Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο

Στα 828 εκατ. θα ανέλθουν τα προσαρμοσμένα κέρδη του ομίλου της Εθνικής στο εξάμηνο (άνοδος 13%), σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 14 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του TFN.

ΕΤΕ: Δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο
Στα 828 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα προσαρμοσμένα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 13%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 14 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, UBS, Cheuvreux, Dresdner Kleinwort, Eurobank Securities, Euroxx Securities, Goldman Sachs, HSBC Pantelakis Securities, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Lehman Brothers, Marfin Analysis, Piraeus Securities, Proton Bank.

To εύρος των προβλέψεων διαμορφώθηκε μεταξύ 765 και 847 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές τονίζουν τις εκτιμήσεις για τις αυξημένες χορηγήσεις αλλά και τη συμβολή της Finansbank.

H κ. Μ. Κανελλοπούλου της Euroxx επισήμανε ότι η Εθνική είχε ευνοηθεί κατά 40 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007 από φορολογικό διακανονισμό με το τουρκικό δημόσιο που αφορούσε στην εξαγορά της Finansbank.

Για τον ίδιο λόγο, προσθέτει, η Εθνική επιβαρύνθηκε κατά 22 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2008. Παράλληλα στο β΄ τρίμηνο του 2007 κατέγραψε έκτακτα κέρδη 108 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στα Τσιμέντα Ηρακλής.

Όπως τόνισε μερίδα αναλυτών για τη σύγκριση των μεγεθών της Εθνικής ελήφθησαν υπόψη τα κέρδη της τράπεζας στο α΄ εξάμηνο του 2007 (729 εκατ. ευρώ) τα οποία δεν περιλάμβαναν έκτακτα μεγέθη.

Ο κ. Αλ. Κυρτσής της UBS εκτιμά ισχυρά μεγέθη από τις κύριες δραστηριότητες λόγω της ενίσχυσης των χορηγήσεων σε Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑ. Ευρώπη αλλά και της επιβράδυνσης των δαπανών.

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort προέβλεψε ότι τα κόστη της Εθνικής στο β΄ τρίμηνο θα αυξηθούν κατά μόλις 3%.

Η ίδια εκτίμησε ότι οι χορηγήσεις θα αυξηθούν 24% σε επίπεδο ομίλου, κατά 60% από τις δραστηριότητες στη ΝΑ. Ευρώπη, κατά 40% από την Τουρκία και κατά 18% από τις εγχώριες δραστηριότητες.

Η Finansbank προβλέπεται να συμβάλει κατά 30% στα καθαρά κέρδη της Εθνικής στο β΄ τρίμηνο, πρόσθεσε η αναλύτρια της Dresdner Kleinwort.

Τα ενοποιημένα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,726 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 19,6%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε μεταξύ 1,712 δισ. και 1,734 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ν. Λιανέρης της Proton εκτίμησε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα τρέξουν με ρυθμό 18,3% καταγράφοντας μικρή επιβράδυνση, ωστόσο θα παραμείνουν ισχυρά λόγω της ενίσχυσης στα spreads των χορηγήσεων. 

Αναμένει ακόμη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης των αμοιβών (fee income), οι οποίες ωστόσο θα συνεχίσουν να υπολείπονται του ανταγωνισμού.

O κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis προέβλεψε ότι ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων στην εγχώρια αγορά θα επηρεάσει αρνητικά τα καταθετικά spreads, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 5,4% στα 384 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται μεταξύ 377,9 και 436 εκατ. ευρώ.

Η κ. Σ. Σκούρτη της HSBC προέβλεψε αύξηση 6% στα κέρδη από τις εγχώριες δραστηριότητες, σταθεροποιητικά έσοδα από αμοιβές λόγω των αδύναμων αγορών και μικρότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Για το β΄ τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπεται να ανέλθουν στα 410,3 εκατ., 871,4 εκατ. και 195,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 28 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v