Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Τι προβλέπουν 12 αναλυτές για το εξάμηνο

Tα αναπροσαρμοσμένα κέρδη της Alpha στο εξάμηνο αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο 11% στα €414 εκ., εκτιμούν 12 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των euro2day και ΤFN.

Alpha: Τι προβλέπουν 12 αναλυτές για το εξάμηνο
Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο 11% στα 414 εκατ. ευρώ λόγω ισχυρών όγκων δανείων στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και χάρη στη συνεχιζόμενη επανατιμολόγηση των δανείων και στους αυστηρούς ελέγχους κόστους.

Σημειώνεται ότι η σύγκριση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δεν περιλαμβάνει τα έκτακτα κέρδη 81,8 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στις ασφάλειες στην AXA. Τα κέρδη αυτά αφαιρούνται για λόγους σύγκρισης. Τα καθαρά κέρδη συγκρίνονται με 373 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2007 και όχι με τα ανακοινωμένα στοιχεία.

Προβλέψεις παρείχαν οι Cheuvreux, Dresdner Kleinwort, Eurobank Sec., Euroxx, Goldman Sachs, HSBC Pantelakis, Marfin Analysis, Merrill Lynch, Νational Sec. - P&K, Piraeus Sec., Proton και UBS.

Το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ των 410 και 420 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μαρία Κανελλοπούλου της Euroxx Securities εξήγησε ότι μεταξύ των παραγόντων που θα καθορίσουν τα αποτελέσματα της Alpha Bank είναι το κατά πόσον η επανατιμολόγηση των δανείων θα αντισταθμίσει τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης, η εξέλιξη των spreads χορηγήσεων και καταθέσεων και η ικανότητα της τράπεζας να συγκρατήσει λειτουργικές δαπάνες και επισφάλειες.

Η κ. Σοφία Σκούρτη της HSBC σημείωσε: "Προβλέπω αύξηση των χορηγήσεων κατά 27% σε ετήσια βάση, με τις χορηγήσεις στην εγχώρια αγορά να ενισχύονται με ρυθμό 17%, αλλά στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα τρέξουν με 75%".

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 19,4% στο εξάμηνο, στα 898,7 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να ποικίλλει μεταξύ των 892 και 907 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νίκος Κοσκολέτος, αναλυτής της Εθνικής - Π&Κ επισήμανε: "Η Alpha Bank δεν έχει εμφανιστεί τόσο επιθετική όσο οι υπόλοιπες τράπεζες στη συσσώρευση καταθέσεων, σχεδιάζοντας να καλύψει το κενό χρηματοδότησης μέσω των επαγγελματικών αγορών. Αυτή η στρατηγική θα υποστηρίξει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) της τράπεζας και, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια επανατιμολόγησης μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων, λογικά δεν θα παρατηρήσουμε σημαντική υποχώρηση στην κερδοφορία από τις χορηγήσεις".

Ο κ. Αλέξανδρος Κύρτσης, αναλυτής της UBS, τονίζει: "Εκτιμώ ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει καλά αποτελέσματα, με ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και με σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους. Ωστόσο, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενδέχεται να εμφανιστούν αδύναμα λόγω των ισχνών κεφαλαιακών αγορών".

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 6% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενα στα 235 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να ποικίλλει μεταξύ των 231 και 242,3 εκατ. ευρώ.

O κ. Nίκος Λιανέρης της Proton Bank αναφέρει: "Εκτιμώ ότι τα έσοδα από προμήθειες θα πιεστούν από τα μειωμένα έσοδα από διαχείριση διαθεσίμων και από την επενδυτική τραπεζική, αλλά η τράπεζα ενδέχεται να εμφανίσει κέρδη από συναλλαγές ύψους 10 εκατ. ευρώ".

Οι μέσες προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες της Alpha Bank στο β΄ τρίμηνο διαμορφώνονται στα 209 εκατ. ευρώ, στα 457 εκατ. ευρώ και στα 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 199,5 εκατ. ευρώ, 390,3 εκατ. ευρώ και 114,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η κ. Tania Gold της Dresdner Kleinwort σημείωσε: "Ο λόγος κόστους προς έσοδα θα συνεχίσει να αυξάνεται εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέκτασης των υποκαταστημάτων, αλλά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα παραμείνει σταθερή. Επίσης, εκτιμώ ότι η διοίκηση θα διατηρήσει τους στόχους που έχει θέσει στο business plan".

Ο κ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, αναλυτής της Marfin Analysis, υπογράμμισε "το συντηρητικότερο επιχειρησιακό μοντέλο και τη μικρότερη εξάρτηση της Alpha Bank από τις αναδυόμενες οικονομίες σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στην Ελλάδα".

Η Alpha Βank ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 26 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v