Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Lehman πλήττει το ελληνικό private banking

Ζημιές που δεν είναι ακόμα δυνατό να προσμετρηθεί αφήνει η Lehman στους πελάτες private banking.  Οι εφοπλιστές μέχρι στιγμής οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Ενημερώνει πελάτες η Citi.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Η Lehman πλήττει το ελληνικό private banking
Ζημίες το ύψος των οποίων δεν είναι ακόμη δυνατό να προσμετρηθεί αφήνει στους πελάτες του private banking των τραπεζών η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τα τμήματα private banking των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είχαν τοποθετημένα για λογαριασμό πελατών τους αξιόλογα ποσά σε ομόλογα, δομημένα επενδυτικά προϊόντα και αμοιβαία κεφάλαια της Lehman Brothers και μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες άρχισαν να αποστέλλονται οι... λυπητερές.

Προς το παρόν ως οι μεγαλύτεροι χαμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες εφοπλιστές, πελάτες ελληνικών τραπεζών, καθώς μόνο από δύο-τρεις περιπτώσεις που έχουν διαρρεύσει η έκθεση σε προϊόντα Lehman ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Οι Έλληνες εφοπλιστές σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς διαθέτουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε προϊόντα Lehman, μικρή, όμως, αναλογικά με το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών τους τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, υπάρχουν τόσο άμεσες όσο και σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις στους τραπεζικούς ομίλους (χαρτοφυλάκια πελατών) οι οποίες υπερβαίνουν με άνεση τα 250 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, ξένη τράπεζα φέρεται να διαθέτει για λογαριασμό πελατών της τίτλους Lehman Brothers και AIG γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Πλήγμα φαίνεται να έχουν δεχτεί και μεγάλες ελληνικές τραπεζικές ΑΕΔΑΚ καθώς μία εξ αυτών φέρεται να διαθέτει θέσεις 100 έως 120 εκατ. ευρώ σε τίτλους των δύο ξένων ομίλων, ενώ άλλες δύο από 20 έως 30 εκατ. ευρώ έκαστη.

Από πλευράς τραπεζών, η Citibank έχει ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των πελατών της, κυρίως εκείνων του private banking, για τις επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους από άμεση ή έμμεση έκθεση σε προϊόντα Lehman Brothers.

Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι πελάτες της Citibank είχαν έκθεση σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα έκδοσης Lehman τα οποία διένειμε η Citibank, ενώ προκύπτει έκθεση και σε αμοιβαία Lehman Brothers για πελάτες του Citi Gold.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v