αυτές τις τέσσερις λέξεις συμπυκνώνονται οι εντολές των ξένων τελικών επενδυτών στους brokers τους για τις ελληνικές μετοχές.

Hedge funds και παραδοσιακά χαρτοφυλάκια ενεργητικής ή παθητικής διαχείρισης κόβουν έκθεση σε ελληνικές μετοχές είτε υπό το βάρος των εκροών τους είτε με καθαρά επενδυτικά κριτήρια.

Συνεδριάσεις σαν τη χθεσινή είναι χαρακτηριστικές. Προγράμματα πώλησης καλαθιών μετοχών από passive funds συνυπήρχαν με πωλήσεις hedge funds, αμοιβαίων και ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών. Το γεγονός ότι συνέπεσε η περικοπή θέσεων από παθητικής διαχείρισης funds με την περικοπή θέσεων σε αγορές της Νέας Ευρώπης επιβάρυνε το Χ.Α.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας που είχε επιδείξει στο α΄ μισό της κρίσης την πιο αμυντική συμπεριφορά, κατά το β΄ μισό δέχεται ισχυρότερες πιέσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες. Ο συσχετισμός με την πορεία της τουρκικής αγοράς είναι προφανής. Χθες, με τις τουρκικές τράπεζες να υποχωρούν έως και άνω του 10%, η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε πτώση κατά 9,2%, κλείνοντας στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της.

Αυτό που προκαλεί πανικό ακόμη και παραδοσιακά ψύχραιμους χρηματιστές είναι η επιμονή των πωλητών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι ξένοι ξεπουλάνε άρον-άρον δημιουργώντας πανικό για υποχώρηση του Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, το ποσοστό τους σε ελληνικές μετοχές παραμένει αξιόλογο.

Ποιοι ξένοι πουλάνε

Η Morgan Stanley περικόπτει από τα τέλη Αυγούστου τις θέσεις που διατηρούσε σε ελληνικές μετοχές στο βιβλίο της (prop desk). Σύμφωνα με την αγορά, η απόφαση πωλήσεων είναι αποτέλεσμα περικοπής γραμμών χρηματοδότησης στο prop desk συνέπεια των αλλαγών που επιφέρει ο μετασχηματισμός της από επενδυτική σε εμπορική τράπεζα.

Η Morgan Stanley έβγαλε στο διάστημα τέλη Αυγούστου - τέλη Σεπτεμβρίου μεθοδικές πωλήσεις στους τίτλους των Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς, ΜPB, Μυτιληναίος, Σιδενόρ, Τέρνα, Ιατρικό, Forthnet κ.ά. Οι πωλήσεις διενεργούνταν για λογαριασμό πελατών της, αλλά και για το δικό της prop desk.

Η κατάργηση του βιβλίου μετοχών της Deutsche Bank επηρέασε ιδιαίτερα το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς κατείχε μεγάλες θέσεις σε σειρά μετοχών όπως οι Frigoglass, Intralot, Alapis, Τιτάν, Folli Follie, ΓΕΚ, Τέρνα και Βωβός και μικρότερη θέση στην Εθνική.

Τόσο το prop desk της Citigroup όσο και οι πελάτες της βρέθηκαν στις αρχές του έτους υπερεπενδυμένοι σε ελληνικές μετοχές, με αποτέλεσμα ένα μπαράζ πωλήσεων στις αρχές του έτους. Η Citigroup και οι πελάτες της μείωσαν θέσεις σε ελληνικές τράπεζες και κυρίως σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (ΕΛΤΕΧ, JP Άβαξ, S&B, Jumbo, Φουρλής, Μηχανική, Lamda, Νηρεύς, Εuromedica κ.ά.). Μειώνει θέσεις και μετά την όξυνση της σοβούσας πιστωτικής κρίσης.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Julius Baer αποεπενδύθηκε από τους τίτλους των ΟΤΕ, Alapis, Sprider και μείωσε αισθητά τη θέση του στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τα αμοιβαία της Fidelity αποεπενδύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη θέση τους στον τίτλο της Alpha Bank, ενώ βγάζουν μεθοδικές πωλήσεις εδώ και αρκετές συνεδριάσεις σε τίτλους όπως αυτοί των Τ.Τ., ΓΕΚ και σποραδικές στους τίτλους των Φουρλής, ΕΛΤΕΧ, Jumbo, JP Άβαξ κ.ά.

Εδώ και έναν χρόνο, πάντως, τα Α/Κ της Fidelity βγάζουν -σποραδικές- αγορές σε τίτλους όπως οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, δείχνοντας ότι δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αλλά μεταστρέφονται από τραπεζικά blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση σε τίτλους εταιριών με αμυντικά χαρακτηριστικά όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα τυχερά παιχνίδια.

Η Fidelity διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη τη θέση της στη MIG, δεν προτίθεται όμως να συμμετάσχει στην προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου. Τα Α/Κ της Capital έχουν μειώσει τον τελευταίο χρόνο τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (Jumbo, ΕΛΤΕΧ, Νηρεύς κ.ά.), είχαν αποεπενδυθεί νωρίς από τις τράπεζες, ενώ διατηρούν την ισχυρή θέση τους στον τίτλο του ΟΠΑΠ και ενίσχυσαν τη θέση τους στη Φουρλής.

Τις τελευταίες θέσεις του σε ελληνικές μετοχές πουλά, σύμφωνα με χρηματιστές, και το Centaurus. Η πίεση στους τίτλους των Τιτάν, Alapis οφείλεται στην παραπάνω απόφαση. Τα funds της Centaurus πωλούν Ελλάδα εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο έχοντας αποεπενδυθεί από ΟΤΕ, Αlpha Bank, ΜPB κ.ά.

Τα funds της Lansdowne έχουν αποεπενδυθεί κατά τους τελευταίους μήνες από τις αξιοσημείωτες θέσεις που διατηρούσαν στους τίτλους των Κύπρου, Πειραιώς και δευτερευόντως Alpha Bank και MPB. Πρόσφατα αποεπενδύθηκαν από την S&B πουλώντας αθροιστικά με τη μορφή εξωχρηματιστηριακής προσυμφωνημένης συναλλαγής το 10,84% του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ σε ΟΛΠ και ΟΛΘ παραμένουν καθώς προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης της εκμετάλλευσης προβλητών σε Cosco και Hutchison - Alapis αντίστοιχα. 

Σε μείωση θέσεων στους τίτλους των ΑΤΕ, Πειραιώς και MPB φέρεται να προχωρά το τελευταίο διάστημα και το hedge fund QVT. Το QVT προχώρησε ταυτόχρονα σε δανεισμό ελληνικών μετοχών που χρησιμοποιήθηκαν για ανοιχτές πωλήσεις από ξένο broker.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v