Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο Πειραιώς

Η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ενίσχυση των καθαρών κερδών της Πειραιώς στο 9μηνο, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 11 αναλυτών. Τα εκτιμώμενα μεγέθη, οι πιθανές "αδυναμίες".

Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο Πειραιώς
Στα 424 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα προσαρμοσμένα (adjusted) καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 19%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 11 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, Credit Suisse, Dresdner, Eurobank Sec., Euroxx, HSBC, Marfin Analysis, Merrill Lynch, National Sec. - P&K, Piraeus Sec. και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων των αναλυτών κυμαίνεται μεταξύ 409,5 και 438,8 εκατ. ευρώ, έναντι 509 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η πλειονότητα των αναλυτών τονίζει πως στο α΄ τρίμηνο του 2007 η Πειραιώς κατέγραψε έκτακτα κέρδη 153,3 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην Τράπεζα Κύπρου και ως εκ τούτου το παραπάνω ποσό δεν πρέπει να συμπεριληφθεί, ώστε να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο συγκρίνονται με τα 356 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2007 και όχι με τα ανακοινωμένα στοιχεία.

Ο κ. Π. Κλάδης της National Sec. - P&K τόνισε: «Αναμένεται να επικεντρωθούμε στην ποιότητα ενεργητικού (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) για πιθανές ενδείξεις επιδείνωσης. Περιμένουμε ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρής αύξησης των καταθέσεων που θα χρηματοδοτήσουν σχεδόν όλες τις χορηγήσεις της τράπεζας. Αναμένουμε κάποιες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, ιδίως από τη στιγμή που ο Σεπτέμβριος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τις αγορές χρήματος, με επιβράδυνση της αύξησης των χορηγήσεων».

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 859,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 34%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 846 και 866,6 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ν. Λιανέρης της Proton σημείωσε: «Εκτιμώ ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν ισχυρά λόγω ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων και κινήσεων επανατιμολόγησης, αλλά τα έσοδα από προμήθειες ενδέχεται να επηρεαστούν κάπως από την κρίση.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 17%, στα 192,3 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να ποικίλλουν μεταξύ 190,9 και 196 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis σημείωσε: «Περιμένουμε ότι οι τάσεις των προηγούμενων τριμήνων θα εμφανιστούν και σε αυτό. Η επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης θα γίνει πιο εμφανής στα μελλοντικά τρίμηνα.

Για το γ΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμώνται στα 140, 303,2 και 65 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η χρηματιστηριακή HSBC Pantelakis αναφέρει σε έκθεσή της: «Τα επίμονα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης, η σπάνια διαθεσιμότητα χρηματοδότησης από τις αγορές κοινοπρακτικού χρέους και η αδύναμη εικόνα της ανάπτυξης στην Ελλάδα θέτουν υπό αμφισβήτηση τους στόχους κερδοφορίας 2008-10 της Τράπεζας Πειραιώς, που πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν».

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort σημείωσε: «Η Πειραιώς έχει θέσει στόχο κερδοφορίας σημαντικά υψηλότερα των 600 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2008, αλλά έπειτα και από αυτά τα αποτελέσματα (γ΄ τριμήνου) θα καταστεί σαφές ότι ο στόχος είναι ανέφικτος. Ο βασικός λόγος της μη ευθυγράμμισης με τον στόχο κερδοφορίας είναι η έλλειψη εσόδων από συναλλαγές και όχι κάποιο σημαντικό πρόβλημα στις δραστηριότητες της τράπεζας».

Όμως, η κ. Μαρία Κανελλοπούλου της Euroxx υπογράμμισε: «Η Πειραιώς συνεχίζει να μας αρέσει λόγω του επιτυχημένου επιχειρησιακού μοντέλου της στις χορηγήσεις που σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και της ισχυρής επέκτασής της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με το 35% του δικτύου υποκαταστημάτων της να μην έχει ακόμη ωριμάσει.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v